În perioada 6-8 septembrie, Filiala Mureș a Societății de Geografie din România organizează cea de-a 19-a ediție a Conferinței anuale a Societății de Geografie din România, o premieră pentru județul Mureș. Interesul pentru cercetare și diseminare științifică se constituie într-o prioritate permanentă a educației și, deopotrivă, a învățământului geografic, ceea ce a dus la un număr mare de participanți înscriși la această manifestare, fiind 170 de cadre didactice și cercetători din mediul academic preuniversitar și universitar, din țară și din străinătate (Republica Moldova și Franța). Înscrierea a fost deschisă tuturor celor interesați să participe cu lucrare pe secțiuni, cu teme specifice Geografiei.
Evenimentul cuprinde o parte științifică, în cadrul căreia se susțin alocuțiuni și prezentări ale lucrărilor științifice în plen (la Palatul Culturii - Sala Mare, în 6 septembrie, în intervalul orar 9.30-13) și pe secțiuni (la Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”, tot în 6 septembrie, între 15-19). În acest an s-au înscris cu lucrări științifice 80 de participanți din țară și străinătate.
A doua parte a conferinței cuprinde aplicațiile practice în județ. Astfel, anul acesta, în a doua zi a conferinței este programată aplicația practică pe traseul: Tg. Mureș - Reghin - Valea Gurghiului, iar a treia zi se va concretiza cu un tur ghidat al principalelor obiective turistice din municipiul Tg. Mureș.
149 de ani în interesul cercetării și diseminării științifice
Societatea de Geografie din România a luat ființă în anul 1875, sub numele de Societatea Română Regală de Geografie, înființată de Carol I al României, fiind a noua societate de geografie din Europa. Astfel, Societatea de Geografie din România funcționează de 149 de ani în interesul cercetării și diseminării științifice, precum și în sprijinul profesorilor de geografie din România, membri ai societății.
Și în prezent, Societatea de Geografie din România își desfășoară activitatea sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României, având filiale
în aproape toate județele României! Aceasta este condusă de un Consiliu Director, format la nivel național din președinte executiv (profesor universitar), un secretar general și vicepreședinți.
În județul Mureș, filiala cuprinde 70 d membri, având aceeași structură de conducere ca cea de la nivel național.
Societatea de Geografie din România susține, an de an, cu premii elevii premianți la concursurile și olimpiadele școlare, atât la nivel județean, cât și național!
În semn de recunoștință și apreciere a activităților desfășurate de-a lungul anilor, Societatea de Geografie a primit din partea Casei Regale a României distincția CRUCEA CASEI REGALE (2015), precum și ORDINUL MERITUL CULTURAL ÎN GRAD DE COMANDOR (2016), a precizat, pentru Cuvântul liber, prof. Florin POP. (B.L.)