Începând cu prima decadă a lunii octombrie 2024, au demarat activitățile în cadrul proiectului ,,Deschide-ți mintea, nu fi închis!” inițiat și dezvoltat de către Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Mureș. Proiectul a ajuns la cea de-a XII-a ediție și se desfășoară pe tot parcursul anului școlar 2024-2025, activitățile fiind organizate în parteneriat cu Penitenciarul Târgu Mureș, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Mureș și Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Mureș. 

Inițiativa polițiștilor de prevenire urmărește să ofere tinerilor, aflați în plin proces de formare psiho-socială, o perspectivă unică asupra consecințelor negative generate de abaterea de la regulile de conduită socială, alegerea unor anturaje nepotrivite, culminând, eventual, cu săvârșirea unor fapte de natură penală.

Activitățile constau în organizarea unor sesiuni de întâlnire, în cadrul cărora persoane private de libertate, pentru fapte din categoria traficului și consumului de droguri, furturi, conducere fără permis sau sub influența alcoolului/substanțelor interzise, prezintă elevilor mureșeni adevărate povești de viață.

Impactul este cu atât mai mare cu cât experiențele trăite în mod direct reușesc să releve modul în care alegerile greșite, luate încă de la vârste fragede, pot avea consecințe ireparabile la maturitate.

Proiectul ,,Deschide-ți mintea, nu fi închis!” este unul apreciat atât de elevi, cât și de persoanele private de libertate, raportat la aspectele ce țin de reintegrarea în comunitate. Drept dovadă, una dintre persoanele private de libertate care a participat în cadrul edițiilor trecute, continuă să ia parte, periodic, la sesiunile de întâlnire cu tinerii, deși se află, în prezent, în libertate.

Ca și element de noutate și pentru că necesitatea de conștientizare a alegerilor făcute nu cunoaște limite de vârstă, începând cu ediția precedentă, la sesiunile de întâlnire participă și tinerii din clasele a VIII-a ale școlilor gimnaziale din județul Mureș.

La ediția din acest an a proiectului s-au înscris 51 de unități de învățământ din județul Mureș, respectiv 29 colegii/licee (27 din mediul urban și 2 din mediul rural)  și 22 școli gimnaziale, elevi de clasa a VIII-a, (12 din mediul urban și 10 din mediul rural).

Toate cele trei întâlniri desfășurate până în prezent la sediul I.P.J. Mureș, au fost deosebit de interesante, la prima sesiune din 09.10.2024, au participat 80 de elevi și cadre didactice de la Liceul Tehnologic ,,Avram Iancu” Târgu Mureș, care au aflat povești de viață de la trei persoane private de libertate din Penitenciarul Târgu Mureș.  Drogurile, agresivitatea, influența anturajului și „mie nu mi se întâmplă” sau ,,pe mine nu mă prind”, alegerile, conjuncturile, viețile distruse și trezirea bruscă la realitate, au fost câteva din subiectele dezbătute.

La cea de-a doua întâlnire, din 16.10.2024, au participat 140 de elevi de la Liceul Tehnologic Electromureș, care au discutat cu două persoane tinere private de libertate și un fost deținut, care le-au spus povești de viață legate de droguri, consum, trafic, abandon, despre consecințele comportamentelor impulsive și infracțiuni legate de acestea, despre ani în închisoare pentru conducere fără permis sau sub influența alcoolului dar și despre o zi din viața în penitenciar.

La ultima sesiune, din 23.10.2024, 120 de elevi de la Liceul Tehnologic Luduș, 29 de elevi de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Târgu Mures, 21 de elevi de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Târgu-Mureș și 15 elevi de la Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, au avut ocazia să întâlnească trei persoane private de libertate, cu care au purtat discuţii despre cauzele şi efectele deciziilor care au dus la executarea unei sentinţe în penitenciar. Elevilor le-au fost oferite informații despre aspectele legale ce ţin de infracţionalitate şi conştientizarea consecinţelor pe care le implică acestea, în sensul descurajării comportamentului infracţional.

După vacanța din această săptămână, activitățile vor continua punctual pe tot parcursul anului școlar 2024-2025.

Traian Buta