Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale în cabinetul de la Chișinău, a lansat duminică un apel către alegătorii moldoveni să se ferească de “hoți, fugari și bandiți”, după ce controversatul oligarh prorus Ilan Șor a promis să plătească alegătorilor echivalentul a 29 de dolari ca să voteze “nu” în cadrul referendumului pe tema aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, preconizat să aibă loc simultan cu alegerile prezidențiale din 20 octombrie.
Apelul ministrului moldovean evidențiază o campanie din ce în ce mai agitată pentru apropiatele alegeri prezidențiale, la care președinta în exercițiu proeuropeană Maia Sandu candidează pentru un al doilea mandat.
Concomitent cu scrutinul prezidențial, alegătorii sunt invitați să ia parte la un referendum privind modificarea Constituției pentru a permite Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, să solicite aderarea la Uniunea Europeană.
Cel mai vocal oponent al aderării Republicii Moldova la UE, Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în Republica Moldova, promite bani celor care “vor convinge cât mai mulți oameni din secția lor de votare” să voteze “Nu” la referendumul proeuropean.
El a lansat un chat-bot pe Telegram, unde fiecare persoană înregistrată va primi “sarcini”. Acestea, ca de altfel și cei care se vor înregistra pe respectivul canal, “vor primi bani”. Potrivit lui Șor, chat-botul “a reunit deja peste 800.000 de patrioți din întreaga țară”, transmite portalul NewsMaker.
Ilah Șor, care se află în prezent la Moscova, a înființat blocul electoral Pobeda (Victoria), căruia i-a fost interzis să participe la alegerile din 20 octombrie, iar partidele apropiate lui nu au un candidat la scrutinul prezidențial.
Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și șeful echipei de campanie pentru președinta Maia Sandu, a declarat că oponenții campaniei pentru UE “folosesc bani pentru a cumpăra voturi și oameni”.
Maia Sandu, care denunță invazia Rusiei în Ucraina și consideră Moscova drept una dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă Republica Moldova, le-a transmis alegătorilor, într-un discurs rostit sâmbătă, să fie atenți la fraude: “Mincinoșii încearcă acum să ne intimideze și să ne oblige să luăm alte decizii decât cele pe care le dorim”, a spus ea: “Nu trebuie să-i lăsăm să ne decidă soarta!”.
În ultimele zile, au fost vandalizate cu vopsea clădiri aparținând radiodifuzorului de stat din R.Moldova, Curții Supreme și altor două instituții ale statului. Poliția pune incidentele pe seama unui grup antrenat la Moscova pentru a destabiliza alegerile.