Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a lansat anul trecut, în martie, o licitație în valoare de 15 milioane de euro pentru două spitale mobile, unul la Târgu Mureș și unul la București, în perspectiva intervenției de urgență în pandemie și dezastru. Spitalul va putea fi deplasat acolo unde este nevoie și va fi deservit de medici din mai multe județe, a explicat șeful DSU, Raed Arafat. „Proiectul a constat, de fapt, într-o sumă de aproximativ 900.000 de euro, din care aproximativ 800.000 sunt date de Comisia Europeană pentru adaptarea postului medical avansat pe care îl aveam la Mureș și o sumă similară pentru cel de la București. Cele două unități vor putea fi trimise în afara țării și să funcționeze 14 zile în mod independent, cu medicație, cu tot ce le trebuie”, a spus acesta.
Cele două proiecte din Mureș și București sunt aproape de final, în cursul zilei de ieri având loc o vizită oficială în județul Mureș. Spitalul mobil poate fi utilizat pentru orice formă de dezastru, de la cutremure, incendii și inundații. În România, aceste spitale sunt primele, ele urmând a fi certificate de Organizația Mondială a Sănătății.
„La Târgu Mureș, avem închiderea unui proiect pe spitalul mobil de nivel 1, care va fi amplasat la Mureș. Vin și reprezentanți ai Comisiei Europene, și va fi o activitate pe baza unui proiect pe care l-am finalizat. E un proiect prin care am îmbunătățit așa-zisul EMT1, adică spital de nivel 1 pentru intervenție la dezastre. Va fi un spital înscris în Mecanismul de Protecție Civilă Europeană și care va interveni la solicitarea Comisiei Europene la nevoie, atât în România, cât și în afara României, bineînțeles”, a mai spus Arafat.
Contractul prevedea cumpărarea de echipamente necesare pentru construcția unui spital modular mobil cu 300 de paturi. Achiziția este finanțată prin Programul Operațional Infrastructura Mare, iar acest spital face parte dintr-un proiect comunitar care prevede construcția a trei spitale mobile în Europa.
Sanda Vițelar