De câte ori nu vi s-a întâmplat să urmăriţi o reţetă pas cu pas, fără a vă abate de la nici una dintre instrucţiuni şi cu toate acestea, preparatul final să nu fie reuşit? Sunt convinsă că cel puţin o dată fiecare dintre noi a experimentat acest eşec. Şi atunci stau şi mă întreb dacă nu ar fi util ca orice descriere de reţetă să fie însoţită şi de anumite trucuri sau sfaturi utile recomandate aşa de dragul de a împărtăşi totul cu sufletul deschis ?! Am adunat de-a lungul timpului câteva mici sfaturi sau trucuri pe care le aplic constant in bucătărie şi pe care vi le împărtăşesc cu bucurie.
Pâinea congelată. Sunt peste 5 ani de când nu am mai cumpărat pâine din comerţ. Am ales sa o facem în casă din făină adusă direct de la moară. Cum am ajuns la pâinea congelată? Simplu: îmi aleg o zi pe săptămână în care să fac toată pâinea necesară pentru 8-10 zile, o las să se răcească apoi o congelez Surpriza nespusa a fost ca la decongelare pâinica mea era la fel de bună şi proaspătă. Ulterior, cu şi mai mare încântare am aflat că pâinea congelată, apoi decongelată şi consumată are indice glicemic mult mai mic şi este mult mult mai sănătoasă.


Versatilitatea unui ragu de vită. Tot din motiv de timp sau mai ales de lipsă a lui, eu mi-am orientat bucătăria de acasă prin a-mi pregăti în avans şi a congela baze pentru diverse mâncăruri. Le folosesc în special în zilele în care ştiu ca nu am mult timp alocat gătitului sau de ce nu, în zile în care nu am inspiraţie şi nu mai ştiu ce să gătesc. Aşa am descoperit şi aplicat acest truc cu sos-ul ragu de vită/ viţel. De obicei cumpăr de la măcelărie şi macin aproximativ 6-7kg de carne macră de viţel. Parte din ea o congelez sa o am pentru chiftele/ sarmale etc., iar o bună parte din ea o transform în sos ragu pe care îl congelez. Ulterior, poţi folosi acest sos decongelat în cel puţin 3 variante de mâncăruri : paste bologneze evident, musaca şi chilli con carne. 


Coliva şi spălatul arpacaşului în 9 ape reci. Desigur semnificaţia tradiţională a celor 9 ape aminteşte de cele 9 cete îngereşti, în schimb, din punct de vedere strict gastronomic, spălarea repetată a grâului în apă rece până ce apa devine limpede explică de fapt înlăturarea amidonului. Experienţa pe care eu am avut-o cu coliva a fost mai favorabilă cazurilor în care nu curăţ în totalitate amidonul, aşa ca mă rezum la doar 2-3 spălări.
Aluatul opărit din chiflele de burgeri va face chiflele mult mai pufoase . 
În încercarea de a obţine cele mai bune chifle pentru burgeri am imaginat multe combinaţii de aluaturi: începând cu simplul aluat de pâine, până la aluatul superhidratat şi dospit alternativ la cald la rece, iar la cald. Până la urma reţeta la care am rămas are secretul următor: pentru reuşită pufoşeniilor este opărirea unei părţi de aluat (este o tehnică pe care o întâlnim des în reţetele de cozonaci moldoveneşti). Ce m-a bucurat mult la această găselniţă este faptul ca inclusiv dacă vom congela aceste chifle şi apoi le vom decongelat îşi păstrează aceleaşi proprietăţi. Am testat de nenumărate ori acest aspect pentru că în cazul party-urilor de copii cu peste 30 de burgeri de făcut, aleg să îmi fac chiflele cu câteva zile înainte, să le congelez, iar în ziua în care fac burgerii le decongelez. 


Nu aruncăm nimic! Paste de casă cu spanac şi umplutură de brânză şi roşii uscate.
Cele mai inspirate mese (culmea!!) ies din resturile de prin frigider. O mână de spanac pe care nu o mai foloseaţi la nimic, nişte ricotta, câteva roşii uscate rămase intr-un borcan desfăcut de prin frigider se pot transforma în nişte paste Ravioli extrem de gustoase într-un simplu sos Alfredo.


Aperitive rapide din leftovers Când vine vorba de musafiri pe „nepusă masă” trebuie cumva să te organizezi şi din pământ din iarbă verde, dar mai ales din ceea ce mai ai prin frigidere, astfel încât să te prezinţi onorabil cu o masă drăguţă. Iată 3 feluri cu care veţi fura admiraţia musafirilor fără a vă bănui că nu aţi stat ore în şir în bucătărie.

  • Salată cu rucola (sau spanac), căpşuni, gorgonzola şi cremă de oţet balsamic. 
  • Gofre sărate din compoziţie de clătite (cu ceva mai multă făină, condimente, verdeaţă tocată) prăjite în aparatul de gofre şi servite cu roşii şi usturoi copt. 
  • bruschete cu roşii şi busuioc, cremă de brânză, roşii uscate şi salam picant, pastă de măsline
    Şi ştiţi ce? Până la urmă, în bucătărie nu există nici un secret mai mare sau mai mic… poate doar acela că dacă pui suflet şi dăruire în orice ai găti, cu siguranţă vei obţine ceva magic.

Irina Lazăr


Irina Lazăr este proprietarul şi chef Bistro 222, cartierul Maurer din Târgu Mureş.