Când primeşti lecţii de la cei repetenţi la materiile vieţii şi omeniei

De pe margine, lucrurile par în funcţie de ochelarii cu care priveşti. Lumea aceasta a pierdut, cu siguranţă, ideea de solidaritate, posibil din cauza multor etape de ştergere a identităţii, din cauza lipsei de educaţie, a necultivării valorilor umanităţii, a frustrării şi a individualismului, ca formă de subzistenţă.
Toate cele enumerate mai sus au schimbat profund omul cel nou şi l-au transformat din parte a întregului în judecătorul a tot şi toate. În zadar vom apela la valorile şi atitudinile trecutului, acestea mai rezidă, pe ici, pe colo, prin cei ce au ştiut sa aibă ruşine, cei ce au făcut o şcoală convinşi de faptul ca educaţia e cheia succesului şi că viaţa este darul divin pe care nu trebuie să-l distrugem cu tot felul de curse infernale şi întreceri pentru efemera glorie a pustiului.
Restul sunt cei ce au o problema la fiecare răspuns, cei ce nu pot dormi dacă nu fac propria dreptate, convinşi de faptul că nobila misiune cu care au venit pe pământ este aceea de a împărţi dreptatea, de a critica orice prin prisma nimicniciei personale, de a dezvolta episoade de invidie şi a emite judecăţi de valoare fără ca cineva sa le ceară acest lucru.
Butoaiele goale fac cea mai mare gălăgie, căci în minţile înguste e multă larmă şi zbatere. Sub stindardul „eu sunt poporul şi mă manifest ca un reprezentant al societăţii civile”, găsim o masă de oameni gata de război, aici pe Facebook, care „sancţionează” cu inepţii şi vorbe grele pe oricine îndrăzneşte să nu judece ca dânsul.
Adevărul nu aparţine cuiva, ci reprezintă reperul la care facem apel când ne poziţionăm ca opinie. Ce cred eu poate fi cel mult o părere, iar de judecat are cine, întrucât aici, pe Pământ îţi dau lecţii şi te judecă, de regula, pleava. Cele mai imorale personaje te judeca de etica şi ce e cu adevărat interesant e cum aceşti judecători autopozitionaţi în „luminatori” ai lumii adună în jurul lor grămezi de voci, probabil de aceeaşi valoare intelectuală şi morală, cu a celor ce ii adună.
Ascultaţi de cei care au făcut mai mult şi mai bine decât voi, şi care constituie repere etice, morale, intelectuale ale societăţii. Restul… sunt doar în trecere prin viaţa dvs!
Numa zâc!

Mihai Teodor Nașca