În perioada 5-8 septembrie, pe Platoul Ibănești Mureș se desfășoară Festivalul European BIO, printre participanți figurând, la loc de cinste, Mihai Grama, „un nume al apiculturii românești, tezaur uman viu, crescător de albine, meșter popular, membru fondator al Asociației Produs Montan și președinte al Asociației Produselor Montane din România, cu mai multe atestări și premii de excelență, producător cu 12 tipuri de miere și produse apicole înregistrate în Registrul Național al Produselor Montane cu mențiunea produs montan, o recunoaștere care atestă originalitatea, autenticitatea și calitatea mierii".
Mihai Grama este la Căsuța Reghinului, unde va oferi informații, referințe, proiecții de film cu stupina și vânătoarea de albine, albinăritul tradițional, recoltarea mierii și prezentarea diverselor sortimente de miere.
Un produs special, care se bucură de o mare recunoaștere din partea comunității, este mierea de Negruș, numită popular „iarbă neagră", o plantă cu proprietăți medicinale, care dă mierii un gust amar, aspect de jeleu, cu aromă de melasă, caramel, densă, bogată în polen, fiind o variantă a binecunoscutei „miere de Manuka", unul din cele mai distincte tipuri de miere din lume.
Sunt prezenți și producători locali cu zacuscă, murături, silvoiz și preparate tradiționale.
În programul evenimentului, care reprezintă un demers conjugat al mai multor instituții din țară și din străinătate, de a promova gustul autentic, produsele bio naturale, dar și tradițiile culturale și specificul culinar de la noi și din mai multe țări europene, vor fi și momente artistice , o interpretare care face referire la versurile poeziei lui Grigore Vieru, „Dorul și limba", de către artiști colaboratori voluntari, prieteni ai Bibliotecii Ibănești. Activitățile sunt coordonate de doamnele Nicoleta Man, Nicoleta Nicol și Roxana Maria Man; activități artistice: trupa de dans a Casei de Cultură Reghin.
Domnul Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio România, organizează la Căsuța Reghinului câteva activități educaționale, ateliere despre semințe, plante și agricultura bio, informează reprezentanții Muzeului Etnografic „Anton Badea" din Reghin, instituție invitată la manifestare.
Festivalul European BIO este organizat de către Asociația BIO România, în parteneriat cu Polska Ecologica, Prefectura Mureș, Consiliul Județean Mureș și Asociația Comunelor din Valea Gurghiului. (I.S.)
Ileana Sandu