Facultatea de Farmacie a găzduit astăzi, 31 octombrie 2024, inaugurarea Centrului de Excelenţă în Farmacovigilenţă, realizat în cadrul parteneriatului dintre Facultatea de Farmacie a UMFST „G.E. Palade” Târgu Mureş şi compania AstraZeneca. La eveniment au participat bucura rectorul UMFST „G.E. Palade” Târgu Mureş, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, directorul AstraZeneca, Radu Răşinar, şi preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Răzvan Prisada, prof. univ. dr. Daniela–Lucia Muntean – decan şi prof. dr. Emil Camil Vari, Facultatea de Farmacie, UMFST „G.E. Palade”.
Obiectivele Centrului de Excelenţă în Farmacovigilenţă se referă la pregătirea profesioniştilor din sănătate în domeniul farmacovigilenţei cu scopul de a îmbunătăţi siguranţa tratamentelor; crearea unei structuri care să permită îmbunătăţirea nivelului de informare şi educare în rândul pacienţilor cu privire la reacţiile adverse la medicamente; dezvoltarea unor modele de bună practică în farmacovigilenţă şi de implicare a farmacistului în informarea şi educarea pacientului.
Farmacovigilenţa reprezintă un domeniu esenţial în industria farmaceutică, care se ocupă cu identificarea, evaluarea şi prevenirea efectelor adverse ale medicamentelor. Scopul principal al farmacovigilenţei este de a asigura siguranţa şi eficacitatea medicamentelor, protejând astfel sănătatea pacienţilor şi îmbunătăţind calitatea vieţii acestora. În cadrul activităţii de farmacovigilenţă se colectează şi se analizează informaţii despre efectele adverse ale medicamentelor, se identifică factorii de risc şi se iau măsuri pentru reducerea lor. De asemenea, se monitorizează în mod constant siguranţa medicamentelor pe piaţă, se raportează efectele adverse şi se stabilesc măsuri de prevenire a acestora.
„În lumea de astăzi, acurateţea obiectivelor este importantă şi trebuie să ai inteligenţa, resursele şi colaboratorii, să fii deschis să poţi să stabileşti obiectivele corecte. Dar, poate mai important decât atât este cu cine dai mâna, te faci partener, ca să faci lucrurile să se întâmple. Într-o lume modernă, nu poţi să ai egoismul că tu ai soluţiile cele mai bune, dar dacă îţi alegi cu mare atenţie partenerii ajungi foarte departe. UMFST este un exemplu, viteza, calitatea şi îndrăzneala pe care aţi avut-o este absolut senzaţională”, a declarat directorul AstraZeneca, Radu Răşinar. Anul trecut, Ministerul Sănătăţii, Alianţa Universitară G6-UMF şi Local American Working Group au lansat Hub-ul de Inovaţie în Sănătate, un element central, necesar, al unui sistem modern de sănătate, care îşi propune stimularea cercetării şi inovării în acest domeniu în România, promovând parteneriatul între autorităţi publice, mediul academic, entităţi neguvernamentale şi industria farmaceutică inovatoare, a explicat Radu Răşinar. Obiectivul este dezvoltarea capacităţii de cercetare şi inovare pentru întreg sectorul de sănătate, cu rezultate concrete ce pot fi integrate în furnizarea serviciilor medicale, în beneficiul pacienţilor români. Prin implementarea acestui proiect de ţară, România şi cercetătorii români urmează să se conecteze la platforme globale de inovaţie şi cercetare, unul dintre obiectivele Hub-ului de Inovaţie în Sănătate fiind facilitarea accesului şi schimbului de bune practici în domeniul inovaţiei în sănătate, într-o manieră accelerată, cu structuri similare la nivel internaţional.
AstraZeneca este o companie biofarmaceutică globală, condusă de ştiinţă, care se concentrează pe descoperirea, dezvoltarea şi comercializarea medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie medicală în oncologie, boli rare şi produse biofarmaceutice, inclusiv cardiovasculare, renale şi metabolice şi respiratorii şi imunologie. Compania este, de asemenea, activă selectiv în domeniile autoimunităţii, neuroştiinţei şi infecţiilor. AstraZeneca operează în peste 100 de ţări, iar medicamentele sale inovatoare sunt folosite de milioane de pacienţi din întreaga lume.
Răzvan Prisada a vorbit despre recunoaşterea şi renumele profesiei de farmacist şi dorinţa de a readuce farmaciştii în Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Farmacistul are un rol crucial atât la nivelul comunităţii cât şi la nivelul întregului sistem de sănătate. Fie că ne referim la siguranţa medicamentelor sau a dispozitivelor medicale, fie că este vorba despre a găsi soluţii la diferite probleme de sănătate ale pacienţilor, farmacistul este unul dintre garanţii obţinerii sau menţinerii unei stări de bine, în orice societate.
„Importanţa farmacovigilenţei creşte şi va creşte şi mai mult în următorii doi ani, odată cu modificarea fundamentală a legislaţiei farmaceutice la nivel european”, a menţionat Răzvan Prisada, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Printre modificările enunţate se numără şi renunţarea la ideea de reînnoire a autorizaţiilor (la 5 ani în momentul acesta legislativ), astfel încât produsele dezvoltate să ajungă cât mai repede în piaţă.
Farmacovigilenţa este o muncă care se face în tăcere, dar care salvează vieţi, a precizat rectorul UMFST „G.E. Palade” Târgu Mureş, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Amalia Vasilescu