Administraţia locală din Târgu Mureş a demarat un proiect amplu de modernizare a Pieţei Armatei, o zonă în care spaţiile comerciale oferă condiţii precare şi care nu a fost reabilitată de zeci de ani. Anunţul privind planurile de modernizare a fost făcut încă 2023, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de primarul Soós Zoltán. La vremea respectivă se încheia un contract pentru un studiu de fezabilitate şi pentru realizarea proiectului tehnic, iar datele furnizate indicau o investiţie de aproximativ 20 de milioane de lei din bugetul Regiei Administraţiei Pieţelor.
Apele s-au agitat la începutul anului trecut, când comercianţii din Piaţa Armatei au început să meargă la Primăria Târgu Mureş pentru a afla unde vor fi mutaţi şi dacă vor fi mutaţi. Autoritatea locală i-a liniştit, cel puţin pentru o perioadă de timp, dar aproape de finalul anului subiectul revine în discuţie.
„În prezent, Primăria se află în faza de obţinere a avizelor necesare pentru autorizaţia de construire, în vederea reabilitării şi modernizării Pieţei Armatei. Proiectul de dezvoltare a primit deja certificatul de urbanism, iar estimările sunt că lucrările ar putea începe în a doua jumătate a anului 2025”, ne-au transmis reprezentanţii Primăriei în toamna anului trecut.
La finalul lunii ianuarie 2025 primarul Soos Zoltan scria pe pagina sa de Facebook: “Avem acordul de mediu pentru două investiții importante! După o perioadă îndelungată de așteptare, am obținut de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului acordul de mediu pentru noua clădire a Pieței Armatei – documentația a fost depusă în luna august 2024 iar astăzi am primit acordul”.
Mai mulți comercianți ne-au solicitat să ne deplasăm în Piața Armatei ca să stăm de vorbă cu ei, să la ascultăm nemulțumirile.
Nemulţumiri şi zarvă în Piaţa de Ruși, luni, 10 februarie. Comercianţii care de ani buni vând marfa în acest loc sunt deranjaţi de măsura municipalităţii de a moderniza acest spațiu, prin lipsa de transparență și felul indiferent cu care îi tratează. Ei reclamă pierderea clienţilor, considerându-se bătaia de joc a celor care se află la conducerea oraşului. Incertitudinea, lipsa de comunicare, zvonurile, refuzul de a fi primiți în audiență la primar, le creează o stare de anxietate și se tem.Nemulţumiri şi zarvă în Piaţa de Ruși, astăzi, 10 februarie. Comercianţii care de ani buni vând marfa în acest loc sunt deranjaţi de măsura municipalităţii de a moderniza acest spațiu, prin lipsa de transparență și felul indiferent cu care îi tratează. Ei reclamă pierderea clienţilor, considerându-se bătaia de joc a celor care se află la conducerea oraşului. Incertitudinea, lipsa de comunicare, zvonurile, refuzul de a fi primiți în audiență la primar, le creează o stare de anxietate și se tem.
De ce?
Administraţia locală din Târgu Mureş a demarat un proiect amplu de modernizare a Pieţei Armatei, o zonă în care spaţiile comerciale oferă condiţii precare şi care nu a fost reabilitată de zeci de ani. Anunţul privind planurile de modernizare a fost făcut încă din toamna anului trecut, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de primarul Soós Zoltán, iar de atunci încoace se bate apa-n piuă.
Piaţa Armatei, cunoscută şi sub denumirea de Piaţa de Ruşi,este un punct comercial activ, unde îşi desfăşoară activitatea 125 de comercianţi.
Care e planul
Planurile de modernizare prevăd construcţia unei hale pe două nivele, cu o suprafaţă mai redusă la sol faţă de ceea ce există în prezent, dar cu mai multe spaţii dedicate comercianţilor, într-un mediu mai aerisit și mai bine structurat.Suprafaţa totală va fi de 3.300 de mp, suficient pentru a aduce aici și producători locali, în afară de comercianţi care vând mărfuri din alte domenii de activitate. Modernizarea va include reabilitarea infrastructurii, îmbunătățirea sistemului de ventilație, dar în primul rând conformarea la normele ISU și igienizarea completă a spațiilor.

Municipalitatea a venit cu propunerea de a pune la dispoziţia comercianţilor alte spaţii unde aceştia să îşi desfăşoare activitatea până la finalizarea lucrărilor, o soluţie alternativă, fiind spațiul de la Complexul Universal, situat pe strada Gheorghe Doja.
Din lipsă de comunicare există o doză de confuzie alimentată de experienţele comercianţilor care se uită în jos și-n sus, în stânga și-n dreapta, și văd că lucrările începute în oraș nu se finalizează și se tem că vor avea soarta similară construcțiilor parcării subterane de la Hotel Parc, adică vor fi mutați și proiectul va rămâne în aer. În plus, la noua locație chiriile ar fi mai mari, vor fi obligați să crească și ei prețurile, ceea ce deja ar fi în dezavantajul cumpărătorilor, aceștia beneficiind de o marfă cu un preţ convenabil pentru toate buzunarele, cu atât mai mult cu cât, prețuri de mall sunt peste tot. Nu-i ajută nici faptul că vor fi anunțați cu 3 luni înainte de a părăsi piața, pentru că nu e ca și cum ți-ai luat diplomatul și pleci, după cum au afirmat aceștia, există marfă multă pe stoc și timpul ar fi insuficient.
Cea mai mare problemă întâmpinată este comunicarea deficitară cu Primăria Municipiului Târgu Mureș unde, deși au încercat de 5 ori să obțină o audiență la primar, nu au reușit pe motiv că nu are timp. Comercianții doresc o soluție care să-i ajute să poată desfășura activitatea în continuare în acest loc, în paralel cu desfășurarea lucrărilor. Cei mai mulți dintre ei nu se pot orienta spre alte locuri de muncă, nu sunt nici la prima tinerețe, dar nici la vârsta de pensionare.
Cu alte cuvinte…
Este timpul să iasă în față cei ce se feresc să răspundă şi să-şi asume nereuşitele.
Într-un articol publicat în toamna anului trecut de gazeta noastră, preyentam declarația primarului Soos Zoltan referitoare la Piața Armatei: „Fără doar şi poate, condiţiile de acolo nu mai corespund secolului XXI. Acest proiect de modernizare prevede reducerea suprafeţei ocupate, înfiinţarea unor spaţii verzi, dar fiind o construcţie care se va realiza pe două nivele, suprafaţa de comerţ nu va scădea, din contră, ea va creşte. Avem, de asemenea, în vedere ca şi în cazul acestei pieţe să avem producători locali, în afară de comercianţii care vând mărfuri din alte domenii de activitate”.