În prima parte a secolului trecut, dr. David Hawkins, un învățător spiritual american care a analizat conceptul de iubire necondiționată, susținea că acest sentiment “nu presupune niciun atașament, nicio limitare, nicio așteptare, niciun interes ascuns, nicio evidență a cui a dat mai mult sau mai puțin. Această dragoste este astfel liberă de orice legături, dincolo de înțelegere, plină de compasiune, răbdare și înțelepciune”.
Un concept intangibil
În opinia lui Hawkins, iubirea necondiționată înseamnă, practic, să oferi o iubire completă, din toată inima, indiferent de greșelile pe care cel iubit le-a comis și indiferent de faptul că îți întoarce sau nu sentimentele. Atunci când iubești necondiționat, nu ții cont de faptul dacă celălalt merită sau nu iubirea ta, dacă este sau nu alături de tine, și o faci pentru tot restul vieții tale.
Cel care iubește necondiționat te prețuiește mai degrabă pentru ceea ce ești decât pentru cum arăți sau pentru ceea ce ai. Întotdeauna va acționa numai în interesul tău și nu îți va face niciodată rău în mod conștient. Când ești iubit necondiționat, ți se va arăta compasiune în momentele cele mai dificile, iar acea persoană te va încuraja să duci cea mai bună viață, chiar și atunci când această existență ideală are loc departe de el.
Totodată, acest sentiment nu este numai romantic, ci poate fi oferit și unui părinte, unui copil, unui animal de companie, unui prieten sau chiar unui străin.
Însă, în societatea complicată în care trăim azi, se pare că iubirea necondiționată este un concept intangibil, un construct social menit să ne asigure supraviețuirea ca specie, iar psihologii moderni, citați de adevarul.ro, consideră că acest mod de a iubi este doar o iluzie creată de romanele cu prinți și prințese.
Să nu avem așteptări exagerate
Specialiștii în psihologie afirmă că iubirea necondiționată nu pare să aibă limite, pe când lumea reală este condiționată, iar iubirea matură cunoaște limitele sănătoase ale relațiilor romantice și conexiunile lor benefice. Acțiunile pozitive și negative vin cu consecințe, iar dacă suntem sinceri, fiecare dintre noi are cel puțin o condiție în minte cu privire la ceea ce vom accepta sau nu într-o relație.
Să iubești necondiționat înseamnă să îl iubești pe cel de lângă tine fără să mai aștepți nimic în schimb, să pui fericirea lui înaintea fericirii tale. În realitate, oamenii au limite și nu ar trebui să avem așteptări exagerate cu privire la partenerii noștri, ca să nu fim dezamăgiți.
Înainte să îți dorești să primești dragoste totală din partea partenerului tău, trebuie să te pregătești și pentru vremuri incerte și inevitabile. O relație sănătoasă implică și momente mai puțin frumoase, iar modul în care ne adaptăm nu este întotdeauna ușor.
Cuplurile orbite de iubire sunt nepregătite și surprinse atunci când viața le oferă întâmplări dificile, precum boala, șomajul sau decesul unei persoane din familie. Relațiile au urcușuri și coborâșuri, iar partenerii pot gestiona cel mai bine momentele grele atunci când sunt sinceri.
Nu trebuie să renunți la propriile dorințe
Adevărata dragoste cere ca ambii parteneri să își asume responsabilitatea pentru ei înșiși și pentru relație. S-ar putea să crezi că noul tău partener îți oferă dragoste necondiționată, dar iubirea reală vine întotdeauna cu anumite condiții.
Dragostea adevărată necesită multă muncă din partea ambilor parteneri pentru o relație fericită, care implică o comunicare onestă, deschisă și nonviolentă, o prezență binefăcătoare care stă alături, care ascultă și ia în serios sentimentele celuilalt, exprimându-le în același timp și pe ale sale.
Atunci când iubești, ești alături de persoana dragă din dragoste și devoțiune, nu din obligație, treci ușor peste dificultățile vieții de zi cu zi și împărtășești puterea în relație, ambii parteneri deținând-o pe rând.
Nu trebuie să renunți la propriile dorințe, la propria personalitate și la nevoile tale. Ești onest și te deschizi față de cel drag, dar nu îi oferi tot ceea ce își dorește, mai ales atunci când cerințele sale fac rău altor persoane.
Iubirea pragmatică
Specialiștii afirmă că în zilele noastre cea mai des întâlnită este iubirea pragmatică, aceasta subzistând numai atât timp cât o anumită necesitate a fost îndeplinită și sfârșindu-se atunci când nu mai e capabilă să o împlinească.
În plus, iubirea pragmatică este absolut condiționată și oferită numai cât timp considerăm că persoana în cauză o merită. În momentul în care subiectul iubirii pragmatice nu mai corespunde pretențiilor, dragostea este retrasă.
Iubirea pragmatică nu e numai cea materială, ea putând fi oferită și unui mentor, unei persoane pe care o admiri, unui prieten cu care te distrezi.
Deși pare răutăcioasă și rece în comparație cu miracolul iubirii necondiționate, iubirea pragmatică este în mare parte fundamentul lumii de azi, concluzionează specialiștii. (L.P.)
Lucreția Pop
(Sursa foto: pixabay.com)