Platoul arid format de Munţii Atlas din nordul tarii, câmpiile mănoase de-a lungul coastei mediteraneene, dunele si oazele Saharei, izvoarele termale de la Hamman Mellegue, coasta dantelată de golfuri primitoare, plajele cu nisip alb si ape albastre, vestigiile romane, Cartagina – primul oraş care a înfruntat Roma, moschei, hoteluri subterane in stil berber, livezi de măslini, citrice şi curmali, faimoasele covoare si alămuri berbere, staţiuni de golf în mijlocul deşertului, porturi străvechi – toate acestea atrag in Tunisia milioane de turişti din toate colţurile lumii.

Printre cele mai celebre staţiuni de plajă se numără Tabarka, Hammamet, Sousse şi Insula Jerba. Pitorescul sat Sidi Bou Said, amplasat pe coastele abrupte ale mării, oferă o panoramă unică, dominată de domuri, bolţi şi balcoane graţioase în albastru şi alb, orientate spre albastrul mării. Siturile arheologice punice şi romane atrag turiştii în Cartagina şi în celelalte zone istorice ale Tunisiei: templul roman de la Dougga, portul fenician de la Utica, templele romane de la Sbeitla, vilele romane de la Bulla Regia şi Coloseumul de la El Jem’s – al doilea ca mărime după cel de la Roma. Muzeul Bardo de lângă Tunis găzduieşte cea mai mare colecţie de mozaicuri romane din lume. Arhitectura islamică este reprezentantă prin câteva capodopere: Marea Moschee de la Kairouan, Mausoleul celui de-al patrulea oraş sfânt al lumii şi Moscheea Ez-Zitouna din centrul capitalei Tunis. Sudul Tunisiei este dominat de deşertul saharian, cu dune nesfârşite şi oaze luxuriante. Una dintre cele mai importante atracţii de aici este Matmata, un sat berber din mijlocul deșertului, celebru prin casele sale subterane, în care s-a filmat „Războiul Stelelor”. Arta populară şi meşteşugurile sunt bine reprezentate în Tunis (costume tradiţionale, marochinărie, obiecte din cupru şi covoare), Jerba si Nabeul (ceramică), Sfax si Kebili (marochinărie), Kairouan (obiecte din cupru şi bijuterii), Kelibia (mobilier şi instrumente muzicale).

Cetăţenii români sunt exceptaţi de la obligativitatea obţinerii vizei, indiferent de tipul de paşaport utilizat, pentru o perioadă legală de şedere de până la 90 de zile.
Pentru a putea intra pe teritoriul Republicii Tunisiene cetăţenii români trebuie să deţină un paşaport valabil pe întreaga durată a şederii, valabilitatea cel puţin 6 luni la momentul părăsirii Tunisiei şi să facă dovada cazării (voucher/rezervare unitate de cazare).
Republica Tunisiană este o ţară cu un nivel scăzut al criminalităţii.
Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada României la Tunis recomandă, totuşi, următoarele măsuri de precauţie: atenţie sporită în locurile publice; evitarea oricărei deplasări în cartiere aglomerate, în localităţi unde au loc demonstraţii/proteste sociale, în regiunile izolate ale ţării sau în cartierele mărginaşe, precum şi zonele vechi „medina” aglomerate, care nu sunt cuprinse în broşurile turistice şi prezintă un risc de securitate; evitarea circulaţiei pe timp de noapte; păstrarea în locuri sigure a documentelor şi valorilor personale, precum şi a biletelor de călătorie, a banilor, cărţilor de credit etc.; respectarea tradiţiilor şi obiceiurilor locale, adoptând o ţinută şi un comportament decente în locurile publice; evitarea localităţii Sidi Bouzid şi a împrejurimilor acesteia.
De asemenea, se recomandă atenţie şi prudenţă în zonele des frecventate de turişti, în special centrul capitalei Tunis şi zona Berges du Lac.

Orice deplasare în sudul saharian, în sud-estul şi vestul Tunisiei, respectiv zonele de frontieră cu Libia şi Algeria, este ferm descurajată.
In Tunisia, modestia este o valoare importantă, in special pentru femei. În oraşele mari, femeile vor să arate la modă, însă fac asta fără a atrage prea multa atenţia. Bărbaţii tunisieni nu se gândesc atât de mult la modestie, ci mai degrabă la respectabilitate. Este important pentru ei să arate bine deoarece sunt conştienţi că modul în care se îmbracă are impact asupra modului în care ceilalţi vor interacţiona cu ei.
În cazul in care vrei să fotografiezi un obiectiv turistic, trebuie să te asiguri că nu încalci regulile aplicabile acolo. De exemplu, este ilegal sa fotografiezi site-urile guvernamentale și militare, ale infrastructurii sau ale locuitorilor din jurul acestora. Pentru a călători în anumite zone deşertice din sud, ai nevoie de permisiunea autorităţilor tunisiene şi să ai un ghid autorizat. Înainte de a călători în Sahara, Brigada de Turism a Gărzii Naţionale recomandă înregistrarea detaliilor călătoriei la birourile sale din Douz, Tozeur sau Tataouine.
În cazul unor incidente grave, care necesită intervenţia imediată a autorităţilor tunisiene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă: Poliţie: 197; Pompieri: 198; Garda Naţională: 193; Urgenţe medicale: 190
Republica Tunisiană este o ţară islamică. „Respectaţi în permanenţă legile, tradiţiile şi obiceiurile locale, mai ales în timpul lunii sfinte a Ramadanului sau atunci când vizitaţi zone religioase. Dacă vizitaţi situri religioase sau zone izolate, purtaţi haine care să vă acopere braţele şi picioarele”, recomandă MAE.
Ministerul recomandă cu insistenţă încheierea asigurării de călătorie, medicală şi de viaţă, pentru că în lipsa asigurării, accesul la serviciile medicale este dificil şi foarte costisitor. De reţinut că nu există tratamente medicale gratuite pentru cetăţenii străini.
Fiecare spital departamental sau clinică privată asigură şi servicii de urgenţă, dispunând de ambulanţe proprii.
Fiecare poliţă de asigurare medicală, emisă de o societate de asigurare autorizată din România, are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă. „Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările care vă sunt adresate. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.
Permisul de conducere românesc este valabil doar în cazul turiştilor”, menționează autorităţile române.
Parcarea se poate face numai în locurile special amenajate, contracost, în caz contrar autoturismele pot fi ridicate de către autorităţile competente.
Este interzisă introducerea sau scoaterea din Republica Tunisiană a drogurilor de orice tip şi a substanţelor dopante.

Atenţie! Legislaţia tunisiană sancţionează cu deosebită asprime consumul, posesia şi traficul de substanţe stupefiante, indiferent de cantitate şi de gradul de risc.
Bunurile speciale trebuie declarate la intrarea în ţară, pentru a nu întâmpina probleme în momentul părăsirii Republicii Tunisiene. Pentru unele produse (ex. sisteme video, camere de luat vederi, aparate TV, laptop etc.) altele decât cele de uz turistic, se eliberează un document de introducere în ţară, pentru a putea fi acceptate ulterior la ieşire. În caz contrar, acestea pot fi confiscate.
Moneda naţională este dinarul tunisian. Sunt acceptate, în general, pentru plata serviciilor hoteliere sau restaurante cărţile de credit/debit.
Dinarul tunisian nu este o valută liber-convertibilă şi nu este permis exportul acestuia din Republica Tunisiană. De asemenea, importul şi exportul de alte valute în Republica Tunisiană sunt controlate şi se pot efectua doar în condiţii speciale. Legislaţia locală prevede obligaţia de a declara sumele în bani la intrarea în Republica Tunisiană. Călătorii nerezidenţi pot să scoată din Republica Tunisiană o sumă de maximum 5.000 de dinari tunisieni (aproximativ 1.500 EUR) şi doar după prezentarea de documente justificative.

Regimul de călătorie al animalelor de companie este asemănător celui din Uniunea Europeană.
Reprezentarea diplomatică a României în Republica Tunisiană este asigurată de Ambasada României în Tunisia, la adresa: 108, Avenue Taieb Mehiri, Gammarth, La Marsa, B.P.57-1004; www.tunis.mae.ro; https://www.facebook.com/AmbasadaTunis/.
Recent, a fost elaborat Ghidul de călătorie în Republica Tunisiană, care poate fi accesat la această adresă:
https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/pdf_2024/2024.01.17_ghid_tunisia.pdf
„Datele furnizate de Ministerul Afacerilor Externe au numai caracter informativ şi nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare”, precizează MAE. (surse decumentare: eturia.ro, mae.ro; foto – pexels.com)
Ileana Sandu