Riscul de ploi torențiale, precum cele care au provocat inundații devastatoare în Europa Centrală în această lună, este de două ori mai mare din cauza schimbărilor climatice, conform unui raport dat publicității miercuri, ai cărui autori, oameni de știință, au solicitat factorilor de decizie politică să acționeze pentru a stopa încălzirea globală, transmite Reuters.
Cele mai grave inundații care au lovit Europa Centrală și de Est în ultimele cel puțin două decenii s-au soldat cu 24 de morți, cu orașe pline de noroi și moloz, clădiri avariate, poduri prăbușite și cu un cost al reparațiilor care se ridică la miliarde de dolari.
Raportul World Weather Attribution, un grup internațional de oameni de știință care studiază efectele schimbărilor climatice asupra fenomenelor meteorologice extreme, a constatat că cele patru zile de precipitații aduse de ciclonul Boris au fost cele mai abundente înregistrate vreodată în Europa Centrală.
Potrivit grupului, pe fondul schimbărilor climatice astfel de ploi torențiale au devenit de cel puțin două ori mai probabile și cu 7% mai abundente.
“Din nou, aceste inundații evidențiază rezultatele devastatoare ale încălzirii provocate de combustibilii fosili”, a declarat Joyce Kimutai, cercetătoare la Institutul Grantham al Imperial College din Londra și coautoare a studiului.
“Până când petrolul, gazul și cărbunele vor fi înlocuite cu energie regenerabilă, furtuni precum Boris vor declanșa precipitații și mai abundente, provocând inundații care vor afecta economia”, a spus ea.
În raport se precizează că, deși combinația de fenomene meteorologice care a provocat furtuna - inclusiv aerul rece care s-a deplasat deasupra Alpilor și aerul foarte cald de deasupra Mării Mediterane și Mării Negre - a fost una neobișnuită, schimbările climatice au făcut ca astfel de furtuni să fie mai intense și mai probabile. (foto: Ágnes Vajai/Facebook)