Există numeroase feluri de a organiza o masă specială, fie că vorbim despre un prânz elegant sau despre o cină cu pretenţii. Alegem între a ne organiza masa compunând-o din mai multe feluri de mâncare secundare sau, ne centram asupra unui fel principal în jurul căruia construim ca într-un puzzle restul felurilor de mâncare.
Vă prezint varianta preferată de mine, aceea care aduce in prim plan un preparat vedetă care va dicta întreaga tonalitate a mesei: va impune tonul de eleganţă, culorile şi garniturile însoţitoare. Beef Wellington!


Ingrediente (1 muşchiuleţ de viţel de aproximativ. 1 kg; 200 g prosciutto crudo; 500 g ciuperci; 1 ceapă mică; 1 pachet foietaj (sau un foietaj făcut în casă din 200 g unt, 200g făina, 1 ou, sare); 4 clătite cu spanac (clătite după reţeta normală dar sărate şi în a căror compoziţie punem 2 linguri de spanac crud dat plin blender) – acestea se pot omite, însă dacă le punem vor da produsului final o notă de culoare în plus dar şi de gust; cimbru uscat; 4-5 linguri ulei de măsline; 100 g unt; sare; piper; cimbru / rozmarin proaspăt; 1 linguriţă de muştar; 2-3 căţei de usturoi; 1 gălbenuş de ou pentru uns aluatul

Metoda de preparare:
Se pregăteşte muşchiuleţul de vită cu mare atenţie şi responsabilitate, fasonându-se cu grijă astfel încât să îndepărtăm orice fir de tendon, grăsime etc. Se unge cu puţin ulei de măsline şi se masează cu condimente : sare, piper, cimbru (dacă vrei puteţi adăuga puţină boia, chilli, oregano..), se pune într-o folie transparentă foarte bine înfăşurat şi strâns la ambele capete formând un sul. Se lasă la frigider cât timp pregătim restul ingredientelor. Ciupercile se curăţă bine şi se taie într-un fin brunoise – sunt situaţii când timpul nu o permite şi atunci eu trişez acest pas, trecând ciupercile printr-un robot de bucătărie şi odată cu ele şi ceapă. Pasta aceasta obţinută se trage la tigaie cu sare piper (1 căţel de usturoi dacă doriţi) şi o lingură de unt. Dacă vrem sa adăugăm şi stratul de clătite verzi ( cu spanac) atunci, acum este momentul să le pregătim. Între timp decongelăm aluatul de foietaj fraged de tartă sau preparăm unul de la zero (unt, ou, făină).


Având toate aceste preparări gata făcute trecem la pasul de asamblare a ruladei Wellington.
Iată cum:
Scoatem bucata de carne din folie. Într-o tigaie în care am pus ulei de măsline şi un cubuleţ de unt rumenim preţ de 2-3 min bucata de carne, învârtind-o pe toate părţile astfel încât să o avem „sigilată” uniform. O scoatem din tigaie şi o lăsăm să se odihnească după care o ungem cu puţin muştar. Aşezăm pe blatul de lucru o nouă folie transparentă şi peste ea punem clătitele astfel încât să formeze o suprafaţă dreptunghiulară suficient de mare – care urmează sa fie rulată. Peste adăugăm în aceiaşi maniera feliile de prosciutto crudo, apoi întindem pasta de ciuperci şi o uniformizăm. La final, punem bucata de carne şi rulăm totul strâns într-un sul pe care îl strângem bine la ambele capete şi îl lăsăm 20-30min la frigider.
După ce a trecut acest timp, scoatem folia alimentară transparentă şi punem bucata de carne (cu straturile de prosciutto, ciuperci, clătite) în aluatul fraged, la fel, sub forma unui rulou bine închis. Ungem cu gălbenuşurile de ou, facem câteva tăieturi în aluat (de decor, dar şi cu scopul de a pătrunde căldura sub aluat şi a coace bine interiorul).
Dăm la cuptor pentru 20-30 de minute, apoi scoatem rulada, o lăsam să se odihnească 5-10 min apoi feliem. Se poate servi cu piure cremos de cartofi la care nu ne-am zgârcit cu untul şi în care putem adăuga o linguriţă discretă de salsa de trufe şi cu un sos brun.
Un preparat de vis, fabulos, numai bun de creat amintiri cu el!


Irina Lazar este proprietarul şi chef Bistro 222, cartierul Maurer din Târgu Mureş.