Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis definitiv în favoarea organizației Agent Green, respingând încercarea Hidroelectrica de a declasifica aria protejată ROSCI0019 Călimani-Gurghiu pentru proiectul hidrocentralei de la Răstolița. Scopul declasificării era evitarea obligativității evaluării impactului asupra mediului, însă instanța a confirmat statutul protejat al zonei. Cu toate acestea, ministrul Mediului, Sebastian Burduja, a declarat că proiectul va continua, întrucât acordul de mediu rămâne valabil. Agent Green avertizează că hidrocentrala trebuie să fie reevaluată din punct de vedere ecologic, subliniind impactul negativ al defrișărilor și al colmatării lacurilor de acumulare din România. Organizația propune ca alternativa viabilă să fie decolmatarea acestora, în locul distrugerii habitatelor naturale.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis definitiv în favoarea Agent Green în procesul cu Hidroelectrica privind declasificarea ariei protejate ROSCI0019 Călimani-Gurghiu
Miercuri, 6 februarie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a pronunțat definitiv în procesul dintre Agent Green și Hidroelectrica, având ca obiect declasificarea ariei protejate ROSCI0019 Călimani-Gurghiu pentru amenajarea hidroenergetică de la Răstolița. Potrivit surselor citate, scopul declasificării ar fi fost evitarea obligației de a efectua evaluarea impactului asupra mediului.
“Victorie definitivă pentru Agent Green în procesul cu Hidroelectrica de la Răstolița, în Munții Călimani-Gurghiu. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a pronunțat astăzi definitiv în procesul dintre Agent Green și Hidroelectrica privind declasificarea ariei protejate ROSCI0019 Călimani-Gurghiu pentru amenajarea hidroenergetică de la Răstolița. Miza declasificării a fost evitarea obligativității de a realiza studiul de evaluare adecvată și cel de impact asupra mediului. Curtea a dat câștig de cauză definitiv organizației Agent Green, care a intervenit în proces în favoarea Ministerului Mediului, care, ieri, nu s-a prezentat la termen”, au transmis reprezentanții Agent Green imediat după aflarea sentinței definitive.
Imediat după aflarea sentinței, Agent Green a dat publicității un comunicat de presă, pe care îl redăm mai jos:
“Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a pronunțat astăzi definitiv în procesul dintre Agent Green și Hidroelectrica privind declasificarea ariei protejate ROSCI0019 Călimani-Gurghiu pentru amenajarea hidroenergetică de la Răstolița. Miza declasificării a fost evitarea obligativității de a realiza studiul de evaluare adecvată și cel de impact asupra mediului. Curtea a dat câștig de cauză definitiv organizației Agent Green, care a intervenit în proces în favoarea Ministerului Mediului, care ieri nu s-a prezentat la termen.
„Legislația este clară în privința habitatelor și speciilor, iar limitele ariilor protejate nu se pot muta din pixul unor politicieni vremelnici, anti-europeni și anti-natură. Câștigând acest proces, ne-am asigurat că țara noastră evită un infringement care ar fi putut costa bugetul de stat multe milioane de euro”, a declarat Cătălina Rădulescu, avocata Agent Green.”
În cadrul procesului, Hidroelectrica a încercat să declasifice ariile protejate de interes european din Munții Călimani și Gurghiu, prin anularea ordinului de ministru prin care s-a aprobat lista ariilor protejate Natura 2000. Compania susținea că pădurea pe care dorea să o defrișeze a fost inclusă din greșeală în aria protejată. În realitate, exact această pădure este considerată cea mai valoroasă din zonă, fiind un habitat rar și prioritar conform legislației UE (cod 91E0*): păduri aluviale cu Alnus glutinosa și Fraxinus excelsior – Alnopadion, Alnion incanae, Salicion albae.
Noua legislație europeană privind restaurarea naturii obligă fiecare stat membru să renatureze cel puțin 20% din suprafața sa până în 2030 și toate ecosistemele care necesită restaurare până în 2050. De asemenea, cel puțin 25.000 km de cursuri de apă trebuie să fie eliberate de baraje și să curgă din nou liber.
Ministrul mediului: Proiectul Răstolița merge înainte!
Pe scurt, Hidroelectrica este acuzată că a încercat să declasifice o arie protejată prin anularea unui ordin de ministru ce aproba lista ariilor protejate Natura 2000. Compania ar fi susținut că pădurea pe care intenționa să o defrișeze fusese inclusă din greșeală în aria protejată, însă Agent Green subliniază că exact această pădure este deosebit de valoroasă, având specii precum Alnus glutinosa și Fraxinus excelsior (arin și frasin comun).
În ciuda deciziei ÎCCJ, ministrul Mediului, Sebastian Burduja, a declarat pentru DCNews că proiectul hidrocentralei de la Răstolița va continua:
„În niciun fel! Proiectul merge înainte. Acordul de mediu e valabil, nu sunt probleme noi.”
Pe de altă parte, avocata Agent Green, Cătălina Rădulescu, susține că decizia ÎCCJ este o victorie pentru statul român:
„Aceasta înseamnă că situl natural, aria protejată, nu va fi desființată. Speciile și habitatele din această zonă rămân protejate, iar Hidrocentrala de la Răstolița trebuie să treacă printr-o procedură completă de evaluare a impactului asupra mediului. În prezent, există un acord de mediu doar pentru defrișarea unui munte, dar nu pentru întregul proiect, ceea ce înseamnă că trebuie realizate procedurile necesare de reevaluare de mediu. Nu putem permite ca astfel de decizii să fie luate fără a ține cont de impactul asupra naturii și al viitorului nostru.”
Agent Green, care se opune acumulării de la Răstolița propune, mai bine, decolmatarea tuturor lacurilor de acumulare din România
„Tentativa Hidroelectrica și a Guvernului de a defrișa munți și de a betona cursuri de apă, doar pentru a le introduce în conducte, este complet anti-europeană. Este împotriva eforturilor de vindecare a naturii, abuzată de atât de mult timp, și care are nevoie de politicieni educați pentru a se regenera. Consider că autoritățile ar trebui să se concentreze pe decolmatarea tuturor lacurilor de acumulare din România, deoarece acolo se pierd cantități uriașe de energie. De asemenea, trebuie interzise orice tăieri de pădure pe versanții care alimentează aceste lacuri, pentru a opri aluviunile provenite din exploatările forestiere. Costul decolmatării este colosal, iar faptul că Hidroelectrica, Ministerul Energiei, Ministerul Mediului și Romsilva nu cooperează pentru interesul național este inacceptabil”, a afirmat Gabriel Păun, președintele Agent Green, laureat recent al premiului ”Champion of the Earth”, acordat de Națiunile Unite, citat de DCNews.
Agent Green a atras atenția în repetate rânduri asupra defrișărilor masive din bazinele hidrografice care alimentează lacurile de acumulare destinate producerii energiei. Cu toate acestea, nicio măsură nu a fost luată. Cel mai recent exemplu este cel de la Vidraru, în Munții Făgăraș, unde tăieri ilegale de arbori din păduri primare au cauzat o puternică eroziune a solului, contribuind semnificativ la colmatarea accelerată a lacului.
În plus, aluviunile din aceste lacuri conțin materie organică în descompunere, care generează emisii de metan – un gaz cu efect de seră de 28 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.
Dragoș Bardoși