Chiar în Beica de Jos, veţi găsi biserica din bârne de stejar şi brad, mutată aici din cimitirul de sus. În lăcaş veneau la închinare şi credincioşii din Beica de Sus, locul fiind legătură cu Dumnezeu, chiar dacă biserica nu a fost niciodată pictată. Oamenii de aici şi-au împrumutat unii altora din bogăţii, inclusiv din cele bune de mâncat. Nu întâmplător, aici am găsit şi una dintre bunătăţile care fac Ardealul mai bogat, adică LÁNGOS.
Ideciu de Jos este cunoscut pentru staţiunea balneară, vestită pentru izvoarele de apă clorurosodică concentrată, pentru lacul sărat şi nămolul terapeutic. Merită să veniţi într-o zi la ştrandul de la Ideciu de Jos, unde apa este indicată în diferite afecţiuni şi pentru multe tratamente. Aici am mâncat o minunăţie ce n-am prea văzut-o prin alte părţi şi care se numeşte CIORBĂ DE PRUNE USCATE CU AFUMĂTURĂ.

De la Suseni vine o piesă arheologică,unică în lume, devenită simbol al Mureşului, ce se află pe stema oficială, fiind şi cea mai importantă distincţie a judeţului. În prezent, Fibula de la Suseni este şi cea mai importantă piesă din colecţia Muzeului Judeţean Mureş.
Oraşul celebru al lutierilor mai este cunoscut ca „Reghinul Săsesc” şi are ca definiţie a locului, vioara. Astăzi, nicio orchestră celebră din lume nu cântă fără măcar un instrument ce are în certificatul său de naştere Reghinul.
De aceea i se spune „Oraşul viorilor”, pe unde nu puteţi trece fără să vedeţi cel mai vechi monument al oraşului şi construcţia care îi arată trăinicia. Biserica Evanghelică era frecventată de oameni mulţi şi frumoşi, dar în 1944 saşii au plecat în Germania şi foarte puţini s-au întors. Acum, puţin peste 200 de suflete ţin viu acest loc excepţional, avere a fiecăruia dintre noi. În Reghin merită să vedeţi, pentru linişte a sufletului, bisericuţa de lemn, cea în care a slujit Petru Maior, pe vremea când era protopop al Gurghiului. Este singura biserică din Transilvania construită în formă de cruce şi locul ce poartă, pe unul dintre clopote, numele marelui cărturar.
Satul românesc în miniatură de la Muzeul Etnografic „Anton Badea” aduce viaţă istoriei prin casele din Hodac, Gurghiu, Călimănel sau Iara de Mureş, de unde vine şi bisericuţa de secol 18, strămutată, înainte să vină la Reghin, în Mura Mare. Este locul unde oamenii de aici povestesc despre istorie şi o scriu, cu suflet, în fiecare zi. Este felul acela de loc în care liniştea te face ori să aştepţi să se întâmple ceva în secunda următoare,ori să crezi că nu se mai întâmplă nimic, niciodată. Aşa am dat, în Reghin, de un miros unic de SCORUŞE DE OUĂ.

Puţine sunt locurile din România care au un brand atât de bine recunoscut ca Batoşul. Îl veţi recunoaşte de cum intraţi în comună, unde mărul vi se arată peste tot, în chip adevărat sau imaginat artistic de oamenii locului şi de oaspeţii lor. Legendele transmise la gura sobei din moşi strămoşi, povestesc cum o sevă nemaiîntâlnită străbate ţinuturile Transilvaniei, prin zona Batoşului, hrănind strugurii care se găsesc în aceste regiuni fără seamăn. Aici cresc dintotdeauna nepreţuiţii struguri folosiţi la renumitele vinuri Liliac, care îşi fac loc între cele mai bune licori din întreaga lume. Liliac Lodge Batoş este un loc spectaculos din România, unde se degustă ceea ce se produce chiar la Batoş – „The Wine of Transylvania”, adică vinurile „Liliac”. Sunt 52 de hectare, din care se înmiresmează vinuri albe, roşii sau rose, pentru a duce mai departe obiceiurile din vremea Imperiului Roman, când coloniştii germani au cultivat primele podgorii la poalele munţilor Carpaţi. Regiunea viticolă Lechinţa a cunoscut la Batoş transferul de experienţă dintre Austria şi Transilvania şi a rezultat un produs de care se bucură astăzi clienţii celor mai sofisticate restaurante din Europa.
Dacă din licoarea strugurilor am gustat, ce puteam mânca la Batoş? Am ales fructul locului, că prea suna bine când ni s-a spus despre o frumoasă TARTĂ CU MERE.

În fiecare număr de vineri, în Cuvântul liber, puteţi degusta din bunătăşile mureşenilor, iar detalii despre proiectul E14 SAGA COMMUNICATION BOUTIQUE găsiţi pe www.istoriecugust.ro, unde puteţi comanda şi cartea, care în două zile ajunge la dumneavoastră.