Conducerea Spitalului Oncologic din Târgu Mureș a anunțat, joi, efectuarea primului tratament brahiterapeutic din județul Mureș cu sistemul Bravos, un echipament de ultimă generație, unic în România.
”Spitalul Oncologic Medex anunță că marți, 4 februarie, a avut loc prima ședință de tratament brahiterapeutic din județul Mureș cu sistemul de brahiterapie Bravos, un echipament revoluționar produs de compania americană Varian. Acesta este primul aparat de acest tip din România și marchează un pas important în lupta împotriva cancerului prin radioterapie de înaltă precizie. Brahiterapia, cunoscută și sub denumirea de radioterapie internă, este una dintre cele mai eficiente metode de tratament pentru tumorile solide, fiind aplicată direct în interiorul sau în imediata vecinătate a tumorii”, a arătat directorul Spitalului Oncologic Medex, Mirela Cîmpian, într-un comunicat de presă.
Echipamentul utilizează surse radioactive precum Iridium-192 și diverși aplicatori, iar astfel acest tip de radioterapie permite administrarea unei doze mari și țintite de radiație, cu protejarea țesuturilor sănătoase și minimizarea efectelor adverse.
”Prin achiziționarea și implementarea sistemului Bravos, Spitalul Oncologic Medex reușește să ofere pacienților acces la un tratament oncologic de ultimă generație, unic în România. Aparatul dispune de un sistem avansat de monitorizare a sursei radioactive, atât în timpul ședinței de brahiterapie, cât și după finalizarea acesteia, sporind semnificativ siguranța pacientului și a personalului medical. De asemenea, tehnologia brahiterapiei adaptive ghidate imagistic permite un tratament extrem de precis, maximizând șansele de vindecare”, a arătat Mirela Cîmpian.
Acest spital, susține Mirela Cîmpian, este singurul din județul Mureș care oferă pacienților posibilitatea unui tratament complet și gratuit pentru tumorile care necesită brahiterapie.
Din toamna anului trecut, spitalul deține și unul dintre cele mai moderne sisteme de diagnostic și monitorizare a diferitelor tipuri de afecțiuni, în special cele oncologice, PET-CT. AGERPRES