Dr.Lucian Mărginean a fost premiat la Gala „NOI pentru EI”, pentru cei mai implicați medici în tratarea bolnavilor cu AVC. Ajuns la ediția a IIa, evenimentul a fost organizat de Liliana Curea și ALIA – Asociația Pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral alături de Sanatatea Press Group luni, 21 octombrie.
Gala „NOI pentru EI” a adus în atenția publicului povestea medicului care continuă munca lui Dumnezeu pe pământ, un om care a înțeles ceea ce înseamnă meseria lui și care și-a dedicat decenii întregi din viață pentru a salva vieți, dr. Lucian Mărginean. Este fondator al primului Centru de Excelență în Stroke din România, autor a numeroase intervenții de radiologie și neuroradiologie intervențională, efectuate de-a lungul timpului, unele chiar în premieră în România, coordonator al Compartimentului Radiologie Intervențională din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.
Medicul a oferit o nouă șansă la viață pentru mii de pacienți, așa cum este și Amalia, care la doar 17 ani, a trecut printr-un accident vascular cerebral. Avea nevoie de trombectomie, o procedură prin care cheagul de sânge, care îi bloca artera din creier, trebuia să fie extras. Prezentarea într-un centru specializat în primele 90 de minute de la debutul unui AVC ischemic poate crește de trei ori șansele de recuperare fără dizabilităţi secundare sau cu dizabilităţi mici. În România nu există, oficial, un serviciu de gardă pentru așa ceva. Atunci, medicul Lucian Mărginean, care plecase din localitate, s-a întors din drum, de la Luduș, la spital.
”Eu am fost premiat alături de primul medic care a făcut această intervenție în România. Eu am fost doar executantul, este un cumul de factori și persoane aici, este o muncă de echipă. Amalia făcuse un infarct cerebral, surprinzător la o vârstă atât de fragedă, dar totuși se întâmplă, accident vascular cerebral ischemic, era jumătate paralizată. În jur de ora 15.30 eram undeva pe autostradă, în drum spre Cluj, unde aveam programați pacienți , și am primit un telefon. Pentru că nu avem un sistem activat și susținut de gardă, atunci noi dăm curs acestor solicitări și m-am întors din drum la Târgu Mureș, pentru a face această trombectomie. Astăzi, la o lună și 4 zile, Amalia este bine, și-a reluat activitatea, zâmbește, are planuri de viitor. Condiții în care alți pacienți, din alte zone geografice, din păcate nu pot beneficia de această procedură, și aici trebuie să mă laud, am fost primul centru din țară care am dezvoltat tehnicile de tratament în AVC ” a declarat dr. Lucian Mărginean pentru Cuvantul Liber.
Pentru devotamentul arătat pacienților, un semn de recunoștință au primit și medicii Bogdan Dorobăț și Răzvan Radu de la Spitalul Universitar din București. Sunt doctorii care au realizat cele mai multe trombectomii din România – aproape 240 de la începutul anului. Pentru cele mai multe dintre ele au fost chemați de acasă, indiferent de oră.
Gala „NOI pentru EI” nu a oferit orașului Târgu Mureș doar un premiu, ci a oferit o poveste, povestea unui om care merge la mai multe spitale, să-și ajute colegii, să ajute oamenii, peste orice urmă de concept de viață personală. Trecem ușor cu vederea niște lucruri. Meseria de medic are uzură psihică și fizică fantastică, împletirea celor două apăsări e unică, deloc întâlnită în alte domenii de activitate. Dincolo de halat nu stă vreun superom capabil să vadă pacienți cu nemiluita, la orice oră, într-o societate anapoda, nu-i așa?! Ba da. Stă.
Amalia VASILESCU
captură foto ProTv