Dacã întrebi un om din Băla de care oraș se simte mai aproape, îți poate răspunde doar cu sufletul, pentru că la număr de kilometri, Târgu Mureșul și Reghinul sunt aproape la aceeași depărtare. Băla există în documentele vremurilor de prin 1300 și ceva, când se spune că primul om venit pe-aici era unul bălan. Pare-se că de-aici vine și numele locului… Apele Șarului și ale Milășelului țin împreună cele pânã într-o mie de suflete care viețuiesc aici, în respect față de valorile celuilalt. De aceea, oamenii din Băla sunt mândri că au în satul Ercea un monument istoric, întrupat frumos în turnul de lemn al clopotniței Bisericii Reformate. Împreună la bine și la greutăți, ei merg și acum la evenimentele mari ale satului, ori la cele ce țin de rânduiala omenească și nu pot înțelege cum ar fi o masă fără

SARMALE LA CAPAC DIN URLUIALĂ
Din butoiul pus în beci la rece, alegem vreo două verze murate din cele mai frumoase, de pe care desfacem frunzele întregi, una câte una. În frunze de viță facem tocătura. Dacă vreți, puteți da gust și cu puțină carne de vită, dar nu-i musai. Alegem orezul fin și tăiem ceapa, pe care le călim împreună, într-un ulei măsurat cu un sfert de pahar. Punem apoi lucrurile „de gust”, adică sare, piper, cimbru uscat și boia dulce, iar pentru culoare, dar și de răsfăț, adăugăm un sfert de litru de bulion. Amestecăm toată compoziția, până îi găsim gustul și începem apoi să umplem curechiul, cu grijă ca pentru odor. În josul și în susul oalei, punem curechi tocat, dar nu tare subțire, și printre sarmale mai scăpăm câte-o bucată de afumătură. Acum e vremea pentru capacul din urluială, adică un amestec de cucuruz, grâu, orz și ovăz, tocate sau măcinate mare, care se stropesc bine cu apă și apoi se îmbracă într-o hârtie de copt, de mărimea gurii oalei, cât să-i facă un capac. Oala se bagă în cuptorul de lemne, unde o lăsăm patru-cinci ore și apoi încă una la răcorit, departe de foc.

INGREDIENTE:

  • 1 kilogram de carne tocată de porc
  • 300 grame de carne afumată de porc
  • frunzele de la două verze murate
  • 1 litru de bulion
  • o ceapă albă
  • 100-200 grame orez
  • 50 grame ulei
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • boia dulce

„Istorie cu gust” este un album gastro-turistic unic, dedicat județului Mureș, ce oferă fiecărei localități o pagină specială, devenind astfel o „carte de identitate” a locurilor. Acest volum se adresează atât celor care au legături cu viața rurală, cât și pasionaților de gătit, prezentând o colecție de rețete tradiționale din județ. Albumul surprinde diversitatea culturală și gastronomică a românilor, maghiarilor, sașilor, rromilor și evreilor din Mureș, promovând astfel o moștenire culturală bogată.

Albumul poate fi achiziționat prin intermediul site-ului proiectului, oferindu-le cititorilor ocazia să „deguste” o parte din tradițiile mureșene, devenind astfel un cadou valoros pentru orice mureșean. În Cuvântul liber puteți degusta din bunătățile mureșenilor, iar detalii despre proiectul E14 SAGA COMMUNICATION BOUTIQUE găsiți pe www.istoriecugust.ro, unde puteți comanda și cartea, care în două zile ajunge la dumneavoastră.

foto: imagine ilustrativă