De Praznicul Nașterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Mănăstirea Recea, protopopiatul Târgu Mureș. Sâmbătă, 7 septembrie, în ajunul sărbătorii, Ierarhul nostru a oficiat slujba Vecerniei mari cu Litie. Pe data de 8 septembrie 2024, în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, zi în care prăznuim Nașterea Maicii Domnului, Părintele Arhiepiscop Irineu, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, cu ocazia hramului, în altarul de vară din incinta așezământului.
Obștea viețuitoarelor Mănăstirii Recea se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Cristina Chichernea.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhipăstorul nostru a spus: „Stăpâna cerească este Mama noastră duhovnicească, mijlocitoare caldă înaintea tronului Preasfintei Treimi. Creștinătatea propovăduiește din timpuri străvechi acest adevăr, așa cum a fost formulat el la Sinodul al III-lea Ecumenic de la Efes, în anul 431. De atunci ne-au rămas nouă cuvintele acestei rugăciuni: «Preasfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi, păcătoșii», pe care rostindu-le, avem șansa să primim tot ce ne dorim, că mult pot rugăciunile Maicii pentru îmblânzirea Stăpănului veșnic. Numai iubirea fierbinte și culminantă, concentrată în inima Mamei noastre din ceruri, ne mai ține în picioare. Dacă o singură clipă ea nu ar interveni cu sfinții, lumea n-ar mai exista. Dar ea se roagă cu îndrăzneală pentru noi, sărmanii muritori, ca una ce reprezintă în ceruri dulceața feminină și negrăita afecțiune maternă".
Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului" de la Recea, ridicată în apropierea municipiului Târgu Mureș, a luat ființă în anul 1991, constituind o pecete spiritual-creștină ce se alătură mănăstirilor construite în țara noastră după anul 1990. Piatra de temelie a noului locaș de cult a fost așezată la data de 24 aprilie 1995, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, lucrările de zidire a bisericii fiind încheiate în vara anului 1996. În perioada 1999-2003, interiorul locașului de cult a fost împodobit cu mozaic de Murano, biserica fiind târnosită la data de 7 septembrie 2003 de către vrednicii de pomenire Petru al VII-lea, Patriarh și Papă al Alexandriei și al întregii Africi, și Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei