Se spune că două mandate sunt suficiente pentru ca un primar bun să demonstreze ce poate face pentru o comunitate. Această vorbă i se potrivește de minune lui Radu Mircea, primarul din Band, care în această lună își va încheia cel de-al doilea mandat și va preda ștafeta. Poate puțini știu, dar Radu Mircea a devenit primar în 2016, la vârsta de 72 de ani. În ciuda acestei vârste, în cei opt ani de mandat a dat dovadă de multă energie și putere de muncă realizând mai mult decât și-a propus. Veți vedea în continuare că doar enumerarea proiectelor realizate sau aflate în derulare ar ocupa mult spațiu.
Comuna Band are un specific aparte, având nu mai puțin de 13 sate componente: Band (reședința), Drăculea Bandului, Fânațe, Iștan-Tău, Mărășești, Negrenii de Câmpie, Oroiu, Petea, Țiptelnic, Valea Mare și Valea Rece. Asta face ca ea să fie mai greu de administrat. Poate și de aceea primarul consider că o reformă administrativ teritorială ar fi necesară în România pentru ca să nu mai existe primării în localități cu populație puțină cum e cazul unor comune care au și sub 1.000 de locuitori. El crede că pentru o comună un prag minim ar fi de 5.000 de locuitori. Conform ultimului recensământ, comuna Band are 6.126 de locuitori. .
Radu Mircea merită cu prisosință să fie cunoscut de întregul județ pentru activitatea sa. El merită aprecierea noastră. În doar opt ani, a reușit să schimbe fața comunei, deși, la preluarea mandatului, a găsit doar probleme, lipsă de fonduri și niciun proiect în derulare. A fost, de asemenea, un coleg de nădejde pentru primarii mai tineri, indiferent de culoarea lor politică. Poate nu știți, dar primarii se ajută între ei, colaborează și nu îi interesează partidul din care fac parte. Asta înseamnă să faci administrație pentru oameni. “Politică fac ăia de la televizor, la București”, cum mi-a spus cu ani în urmă un alt primar din liga seniorilor.
Cu siguranță, în cazul inginerului Radu Mircea, “școala veche” și-a spus cuvântul. A muncit toată viața în agricultură, fiind director de SMA, șeful unui trust de mecanizare în agricultură și director adjunct al Direcției Agricole Mureș. În administrația locală activează din 1992, când a început ca și consilier local. După ce va preda mandatul de primar, va rămâne consilier local și își va continua activitatea de fermier.
În 2016, Bandul era o comună în pragul colapsului
“În 2016, comuna Band era într-o situație jalnică. Nu avea canalizare. Firma care a contractat canalizarea a abandonat lucrarea și au dispărut 12 milioane de lei. Stația de epurare a fost lăsată fără utilaje. Curtea de Conturi a constatat acest lucru, iar procesul cu cei vinovați s-a încheiat abia anul acesta, după opt ani. Cei care au devalizat lucrarea au fost obligați să plătească câte 100.000 de euro primăriei. Este vorba despre patru persoane”, spune Radu Mircea despre momentul preluării primului său mandat.
“Când am văzut ce se întâmplă cu această investiție, m-am dus la Ministerul Dezvoltării și am discutat cu doamna Nedelcu, responsabilă pentru județul Mureș. Mi-a spus: «Domnule primar, noi am plătit deja toate utilajele din stația de epurare. Nu mai putem plăti de două ori pentru aceeași lucrare»“, explică primarul. Astfel, Radu Mircea a decis să continue lucrarea abandonată, din fonduri proprii. Nu doar că a finalizat-o, dar a și extins-o. Astăzi, satul Band, cu 4.000 de locuitori, are canalizare.
Primarul continuă să descrie dezastrul pe care l-a găsit la preluarea primului mandat. “Am găsit și o altă investiție abandonată: sediul administrativ, unde s-au plătit lucrări de 500.000 de lei, dar nu au fost efectuate. Pe lângă asta, lipseau 600.000 de lei din casieria instituției”, ne-a declarat acesta.
“Am reușit însă să pun ordine în primărie în cei opt ani de mandat. Totul s-a făcut conform legii. Le mulțumesc angajaților din primărie pentru că au muncit asiduu de dimineața până seara, pentru a putea finaliza toate investițiile. Uitați-vă cum arată acum Bandul. Am reușit să schimbăm fața comunei, care arată astăzi ca o localitate europeană”, a mai adăugat primarul.
Toate acestea au fost realizate cu doar jumătate din numărul de angajați prevăzuți în organigramă. Documentul oficial are 43 de posturi, dar doar 21 sunt ocupate. Primarul a subliniat acest aspect și a mulțumit, pe această cale, subalternilor săi pentru efortul depus.
Agenda cu realizările, aproape plină…
În biroul primarului, am întâlnit vrafuri de dosare și cutii mari pline de documente, toate reprezentând formularele rămase în urma proiectelor depuse spre finanțare la diverse autorități din București. Dosare întregi de la firme de consultanță, planșe și proiecte tehnice completau tabloul care emana o atmosferă de muncă continuă și intensă.
În cei opt ani de mandat, s-au asfaltat 38 de kilometri de drumuri și s-a extins rețeaua de apă potabilă din satul Band. De altfel, în perioada în care era consilier județean, Radu Mircea a insistat ca magistrala de apă să fie prelungită cu o ramificație pentru Band, anticipând că va trebui să introducă apa în comună. Acest lucru a făcut posibil ca locuitorii din Band să beneficieze de apă potabilă, în loc de apa industrială furnizată anterior.
În timpul celor două mandate, au fost construite sau reabilitate 400 de poduri și podețe în comună. Alte investiții importante s-au realizat în domeniul educațional, în comună fiind peste 1.000 de copii. A fost construită o școală nouă, iar altele au fost renovate și dotate. De asemenea, s-a construit o creșă nouă, iar grădinițele au fost modernizate. În Band a fost construită o școală nouă, iar altele au fost renovate și dotate. A fost construită o creșă nouă, iar grădinițele au fost modernizate.
În satul Drăculea, o școală veche, abandonată, a fost transformată în Cămin Cultural.
În satul Fânațe, a fost construită o capelă mortuară nouă. Tot în Fânațe a fost construit un monument al eroilor
Realizările din cele două mandate sunt consemnate într-un caiet, iar enumerarea lor a durat câteva minute bune. Pentru cei din Band, schimbările sunt evidente, însă pentru cititorii noștri, vom enumera câteva dintre investițiile realizate din fonduri europene, guvernamentale sau proprii: parcări în centrul Bandului, introducerea gazului metan pe Valea Căpușului, iluminatul public cu LED-uri, achiziția de utilaje pentru primărie (buldoexcavator, tractor, remorci etc.), patru kilometri de trotuare, digitalizarea primăriei, dotarea școlilor, aprobarea finanțării pentru o școală nouă în satul Oroi, construirea unui cămin cultural în satul Țiptelnic, eficientizarea energetică a unui bloc de locuințe și a două școli din satele Band și Petea, introducerea apei potabile în satul Petea, precum și extinderea rețelei de apă potabilă în mai multe localități - aproximativ 25 de kilometri, și construirea unui dispensar medical. Pentru un centru medical nou, integral, a fost obținută finanțarea, iar în prezent are loc licitația. De asemenea, a fost câștigată finanțarea pentru un parc fotovoltaic. Primăria a mai câștigat un proiect pentru achiziția a trei microbuze școlare electrice, care urmează să fie livrate în toamna acestui an.
Comuna Band este cunoscută pentru că are o comunitate însemnată de rromi, care numără aproximativ 2.000 de persoane. Pentru aceștia s-au realizat extinderea rețelei de apă, asfaltarea străzilor din comunitatea lor, introducerea gazului, precum și accesul la educație și sănătate.
Viața economică a comunei s-a revigorat
Primarul spune că, odată cu realizarea acestor investiții care au schimbat viața celor din Band, au început să apară și investițiile, să se dezvolte afacerile, iar mulți mureșeni originari din Band sau copiii lor au început să revină în comună, să renoveze casele și să își facă un rost aici.
El spune că investițiile în infrastructură, fie ea rutieră sau de utilități - apă, canal sau gaz - atrag după sine dezvoltarea. “În satul Band nu mai există străzi neasfaltate”, spune primarul. Comuna este legată acum prin drumuri asfaltate de comunele învecinate. Ultimele trei comune vecine în care se poate ajunge acum pe asfalt sunt Ogra, Pogăceaua și Mădăraș.
“În acești ani, am reușit să determinăm firma Darina să construiască un centru comercial în centrul comunei, pe care l-a și realizat. Și aici s-au creat locuri de muncă. În comună funcționează astăzi peste 100 de magazine, dar și alte afaceri. Am sprijinit complexul de porci din Band cu rețeaua de apă din rețeaua noastră a primăriei. Se va construi un sens giratoriu la intersecția drumurilor județene spre Sărmașu și Iernut. În comună funcționează astăzi peste 100 de magazine, dar și alte afaceri.”
Primarul spune că un turist în Band ar avea ce să facă în decurs de o zi, dând exemplu complexul turistic cu lac de pescuit din Fânațe, vizitarea bisericilor vechi sau servirea mesei la unul dintre restaurantele din comună.
“Bineînțeles că-l voi ajuta pe viitorul primar”
Întrebat despre atitudinea față de noul primar ales al comunei, care își va prelua în curând mandatul, Radu Mircea spune că îl va ajuta cu sfaturi. Actualul primar va fi, în mandatul viitor, consilier local, fiind ales pe listele social-democraților, și astfel va fi aproape de viața administrativă a comunei. “Bineînțeles că îl voi ajuta dacă îmi cere sfatul. Proiectele pe care le-am câștigat și care trebuie implementate sunt importante”, spune primarul. Acesta a apreciat felul în care s-a înțeles în consiliul local în cei 8 ani de mandat cu reprezentanții liberalilor și ai UDMR. El spune că nu are niciun regret și că le mulțumește tuturor. În primul rând cetățenilor, angajaților primăriei, consilierilor locali și colegilor din PSD.
Mircea Radu are câteva sfaturi și pentru primarii tineri din județul nostru, cărora le transmite să lucreze îndeaproape cu primarii comunelor mai mari, care au infrastructură dezvoltată și care au o experiență bogată în atragerea de fonduri. “Noi, primarii, ne înțelegem bine între noi. Vorbim, colaborăm. Români, maghiari, pesediști, liberali sau udemeristi, nu contează etnia sau culoarea”, spune Mircea Radu. El a mai dorit să sublinieze că a observat în cei opt ani de mandat că, atunci când este vorba despre proiecte pentru comunități, instituțiile locale de la nivel județean sau funcționarii din ministere au arătat o deschidere totală și au sprijinit demersurile primarilor. (D.B.)
Dragoș Bardoși