NASA, agenția spațială a Statelor Unite, a anunțat marți că Soarele a atins perioada de maximum solar, care ar putea continua pentru încă un an, ceea ce va oferi șansa de a observa aurore boreale și în următoarele luni.
Cercetătorii NASA au explicat că perioada actuală de maximum solar, care a început în urmă cu aproximativ doi ani, s-ar putea extinde pe o perioadă mai mare, însă confirmarea finală depinde de analiza suplimentară a datelor colectate până acum. Activitatea solară se desfășoară conform unui ciclu cu durata de 11 ani, oscilând între perioade de calm și perioade cu activitate intensă. În timpul perioadei de maximum solar, erupții solare intense și ejecții de masă coronală (CME) determină o intensificare a furtunilor geomagnetice, care, adeseori, au ca rezultat priveliștile uimitoare ale “Luminilor Nordului”, fenomen cunoscut și sub numele de “aurore boreale”.
În ultimii ani, aurore strălucitoare în roșu și verde au fost vizibile în numeroase regiuni ale lumii, inclusiv în Germania, Statele Unite și Marea Britanie, precum și mult mai la sud de latitudinile acestor țări, în regiunea mediteraneeană.
Deși probabilitatea de observare a luminilor multicolore este cea mai mare în timpul apogeului activității solare, oamenii de știință de la NASA spun că aurorele boreale pot fi observate și atunci când intensitatea ciclului solar descrește.(sursa: agerpres.ro)
Schimbările climatice nu se numără printre preocupările românilor
Doar 4% dintre români văd schimbările climatice drept cea mai importantă problemă a acestor vremuri, în raport cu preocuparea pentru costul vieții și inflație, invocată de către 62% dintre respondenți, reiese din datele incluse în raportul “Starea Climei – România 2024”, dat recent publicității.
Conform cercetării, în ceea ce privește problemele de mediu, schimbările climatice ocupau locul cinci, cu 7% din populație care le considerau prioritare. În context, defrișările forestiere erau considerate cea mai gravă problemă de mediu (37%), urmate de eliminarea deșeurilor menajere (12%), poluarea aerului (11%) și epuizarea resurselor naturale (11%).
La nivel general, aproape jumătate dintre cei chestionați (49%) cred că schimbările climatice sunt cauzate exclusiv de oameni, în timp ce 36% sunt de părere că acestea sunt provocate în egală măsură de către oameni și de procese naturale.
La întrebarea: “Ce impact vor avea schimbările climatice asupra vieții lor?”, 17% dintre respondenți au afirmat că vor avea un impact “extrem de negativ”, iar media percepției a fost tot negativă.
În același timp, peste un sfert dintre români (27%) au declarat că impactul schimbărilor climatice va fi “extrem de negativ”, iar media percepției a fost și mai scăzută în cazul impactului asupra țării decât asupra propriei vieți (2,9 față de 3,64).
În ce privește impactul schimbărilor climatice asupra domeniilor care pot fi influențate de politici publice, românii sunt convinși că agricultura va fi cea mai afectată (37%), urmată de alimentarea cu apă (29%), economie (24%) și sănătate (22%).
Analiza demografică a arătat că persoanele mai în vârstă (din generația născută între anii 1928-1946, și generația “baby boomer”, născută între anii 1946-1964) sunt cel mai puțin înclinate să creadă că schimbările climatice sunt cauzate de activitatea umană.
Totodată, cei generațiile de mileniali (născuți între 1981 și 1996) și “baby boomer” nu par foarte dispuși să își schimbe stilul de viață.(sursa: agerpres.ro)