Uniunea Europeană aplică standarde duble , pedepsind Ungaria pentru protejarea frontierelor sale externe, în timp ce Franța și Germania sunt libere să își închidă toate frontierele – a declarat joi secretarul de stat al ministerului de interne pentru canalul de știri al televiziunii publice M1.
Bence Rétvári a menționat că la conferința privind politica de securitate și apărare desfășurată în Ungaria în această săptămână, aproape toți vorbitorii au afirmat că migrația este una dintre cele mai mari probleme și una dintre cele mai importante chestiuni care trebuie rezolvate în Europa.
Valul de migrație însă a început în urmă cu zece ani, iar deputații europeni pun aceleași întrebări de zece ani încoace, împărtășesc aceleași dileme, pe când liderii de la Bruxelles adoptă aceeași atitudine liberală, favorabilă migrației, în ciuda faptului că “Willkommenskultur” nu a rezolvat problema – a subliniat secretarul de stat, adăugând că Ungaria, la rândul ei, este atacată de Bruxelles de un deceniu încoace pentru faptul că protejează frontierele externe.
Ca reacție la vestea că, după Franța, Germania își va închide și ea toate frontierele, Bence Rétvári a declarat că în UE există un dublu standard, aceste țări au voie să facă acest lucru, în schimb Ungaria primește o “amendă gigantică” pentru închiderea frontierelor externe ale UE și prevenirea unui milion de treceri ilegale ale frontierelor.
Prin urmare, Ungaria examinează posibilitatea de a formula o cerere reconvențională și de a solicita rambursarea costurilor de protecție a frontierelor – a spus el, subliniind că Ungaria consideră că protecția frontierelor face parte și ea din solidaritatea europeană, nu doar distribuirea migranților.
În cadrul emisiunii “Bună dimineața, Ungaria!” al postului public de radio Kossuth, Bence Rétvári a declarat că UE vrea să forțeze Ungaria să permită intrarea imigranților ilegali în țară prin impunerea unei sancțiuni pentru închiderea frontierei sale sudice.
În replică, guvernul oferă imigranților posibilitatea unei călătorii dus gratuite cu destinația Bruxelles – a spus el, menționând că Bruxelles-ul a protestat împotriva acestei propuneri, ceea ce dovedește inconsecvență și aplicarea unui standard dublu – a declarat Bence Rétvári, citat de MTI.
Proiecția documentarului “Ruși la război” – anulată de teama unor “amenințări semnificative”
Festivalul Internațional de Film de la Toronto (TIFF) anulează proiecțiile documentarului controversat “Russians at War” după ce a primit “amenințări semnificative”: “Am fost informați despre existența unor amenințări semnificative la adresa operațiunilor festivalului și a siguranței publicului”, au declarat organizatorii într-un comunicat, referindu-se la informații “care indică o activitate potențială în următoarele zile, care prezintă un risc semnificativ”, notează AFP citată de Agerpres.
“Este o decizie fără precedent” pentru festival, au adăugat ei într-un comunicat. “Ne angajăm să proiectăm filmul atunci când va fi sigur să o facem”, au subliniat organizatorii.
Cineasta canadiano-rusă Anastasia Trofimova a prezentat “Russians at War” (“Ruși în război”) la Festivalul de Film de la Veneția, după ce a petrecut câteva luni într-un batalion rus aflat pe frontul ucrainean, culegând mărturiile soldaților, din care a realizat acest film de peste două ore.
Atât la Veneția, cât și la Toronto, personalități politice și culturale ucrainene și-au exprimat furia, denunțând ceea ce consideră a fi “propagandă rusă”.
Chrystia Freeland, viceprim-ministrul Canadei, a condamnat la începutul acestei săptămâni prezentarea filmului, declarând că “nu poate exista o echivalență morală în acest război”.
Agenția de Stat pentru Cinematografie din Ucraina a cerut, de asemenea, TIFF să nu proiecteze filmul, pe care îl califică drept “un instrument periculos de manipulare a opiniei publice”.
Anastasia Trofimova a afirmat pentru AFP că filmul său este “un documentar anti-război”, care prezintă “oameni obișnuiți”.
Potrivit unui jurnalist al AFP care a văzut pelicula, cei care apar pe ecran par să fi pierdut sensul participării la acest conflict. Lipsiți de echipament, ei își improvizează singuri armele, folosind materiale din era sovietică. Fumând și bând, soldații încearcă să își înece disperarea provocată de răni sau de moartea camarazilor lor.