Atenţie la „tratamente miraculoase” !
Deşi unele terapii alternative pot ajuta, majoritatea nu funcţionează. Cercetările arată că până la 30% dintre persoanele cu cancer au încercat un aşa-numit „leac” care, în realitate, nu are niciun beneficiu. Ele pot fi o pierdere de timp şi bani. Şi mai rău, unele dintre aceste „remedii” sunt periculoase pentru sănătate şi pot avea impact negativ asupra tratamentelor consacrate – chimioterapia şi radioterapia.
Totuşi, cercetările arată unele „ierburi” pot contribui la uşurarea efectelor secundare. De exemplu, ghimbirul ameliora vărsăturile şi greaţa.
Dietele alcaline
Acest lucru se bazează pe ideea că, potrivit studiilor de laborator, celulele canceroase nu pot supravieţui într-un mediu alcalin. Teoria este că a consuma alimente alcaline şi a le evita pe cele acide va scădea nivelul de acid din organism şi va împiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Or, ceea ce mâncăm nu afectează nivelul de acid din sânge. Organismul este în măsură să controleze şi să regleze acest echilibru.
Uleiul de canabis
Fabricat din plante de marijuana, acesta se mai numeşte şi ulei de cânepă. Unii cred că poate ucide sau micşora tumorile canceroase, dar nicio dovadă ştiinţifică nu susţine această teorie. Deşi canabisul poate uşura efectele secundare ale unor tratamente împotriva cancerului, cum ar fi greaţa şi pierderea poftei de mâncare, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca acest „tratament”. Unii compuşi din canabis pot afecta modul în care funcţionează anumite medicamente împotriva cancerului. De asemenea, poate provoca reacţii adverse, precum pierderea memoriei şi a atenţiei.
Clorura de cesiu
Acesta este un tip de sare, comercializat pe post de tratament alternativ pentru cancer. Teoria este că împiedică răspândirea celulelor canceroase. Cercetătorii nu au găsit nicio dovadă în acest sens – un studiu a dovedit că clorura de cesiu nu a ajutat persoanele cu cancer, însă efectele secundare pot include diaree, greaţă şi bătăi neregulate ale inimii. În unele cazuri, duc la probleme cardiace grave, care pot pune viaţa în pericol.
Megadoze de vitamina C
Ideea că dozele foarte mari de vitamina C pot trata cancerul a apărut în anii 70. S-a bazat pe cercetări care au sugerat că nutrientul este toxic pentru celulele canceroase. Dar studiile arată că administrarea de megadoze de vitamina C pe cale orală nu ajută în vreun fel persoanele care suferă de cancer, dimpotrivă, poate afecta modul în care funcţionează anumite medicamente pentru chimioterapie. Cercetătorii studiază, în prezent, dacă injecţiile cu vitamina C pot ajuta în vreun fel.
Amigdalina (Laetril)
Este un extract din sâmburi de caise şi diferite plante, cunoscut sub numele de Laetril şi vitamina B-17. Corpul descompune amigdalina într-o substanţă chimică toxică – cianura. Unii pretind că această otravă vizează şi ucide celulele canceroase, dar studiile arată că nu luptă împotriva cancerului şi poate duce la otrăvirea cu cianură. Efectele secundare includ dureri de cap, ameţeli şi, posibil, tensiune arterială scăzută, care poate pune viaţa în pericol.
Uleiuri esenţiale
Acestea sunt extracte din plante, cum ar fi lavandă şi arbore de ceai. Adepţii acestor uleiuri spun că au proprietăţi care pot lupta împotriva cancerului, dar ştiinţa spune că nu este cazul. Totuşi, ele pot ajuta la atenuarea unor efecte secundare ale tratamentelor pentru cancer, inclusiv anxietatea, greaţa şi depresia.
Gândirea pozitivă
Cercetările arată că nu există nicio legătură între trăsăturile de personalitate şi riscul de a face sau de a supravieţui cancerului. Ceea ce poate face o atitudine pozitivă este să îmbunătăţească calitatea vieţii în timpul diagnosticării şi tratamentului. De asemenea, vă poate ajuta să gestionaţi mai bine boala.
Clismele
Potrivii acestei teorii, un lichid, cum ar fi apa sau cafeaua, introdus în colon, detoxifică intestinele. Susţinătorii cred că dacă elimini acele toxine, organismul este mai capabil să lupte cu celulele canceroase. În realitate, nu există nicio dovadă că clismele tratează cancerul sau pot îmbunătăţi starea de sănătate. Dimpotrivă, ele pot duce la infecţii, deshidratare sau fisuri. De asemenea, pot afecta echilibrul electroliţilor din sânge.
Terapia Gerson
A fost inventată de un medic, în anii 40 ca tratament pentru migrene. Acum unii oameni îl folosesc pentru cancer. Implică un regim strict de consum a 13 pahare de suc organic în fiecare zi, regim vegetarian fără sare, condimente sau uleiuri, precum şi administrarea de suplimente alimentare. Nu numai că acest „tratament” nu este util pentru tratamentul cancerului, dar experţii avertizează că poate fi dăunător, deoarece se pierd nutrienţi importanţi.
Terapia cu ozon
Ozonul este o formă toxică de oxigen. Baza terapiei este ideea că oxigenul suplimentar împiedică dezvoltarea tumorilor, ceea ce s-a dovedit a fi cu totul fals, cel puţin în tratarea cancerului. Mai mult, poate duce la efecte secundare grave, cum ar fi inflamarea venelor, dureri în piept şi probleme cardiace.

***

Dacă sunteţi interesat să încercaţi un remediu alternativ, discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră. El vă pot ajuta să înţelegeţi dacă astfel de tratamente ar putea ajuta şi să vă asiguraţi că nu vor duce la efecte secundare periculoase. Un studiu a constatat că persoanele cu cancer care au folosit remedii alternative au refuzat, din păcate, tratamentul recomandat de medicul oncolog. (sursa – webmd.com/cancer/ss/slideshow-harmful-cancer-remedies)(sursa foto: pexels.com)

Ileana Sandu