Săptămâna trecută, la Antigalerie Cactus, trupa Artya a prezentat premiera spectacolului „Lupul care a descoperit fericirea”. Spectacolul, destinat copiilor, aduce o abordare inedită asupra lupului din poveşti, transformându-l într-un personaj care învaţă să îşi construiască propria fericire, pas cu pas.
Textul piesei, scris de Georgiana Bighescu, este inspirat de afirmaţia „Nu există oameni răi, ci doar oameni care nu au fost iubiţi suficient.” Astfel, lupul, adesea asociat cu teamă şi agresivitate în basme, primeşte în această poveste ocazia de a depăşi eticheta de personaj negativ. Spectacolul reuşeşte să transmită copiilor un mesaj profund, acela că fericirea nu este ceva ce se găseşte, ci ceva ce se construieşte. Pas cu pas, lupul îşi adună micile victorii şi, astfel, se bucură de fiecare etapă în care îşi creează propria fericire.
Un alt mesaj important al spectacolului este legat de evitarea judecăţilor bazate pe aparenţe. Prin interacţiunile cu celelalte personaje, copiii învaţă să privească dincolo de înfăţişarea exterioară şi să fie deschişi către empatie şi înţelegere. Lupul din această poveste nu este doar fioros, ci şi vulnerabil, iar cei mici au ocazia să observe şi să participe la această transformare.
Artya, o trupă formată din Georgiana Bighescu, Andreea Dobrescu şi Claudiu Ardelean, absolvenţi ai Universităţii de Arte din Târgu Mureş, Artele spectacolului Păpuşi – Marionete, abordează teme relevante în spectacolele lor, cum ar fi frica, curajul şi impactul etichetelor impuse de societate. Prin natura interactivă a reprezentaţiilor lor, Artya reuşeşte să transforme publicul, în special copiii, în actori activi ai poveştilor.
Spectacolul „Lupul care a descoperit fericirea” nu s-a oprit la scenă. După reprezentaţie, copiii au participat la un atelier de creaţie, unde au avut şansa de a-şi imagina şi realiza Fulgul Erou, un personaj invizibil în poveste, pe care l-au putut lua acasă ca amintire a experienţei.
Acest spectacol face parte dintr-o serie de trei poveşti, iar acest prim episod se va juca din nou în luna noiembrie. Cei interesaţi pot urmări pagina de Facebook a trupei Artya pentru rezervări şi informaţii suplimentare.
Mâine, sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 19.00, la Teatrul Studio, este premiera spectacolului „Ancheta: Pescăruşul”, adaptare după Boris Akunin, cu inserţii dramatice de Ioan Ardelean, iar la Antigalerie Cactus, o puteţi vedea pe Saşa Pânzaru în one woman show-ul „Eu&Tu -> Ei sau Ne-am luat televizor”, text de Andreea Radu.
Monica Furnea