Ucraina a anunțat că nu intenționează să prelungească acest acord. La rândul său, comisarul european Kadri Simson a spus că “nu este nevoie” de extinderea valabilității acordului Ucrainei cu compania rusă, adăugând că Bruxellesul “asistă” deja companiile europene care aveau contracte pe termen lung cu Gazprom să găsească alți furnizori.
În urma invaziei ruse în Ucraina, UE a adoptat o politică de reducere a importurilor de gaze naturale rusești, care au fost înlocuite parțial de gazele naturale lichefiate (GNL) importate în special din SUA. Aduse cu nave transportatoare de gaz, aceste gaze sunt însă mai costisitoare decât gazele naturale transportate prin conductele existente. Secretarul american de stat Antony Blinken a lăudat în aprilie modul în care Europa “s-a îndepărtat de dependența față de energia rusească într-o manieră extraordinară și într-un interval de timp de numai doi ani”.
Însă în pofida sancțiunilor impuse Rusiei, unele state membre ale UE continuă să importe gaz rusesc, atât prin conductele din Ucraina și Turcia, cât și ca GNL. Deși Kievul nu are în vedere să extindă acordul asupra tranzitului gazului rusesc, a precizat că ar putea totuși permite tranzitul gazului furnizat de țări din Asia Centrală sau de Azerbaidjan.
foto Freepik.com