Pisica Transilvană, o rasă naturală originară din munții Carpați, a început să fie recunoscută la nivel internațional de marile federații felinologice. Decizia finală este așteptată peste aproximativ doi ani, după apariția celei de-a patra generații, conform Știrilor Pro TV.
Prima pre-recunoaștere oficială a avut loc pe 10 octombrie 2021, la București, când exemplare din această rasă au fost prezentate pentru evaluare. Rasa a fost introdusă în categoria 23, dedicată raselor aflate în proces de recunoaștere oficială. Pisica Transilvană, cunoscută și sub denumirea de Pisica Ardeleană, este o rasă naturală, originară din nord-vestul României, având un model distinct de blană, denumit “Carpați negru și albastru”, după cum se menționează într-un grup dedicat acestei rase pe rețelele sociale.
Această pisică, cu trăsături ce amintesc de lup și blana de o nuanță cenușie, face parte din patrimoniul natural al regiunii, având la bază linii de sânge pur, ce își au originea în munții Carpați.
“Comparativ cu alte rase, cum ar fi siamezele, extremitățile Pisicii Transilvane sunt mai deschise la culoare. Blana ei este un amestec de alb și negru, într-un model ce amintește de combinația “sare și piper”. În plus, are un temperament deosebit de blând, spre deosebire de alte pisici sălbatice, care pot fi agresive. Aceste pisici nu își scot ghearele și sunt cu adevărat speciale”, a explicat Alexandru Elian, director de expoziții la clubul felin, pentru Știrile Pro TV.
Popularitatea Pisicii Transilvane a crescut considerabil în Europa, nu doar datorită aspectului său deosebit, ci și datorită geneticii sale excelente. În prezent, există mai multe grupuri dedicate acestei rase, iar procesul de recunoaștere oficială este în desfășurare.
“Este o rasă extrem de sănătoasă, cu un bagaj genetic solid. Două federații internaționale analizează în acest moment sănătatea, predictibilitatea și particularitățile genetice ale acestei rase, comparativ cu altele. Suntem acum la a treia generație, iar pentru recunoașterea finală este necesar să ajungem la a patra generație”, a adăugat Alexandru Elian.
Rasa Pisica Transilvană a fost observată pentru prima dată de o expertă în genetică felină recunoscută la nivel mondial, care a recomandat federațiilor române să inițieze studii detaliate pentru omologarea acesteia.
Andrei Roman
(A.R.) (sursa foto: Transylvanian Cats/Facebook)