– transportul local, salubrizarea, societăți comerciale și ONG-uri din oraș, afectate de blocaj –

Au trecut nouă zile de când am solicitat Primăriei Târgu Mureș informații oficiale legate de situația blocării unor sume de către ANAF. Mai precis, am transmis trei întrebări simple la care cei de la Direcția Economică ar fi trebuit să răspundă în una sau două zile. Iată întrebările:

1. Care este impactul măsurii dispuse de Ministerul Finanțelor (AJFP Mureș) de suspendare a alocării sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale pentru Municipiul Târgu Mureș, începând cu data de 8 august a.c.?

2. Care este valoarea sumelor blocate prin această măsură?

3. Ce tipuri de plăți și în ce valoare nu au putut fi efectuate de municipiul Târgu Mureș în urma acestei măsuri? Vă rog să exemplificați.

Poate că cei de la Direcția Economică nu au știut să răspundă sau poate li s-a spus să nu ofere detalii, întrucât acestea ar putea pune conducerea primăriei într-o lumină nefavorabilă. Nici departamentul de comunicare nu s-a dat peste cap ca să obțină aceste informații sau măcar să ne țină la curent cu stadiul solicitării noastre, așa cum era normal. Dar cum jurnaliștii au sursele lor vă vom prezenta mai jos ce am aflat despre situația actuală a bugetului orașului.

Ce s-a întâmplat, de fapt?

Pentru că Primăria nu a reușit să implementeze noua organigramă, conform prevederilor Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare menite să asigure sustenabilitatea financiară a României pe termen lung — care prevedea desființarea anumitor posturi — ANAF a decis suspendarea alocării sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Consiliul Local a aprobat modificarea organigramei în vara acestui an, însă Instituția Prefectului a contestat această hotărâre în justiție, adresându-se instanțelor de contencios administrativ. Aici este vorba și despre un joc de natură politică, prefectul dorind să dea șah-mat primarului. Altfel, s-ar fi putut găsi soluții pentru a evita această situație.

Pentru a debloca situația, la începutul acestei luni, Primăria a inițiat un proiect de hotărâre privind

aprobarea numărului maxim de posturi pentru aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Târgu Mureș, precum și pentru serviciile și instituțiile publice cu personalitate juridică aflate în subordinea Consiliului Local. Cu toate acestea, nici această hotărâre nu a putut fi aplicată, motiv pentru care, vineri, 18 octombrie, a fost convocată o ședință extraordinară a Consiliului Local pentru a modifica hotărârea. Executivul târgumureșean speră că de data aceasta hotărârea va fi corectă și că reprezentanții Ministerului Finanțelor vor debloca fondurile necesare bugetului orașului.

Surse din cadrul primăriei susțin că a avut loc o întâlnire între reprezentanții executivului și conducerea ANAF pentru a se pune de acord, astfel încât cea de-a treia încercare, cea de vineri, să fie acceptată și să deblocheze situația.

În prezent, Primăria este nevoită să se descurce din sumele pe care le încasează direct, deoarece nu primește fondurile din cotele defalcate de TVA și impozit pe profit. Din această cauză, sunt afectate mai multe servicii, inclusiv transportul local și salubrizarea, dar și diverse firme și ONG-uri din oraș. Sursele noastre susțin că este vorba despre aproximativ 70 de milioane de lei de care bugetul local nu poate beneficia. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un răspuns