Zilele de şcoală sunt solicitante nu doar dragii şcolărei, dar şi pentru părinţi, bunici, fraţi mai mari etc. pentru simplul motiv că „suntem in pana de idei :ce să punem la pacheţel?!” Greşesc?
Desigur, dacă preocuparea este pentru a oferi copilului o mâncare sănătoasă evitând mezeluri, dulciuri şi produse de panificaţie în exces, atunci da, poate fi dificil să variezi zilnic un pacheţel de şcoală care să fie deopotrivă şi sănătos dar şi atrăgător pentru micul învăţăcel. Obişnuiesc să le fac copiilor sandwich-uri ferite de mezeluri şi doar din pâine de casă (ştiţi dvs., reţeta aceea pe care am împărtăşit-o cu dvs. şi pe care eu o pregătesc fără excepţie de 5 ani încoace) la care adaug pe cât se poate produse făcute în casă (ruladă din piept de pui gătită de mine, diverse paste tartinabile, uneori, de ce nu – chiar şi untură de casă condimentată extrem de atrăgător).


Am constatat însă că o altă abordare este mult mai eficientă – ea te asigură că micuţul îşi ia micul dejun în faţa ta, iar pentru pachet îi poţi da doar un fruct şi un desert de casă. Aşadar vă propun să încercaţi să le oferiţi un mic dejun cald, complet, şi complex, gustos, pe care să il servească acasă înainte de plecarea la şcoală. Evident, presupune puţin efort în plus, timp de asemenea, în schimb sănătatea şi bucuria copilului sunt nepreţuite. De-a lungul anilor mi-am creat o bază de date (amunzant spus ) cu variante de mic dejun grupate pe categorii din care puteţi alege şi combina după bunul plac.

Toate pot fi pregătite pe loc sau chiar de cu o seară înainte şi cu bucurie încep să o împărtăşesc cu dvs. :
OUĂ (ouă, omlete cu diverse topinguri, ouă poşate, ochiuri româneşti, ouă fierte, shakshuka)


SANDWICH-uri CALDE (sandwich crocant cu cremă de brânză şi friptura de pui rece rămase de la cină; sandwich cu friptură rece de vită şi cheddar, sandwich club, sandwich cu salată de ton şi castraveţi muraţi/ castraveţi proaspeţi, sandwich croque madam, goufre sărate – cu brânză, legume şi şuncă în compoziţie, foietaj cu brânză şi şuncă homemade, plăcintă cu carne, croissant cu mozarella, roşii & un strop de sos pesto)


DIVERSE TARTINABILE (pastă de peşte, pastă de ouă, pastă de avocado, brânză & somon afumat, pastă de humus)


DESERT (goufre dulci cu miere sau dulceaţă de casă şi unt, clătite clasice, clătite americane, french toast, orez cu lapte cu diverse topinguri, iaurt grecesc cu granola făcută în casă şi fructe de pădure, griş / tăiţei cu lapte, terci de ovăz)


Însoţirea de legume de sezon este absolut obligatorie (inclusiv murături să nu ne ferim în a le pune pe masă celor mici), iar un ceai, o cacao cu lapte sau un fresh de fructe completează perfect tot acest tablou de mic dejun de super-erou.
Ziua bună se cunoaşte de dimineaţa, iar omul fain din copilărie!


Irina Lazar este proprietarul şi chef Bistro 222, cartierul Maurer din Târgu Mureş.