O carte despre prejudecăți etnice, “Mireasa și alte povestiri”, un volum de proză scurtă, semnat de Simona Nicoleta Lazăr, a fost lansată, duminică, în cadrul secțiunii “Secvențe etno-culturale rurale” din cadrul celei de-a XX-a ediții a Festivalului Intercultural ProEtnica de la Sighișoara.
“Volumul «Mireasa și alte povestiri» explorează mai multe destine feminine de la sfârșitul secolului XX, dar una dintre povestiri, Dragomira, are în centrul ei personalitatea unei tinere rome, care, urmându-și dragostea, intră într-o familie dintr-un sat majoritar românesc și se confruntă cu ceea ce putem numi generic un conflict etnic. Pe lângă conflictul general soacră-noră, ce facem Dragomira, eu și personajele mele este să scoatem la lumină aceste situații și să încercăm să vedem în ce fel ele pot fi demontate pentru ca dragostea să fie în cele din urmă cea care învinge. Chiar dacă în această povestire dragostea este învingătoare, din păcate, prin moarte, dar acesta este doar un destin, cu siguranță multe alte femei, indiferent de etnia lor, au un happy end și abia aștept să scriu proza în care Dragomira va ajunge la happy end”, a declarat Simona Nicoleta Lazăr.
Volumul lansat la Festivalul Intercultural ProEtnica are patru povestiri: “Mireasa”, “Dragomira”, “Casa cu tamariscă” și “Pas-de-deux șchiopătat, pe Plaja Pesmetului”.
“Textele din acest volum de proză au fost scrise între anii 2004-2023. «Mireasa» este o povestire care dă titlul acestei cărți și pornește de la un text mai vechi, scris de mână, pe la începutul anilor '90. Fragmentul mi-a folosit ca inspirație pentru o proză nouă, cu personajele și temele vechi. «Dragomira» este cea mai recentă dintre povestiri, deși subiectul ei vine, cronologic, după cel din Mireasa și, pe alocuri, cele două proze parcurg chiar aceleași segmente de timp. (...) «Casa cu tamariscă» a fost scrisă, cu pauze lungi, începând cu anul 2004, și a fost finalizată recent. Ar trebui să le mulțumesc personajelor că au așteptat cuminți frazele următoare, fără să riposteze pentru desele opriri și întârzierile de pe parcurs. Există un sens al lecturii, pasajele cu numere impare ținând de trecutul personajelor, iar cele cu numere pare de prezentul lor (...) În cele din urmă, povestirea «Pas-de-deux șchiopătat, pe Plaja Pesmetului» este mai degrabă o joacă estivală, fixată în prima vară post-pandemică, o povestioară scrisă dintr-o suflare, în 2021, în timp ce înotam”, a arătat autoarea în deschiderea cărții.
În cadrul Festivalului Intercultural ProEtnica, ediția a XX-a, a avut loc și prezentarea albumului “Holocaustul împotriva romilor - album de memorie și recunoștință”, de către reprezentanții Departamentului pentru Relații Interetnice.
De asemenea, Federația Comunităților Evreiești din România - Cultul, prin Editura Hasefer, Asociația Liga Albanezilor din România și Uniunea Polonezilor din România au avut standuri permanente de prezentare de carte în Piața Muzeului din Cetatea Medievală Sighișoara. (Agerpres)