Serviciul de Probațiune Mureș a gestionat în anul 2024 un număr de 2.901 cazuri de supraveghere, dintre care 1.005 au fost noi înregistrări. Potrivit datelor oficiale, 99% dintre persoanele supravegheate au respectat măsurile impuse și nu au recidivat, ceea ce demonstrează eficiența activității consilierilor de probațiune în prevenirea infracționalității și creșterea siguranței în comunitate. Datele fac parte din raportul de bilanț al activității Serviciului de Probațiune Mureș pentru anul 2024.

În cadrul instituției și-au desfășurat activitatea 17 consilieri de probațiune, care au întocmit 144 de referate și rapoarte de evaluare, gestionând o încărcătură medie de 171 cazuri per consilier.

Activitatea serviciului constă în supravegherea infractorilor care au primit sancțiuni penale alternative, precum amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, liberarea condiționată sau măsuri educative neprivative de libertate. De asemenea, instituția desfășoară programe de consiliere pentru reintegrarea socială a condamnaților, în încercarea de a preveni recidiva. În acest sens, în 2024, 326 de persoane supravegheate au beneficiat de programe de consiliere, fie individual, fie în grupuri. Printre acestea se numără „Dezvoltarea de abilități sociale”, „Drink and Drive” și „Alegerea mea”, derulate cu sprijinul Agenției Județene de Ocupare a Forțelor de Muncă Mureș și Direcției Generale Anticorupție.

Serviciul de Probațiune Mureș colaborează cu mai multe instituții, printre care Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, Primăria Târgu Mureș, Penitenciarul Târgu Mureș și Inspectoratul Școlar Județean Mureș, pentru a facilita integrarea socială a persoanelor supravegheate și a asigura desfășurarea activităților de muncă neremunerată în folosul comunității.

Instituția a fost implicată și în formarea profesională a consilierilor săi. În 2024, șase consilieri de probațiune au fost instruiți pentru derularea programelor „În siguranță la volan. Stop accidentelor” și „CROFF”, iar alți specialiști au participat la sesiuni de formare în cadrul proiectului internațional „Corecțional (Correctional)”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, programul „Justiție”.

În plus, Serviciul de Probațiune Mureș a susținut o conferință la invitația ELSA (Asociația Europeană a Studenților la Drept), în cadrul căreia a prezentat studenților de la Facultatea de Economie și Drept din Universitatea „George Emil Palade” din Târgu Mureș profesia de consilier de probațiune. Tot în 2024, doi auditori în justiție și-au realizat stagiul de practică la sediul instituției.

„Toate aceste date, subsumate unui efort constant depus de consilierii de probațiune, conturează o instituție preocupată nu doar de propria organizare și funcționare, dar și de aceea de a se defini ca un corp profesional, parte a unei profesii de elită, ce asigură un serviciu fundamental al societății, prin realizarea la timp a unui act de justiție de înaltă calitate”, a declarat Pavel Ovidiu Savu, șeful Serviciului de Probațiune Mureș.

Andrei Roman