Va reuși Primăria Târgu Mureș să beneficieze de banii din cotele defalcate din TVA și impozitul pe profit după noul vot din Consiliul Local de vineri, privind organigrama instituției? Rămâne de văzut dacă Instituția Prefectului – județul Mureș și Ministerul Finanțelor prin ANAF vor considera că hotărârea adoptată vineri este conformă cu cerințele Legii austerității. Săptămâna trecută, arătam că, din cauza faptului că Primăria Târgu Mureș nu a reușit să implementeze noua organigramă, conform prevederilor Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare menite să asigure sustenabilitatea financiară a României pe termen lung — care prevedea desființarea anumitor posturi — ANAF a decis suspendarea alocării sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Consiliul Local a aprobat modificarea organigramei în vara acestui an, însă Instituția Prefectului a contestat această hotărâre în justiție, adresându-se instanțelor de contencios administrativ. Pentru a debloca situația, la începutul acestei luni, Primăria a inițiat un proiect de hotărâre privind aprobarea numărului maxim de posturi, însă nici această hotărâre nu a putut fi aplicată, motiv pentru care, vineri, 18 octombrie, a fost convocată o nouă ședință a Consiliului Local pentru a modifica hotărârea.

În ședința de la sfârșitul săptămânii trecute, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre privind reorganizarea și modificarea organigramei, statului de funcții și a Regulamentului de organizare și funcționare a Aparatului de Specialitate al Primarului Municipiului Târgu Mureș și al Direcției de Evidență a Persoanelor Târgu Mureș. Aceștia au aprobat ca numărul maxim de posturi din instituția primăriei să fie de 629, din care 50 sunt de conducere. Alte 93 de posturi vacante au fost desființate.

Proiectul de hotărâre a vizat și modificarea denumirii Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Târgu Mureș, care s-a transformat în Direcția de Evidență a Persoanelor Târgu Mureș, în subordinea Consiliului Local Municipal Târgu Mureș. Consilierii locali au aprobat organigrama, statul de funcții și regulamentul de organizare și funcționare pentru această nouă direcție.

Nici până astăzi Primăria Târgu Mureş nu a găsit de cuviinţă să răspundă întrebărilor transmise de cotidianul nostru privind dimensiunea dezastrului financiar ca urmare a blocării acestor sume. Sursele noaste susţin că este vorba de peste 70 de milioane de lei, bani care nu au putut fi folosiţi în ultimele luni.

Este cea de a treia încercare a municipalității de a se încadra în prevederile Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. Rămâne de văzut dacă această a treia încercare va reuși sau orașul va rămâne, în continuare, cu o parte a visteriei sub lacătul celor de la finanțe. Vestea este așteptată cu sufletul la gură de cei de la transport local, cei cu salubrizare, mai multe firme și ONG-uri din oraș.

Dragoş Bardoşi

Lasă un răspuns