Omorul petrecut duminică seara în Iernut este cu atât mai înfiorător cu cât cei doi nu se cunoșteau și nu aveau nimic de împărțit. Oricine ar fi putut fi în locul victimei. Oricine putea trece la acea oră, deloc târzie, prin acel loc și să-i iasă în față criminalul, un individ care s-a dovedit că a ieșit la drumul mare, la propriu, ca să omoare pe cineva.

Duminică seara, în jurul orei 20:00, pe strada Gheorghe Doja din Iernut, Ștefan, un tânăr în vârstă de 23 de ani, înarmat cu un cuțit, a ieșit dintr-un bloc, în mijlocul străzii, așteptând să apară cineva pentru a-i cere bani, fiind dispus să meargă până la capăt, adică chiar să ia viața cuiva. Înainte de asta, el a băut împreună cu mai mulți prieteni. Conform relatării martorilor, victima, bărbatul în vârstă de 55 de ani, aflat pe bicicletă, trecea pe acolo venind de la fiica sa. Tânărul i-a cerut bani, bărbatul a refuzat, după care i-a aplicat o lovitură cu cuțitul în zona inimii. Victima a căzut la pământ, iar medicii ajunși la fața locului nu au mai avut ce să-i facă, declarând decesul. Tânărul a fugit, însă a fost în scurt timp prins de poliție, reținut, apoi arestat în baza deciziei judecătorilor. Sursele Cuvântul Liber susțin că tânărul criminal ar fi agresat mai mulți cetățeni cu doar o seară înainte, însă conflictul nu s-a soldat cu vreo plângere sau reținere. Se pare că Ștefan locuia în chirie în Iernut și muncea la o fabrică din județ.

Iernuțenii, sub șoc. De două zile, lumea nu vorbește altceva.
Grupurile de pe Facebook înființate de cei din Iernut au fost inundate de mesaje prin care oamenii își exprimă teama. Ei susțin că nu se simt în siguranță pe străzi și sunt îngrijorați de efectele consumului de droguri și alcool în rândul tinerilor, care nu își mai găsesc rostul și se refugiază în aceste vicii. Iernuțenii susțin că își doresc ca Poliția Locală să fie mai activă și ca străzile să fie supravegheate video.

“Este un sentiment de frică amestecat cu dezamăgire, pentru că nu se mai poate face nimic. Cam asta ar caracteriza sentimentul comun care îi încearcă pe iernuțeni de două zile încoace. Iernutul este o localitate în care nu se întâmplă nimic, așa că de două zile se discută doar despre această crimă,” spune cunoscutul artist și jurnalist care locuiește în Iernut, Rudy Moca. El a spus că replica pe care o localnică mai în vârstă i-a dat-o interlocutoarei ei într-o discuție despre crimă este elocventă pentru starea de spirit: “Am ajuns să ne omoare și pe uliță. Nu le-ar ajuta Dumnezeu să le ajute.”

Ba da, sunt soluții și nu puține..
Unii ar spune că astfel de incidente nu pot fi evitate pentru că nu putem pune lângă fiecare cetățean câte un polițist. Sigur că nu. Asta nu se întâmplă nicăieri în lume. Putem însă să ne folosim de tehnologie, putem să facem meseria de polițist mai atractivă cu salarii mai mari, putem să dotăm instituțiile din domeniul ordinii și siguranței publice cu echipamente de ultimă oră și suficient de multe. Primăriile pot investi bani în camere de supraveghere video, în echiparea poliției locale ca să poată patrula în vederea descurajării infracțiunilor, în loc să arunce bani pe chermeze politice și drapele de 100 de metri pătrați. Patriotismul nu se strigă în gura mare, ci se practică zi de zi la locul de muncă. Inclusiv investind în siguranța cetățenilor. Tehnologia ne poate ajuta, doar că pentru unii primari acesta nu e un domeniu important. E undeva la sfârșitul listei de priorități.

Și pentru că azi mâine începe campania electorală pentru alegerea deputaților și senatorilor, le adresez candidaților din Mureș o întrebare: câți români mai trebuie să moară pe șoselele patriei ca să modificați legile astfel încât, și în România, Poliția să poată folosi camerele video și radarele fixe pentru a-i sancționa pe șoferii indisciplinați?

Dragoș Bardoși