Guvernul a aprobat majorarea plafonului de impozitare și în cazul pensiilor militare de stat (militari, polițiști și polițiști din penitenciare). Astfel, vor fi scutite de impozitare pensiile din sistemul național de ordine și siguranță publică în valoare de până la 3.000 de lei.
“Începând cu luna octombrie, plafonul lunar până la care pensionarii nu vor plăti impozit pentru veniturile obținute din pensii va crește de la 2.000 la 3.000 lei.
După proiectul de lege adoptat recent în Parlament, Guvernul a completat prin ordonanță de urgență, ieri, categoriile de pensionari care vor beneficia de majorarea pragului până la care se aplică scutirile la impozitarea pensiei.
Este vorba despre beneficiarii pensiilor militare reglementate de Legea numărul 223/2015 privind pensiile militare de stat”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria.
El a reamintit că pensiile militare de stat reprezintă “o situație particulară”, deoarece din anul 2016 sistemul de pensii militare nu mai face parte din sistemul public.
“Pensiile militare de stat reprezintă o situație particulară pentru că începând cu 2016 sistemul de pensii militare nu mai face parte din sistemul public, fiind reglementat independent prin Legea nr. 223/2015. Militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare în activitate li se reține din soldă/salariul lunar o contribuție individuală la bugetul de stat.”
Mă întreb dacă majorarea plafonului de impozitare pentru pensiile militarilor și polițiștilor va aduce o reală ușurare financiară pentru cei afectați. De ce a durat atât de mult să se implementeze o astfel de măsură, având în vedere că aceste pensii sunt reglementate separat de sistemul public de atâta timp? Oare va exista un impact notabil asupra bugetului sau este doar o măsură simbolică pentru a calma nemulțumirile pensionarilor din acest sector?