Un proiect inovator şi sensibil aduce în prim-plan lumea adolescenţilor din Târgu Mureş, prin intermediul teatrului. Regizorul Rareş Budileanu şi Anca Loghin au pus bazele unui spectacol inedit care porneşte de la două texte semnate de Elise Wilk, „Pisica verde” şi „Nişte zile ciudate”. Aceste texte, care abordează probleme complexe precum relaţiile dintre adolescenţi, comunicarea deficitară cu părinţii, bullying-ul, prima iubire, anxietatea şi depresia, au fost mixate şi adaptate pentru a reflecta autenticitatea generaţiei de astăzi.
Proiectul Exploziv ART, aflat la a doua ediţie, organizat de asociaţia INCUBATOR 13, a reuşit să atragă 135 de tineri din liceele târgumureşene, un număr dublu faţă de prima ediţie, din care 60 au participat la cele şapte ateliere de arte ale spectacolului, unde au învăţat să îşi dezvolte gândirea critică, creativitatea şi abilităţile de comunicare. Procesul a fost nu doar o oportunitate de a descoperi lumea teatrului, ci şi o cale de integrare mai uşoară în societatea actuală. Totodată, implicarea lor în adaptarea textului a fost esenţială, pentru ca acesta să reflecte cât mai fidel problemele şi universul lor.
Spectacolul „Nişte Zile Ciudate cu Pisica Verde” este bilingv, român-maghiar, şi include o dublă distribuţie, fiecare cu trei reprezentaţii din cele şase planificate. La finalul fiecărei reprezentaţii, publicul va avea ocazia să participe la discuţii deschise, unde va fi prezent şi un psiholog, pentru a explora temele abordate în piesă. Rareş Budileanu şi Anca Loghin au mărturisit că unul dintre cele mai dificile aspecte ale proiectului a fost găsirea finanţării. Cu sprijinul Primăriei Târgu Mureş şi al sponsorilor, acest proiect ambiţios a prins viaţă, oferind adolescenţilor o platformă de exprimare şi un spaţiu sigur pentru a-şi explora emoţiile şi gândurile.
Spectacolul se joacă la Teatrul Ariel pe 6, 7 şi 10 decembrie, iar pe 8, 14 şi 15 decembrie în Turnul Porţii din Cetatea Medievală, în cadrul INCUBATOR 13. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, iar rezervările se pot face prin e-mail la adresa incubator13ro@gmail.com.
Acest proiect nu reprezintă doar o oportunitate pentru tinerii implicaţi, ci şi un pas important pentru comunitatea locală, care are astfel şansa de a înţelege mai bine provocările şi sensibilităţile noii generaţii. Rareş şi Anca speră ca aceste spectacole să inspire mai mulţi tineri să se apropie de teatru şi să îşi descopere propriile voci în acest mediu creativ.
Regia: Rareş Budileanu, asistent regie : Anca Loghin.
Distribuţia: Iana – Alexandra Trofin; Dani – Tudor Bârsan; Paul – Benjamin Forrer / Ianis Pancu; povestitorii – Alexandra Văidean, Miruna Hoţa, Ana Rusu, Antonio Fodor; Dana – Verona Obreja / Denisa Petrican; Bogie – Dóczy Ágnes Zsuzsanna / Kajtár Adrienn; Robert – Paul Moga; vioară – Metz-Gyurka Iringó.
Organizatorii proiectului transmit mulţumiri tuturor sponsorilor şi donatorilor, fără de care acest proiect nu ar fi putut deveni realitate.
Monica Furnea