Sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din România nu mai funcționează, astfel că medicii de familie nu mai pot efectua operațiuni informatice. Asta înseamnă că nu pot verifica statutul de asigurat al pacientului și nu pot elibera rețete compensate. De asemenea, nici farmaciștii nu pot efectua operațiunile de înscriere în sistem pentru decontarea medicamentelor. Astfel, în aceste zile, milioane de pacienți nu își vor putea ridica rețetele compensate.
Medicii de familie din Mureș sunt prezenți în cabinetele lor, însă astăzi vor consulta doar urgențele. Dr. Iulia Băila, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Mureș, a declarat pentru Cuvântul Liber că „medicii vor fi în cabinet, însă vor consulta doar urgențele. Viața niciunui pacient nu va fi pusă în pericol”.
Ea a subliniat că cei aproape 300 de medici de familie din județ își vor consulta pacienții, fiind conștienți că, tocmai în această perioadă, ne confruntăm și cu o epidemie severă de gripă. Dacă medicii ar elibera rețete compensate iar pacientul nu ar avea calitatea de asigurat – întrucât există pacienți care își plătesc direct asigurarea de sănătate o dată la câteva luni – Curtea de Conturi a României ar putea imputa medicilor sumele compensate acordate în mod nelegal.
Problemele sistemului informatic al CNAS din România sunt mult mai vechi. Pentru a introduce datele, mulți medici de familie trebuie să lucreze noaptea, între orele 03:00 și 05:00, când sistemul funcționează ceva mai bine. CNAS nu a luat însă nicio măsură în acest sens și nu a realizat nicio investiție. În cadrul unei discuții online cu reprezentanți ai asociațiilor și patronatelor medicilor de familie din România, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au declarat că, probabil, în 2026, România va avea un nou sistem informatic.
Dragoș Bardoși