Nu s-a încheiat bine isteria cu noradrenalina (ocazie cu care tot românul dotat cu facebook a demonstrat că posedă cunoștințe solide în materie de reanimare și terapie intensivă), că, ce să vezi, ne-a fost dat să constatăm cu uimire că el, românul de pe rețelele de socializare e și un mare expert în meteorologie, hidrologie și alte domenii legate de circuitul apei și aerului în natură. Ne referim, desigur, la valul de panică declanșat de “Ciclonul Ashley”, un adervărat cataclism apocaliptic, despre care s-a discutat cu o înverșunare și o mânie de nedescris. “Analiștii” s-au adunat ciopor pe la șezătorile televizate de seară, dându-și cu părerea despre catastrofa de proporții biblice, care (scuzați cacofonia!) urma să se producă din moment în moment, prezentatorii informându-ne că, negreșit, dacă vine Ashley, o să întrerupă imediat emisiunea și o să bage “breaking news”. Reporterii, încălțați cu șoșoni și prevăzuți cu umbrele, erau deja “în teren”, urmând să dea piept cu ciclonul și să-l descrie cu lux de amănunte.
Rețelele sociale au fost invadate de postări despre ciclon, de parcă “Ashley” ar fi fost o figură mitologică menită să distrugă întreaga omenire. Panica s-a răspândit rapid, iar oamenii au început să caute soluții pentru dezastrul ce avea să vină. Internauții își explicau unul altuia cum e cu “activitatea ciclonică intensă”, cu “modelele numerice de prognoză a vremii”, cu “activitățile operaționale de avertizare”, cu alertele meteorologice de vreme severă – generale sau de tip “nowcasting”, cu “contextul sinoptic” ce poate să producă fenomene meteo extreme” etc. Concluzia generală a fost trasă de un nene cu privirea cam încețoșată, că nu-i de glumit cu “Eșli” ăsta, sens în care dânsul a scos deja porcul din coteț, cânele din ogradă și galițele din bătătură, i-a urcat în căruț, urmând să se mute cu dobitoace cu tot, în alt județ. Întrebat de colegii de rețea că de ce cară toate animalele cu el, a zis că și Noe a făcut la fel și a ieșit teafăr din potop.
În toată hărmălaia creată, cel mai năpăstuit a fost dl. Mircea Fechet, ministrul Mediului, “târât” pe la toate televiziunile, să dea explicații. Omul a spus că s-a consultat cu specialiști în domeniu și, din informațiile puse cap la cap privind situația hidro-meteorologică din țară, ciclonul, indiferent cum îl cheamă, urma să afecteze România în câteva zile. Din acest motiv, oamenii trebuie să fie informați și pregătiți, mai ales după revărsările de ape din zona Galați, ocazie cu care i s-a cerut demisia pentru că n-a informat populația, în timp util, despre cele ce aveau să urmeze. Or, a zis ministrul, “paza bună trece primejdia rea”.
…Ce primejdie? – s-a rățoit un cetățean intelectual în cap, cu chelia vâlvoi și ochii bulbucați de indignare: Fechet să-și dea demisia imediat, fiindcă “a cheltuit milioane” ca să ne ferească, chipurile, de ciclon, uite la ce ne-a dus guvernarea pesedisto-penelistă. A zis că vine Ashley și n-a venit! Exact ca Godot, ăla de-l tot așteptau unii, în piesa aia absurdă a lui… na, că “pă moment” nu-și mai aducea aminte autorul. “Beckett” – i-a sărit în ajutor un utilizator, “Da, da, să-și dea demisia!”- a răspuns intelectualul nervos, spre hazul facebook-ului. “Beckett să-și dea demisia?” “Nu, dom’le, Fechet!” Au urmat câteva înjurături și vreo două blesteme, după care conflictul online a fost stins de un înțelept: “Lăsați, măi! Ce mi-e Bechet, ce mi-e Fechet? Noi aicea vorbim de ciclonuri, nu deviați de la subiect…”.
N-a rezultat, totuși, în ce a băgat dl. Fechet milioane, și nici dacă trebuia să-și dea demisia când n-a informat populația că vine inundația, sau acum, cu ciclonul, fiindcă a informat-o prea tare…
Până la urmă, s-a dovedit că temutul ciclon a fost o ploaie mocănească, de toamnă și este dezarmant să vedem cum speculațiile meteorologice și-au făcut loc în prim-planul știrilor. Sigur, fenomenele meteo extreme sunt reale și trebuie tratate cu responsabilitate, dar în cazul lui “Ashley” s-a atins un nou nivel de senzaționalism: în loc de informații clare și concise, s-a preferat alimentarea fricii, unele mass-media, în goana după click-uri și atenție, au dat amploare unui scenariu care, de la bun început, nu avea fundamente solide. Cu toate că meteorologii mai ponderați au încercat să tempereze isteria, mesajele lor au fost înecate în panica provocată de titlurile alarmiste. În loc să liniștească populația, s-a preferat transformarea prognozei meteo într-o campanie veritabilă de marketing pentru frică.
Într-o lume în care breaking news-ul și titlurile senzaționale sunt cheia atenției publicului, se știe foarte bine că un ciclon transformat în “apocalipsă” va ține oamenii cu ochii țintă pe ecran, astfel că, în locul unor acțiuni raționale, s-a preferat alimentarea unei frici colective. Desigur, fenomenele meteo nu trebuie ignorate, dar între informații și isterie, diferența este colosală.
Ciclonul “Ashley” a fost, până la urmă, o furtună în paharul cu apă al presei, nu un dezastru real. România nu a fost devastată de inundații, iar “catastrofa” anunțată a rămas la stadiul de scenariu SF. Ceea ce ar trebui să rămână, însă, este o lecție: în era știrilor rapide și senzaționaliste, trebuie să ne păstrăm discernământul și să fim mai atenți față de sursele care ne alimentează frica.
… Atâta doar că, pe lângă multe calități (!), românul are partea asta, cu vocația cârcotelii: îi iei plăcerea de a cârcoti, i-ai luat plăcerea de a butona pe rețele…Fără de care viața n-are niciun sens.
Ileana Sandu