Superficialitatea nu este doar o trăsătură de caracter, ci a devenit un mod de a percepe şi reacţiona la realitate fără profunzime, fără reflecţie. Filosofi precum Socrate, care pleda pentru cunoaştere prin întrebări şi dialog, sau Nietzsche, care critica spiritul de turmă şi lipsa gândirii critice, au avertizat asupra pericolelor unei societăţi în care oamenii nu îşi mai pun întrebări, nu mai cercetează dincolo de aparenţe.
Astăzi, în era digitală, superficialitatea se manifestă cel mai evident în felul în care consumăm informaţia: citim titluri, tragem concluzii din fragmente scoase din context şi comentăm fără să fi parcurs măcar conţinutul unui articol. Se întâmplă peste tot, inclusiv pe pagina noastră de Facebook. Deunăzi, am publicat o ştire despre iniţiativa aleşilor locali de a securiza culoarul pietonal de pe strada Baladei din centrul Târgu Mureşului. În secţiunea de comentarii, cineva a scris ironic: „Adevărul că la ce circulaţie auto si pietonală este pe aceea stradă…….dovadă numărul mare de accidente înregistrate în acea zonă”, ca mai apoi, în aceeaşi frază, să întrebe: „Totuşi pe unde este strada?”
Acest exemplu poate părea amuzant, dar este simptomatic pentru o problemă profundă. Suntem atât de grăbiţi să avem o părere încât nici măcar nu ne mai întrebăm dacă ştim despre ce vorbim. Suntem complice la propria noastră dezinformare. Şi apoi ne mirăm de ce politicienii sunt la fel.
Pentru că superficialitatea nu se opreşte la cititori, ci se extinde şi la cei care ne conduc. Şi ei comentează fără să citească, votează fără să înţeleagă, promit fără să aibă habar cum vor pune în practică ceea ce spun. Problema este că, spre deosebire de comentatorii de pe Facebook, consecinţele deciziilor lor sunt reale. Şi-atunci, mă întreb: oare dacă noi, cetăţenii, am înceta să fim superficiali, dacă am căuta adevărul dincolo de lozinci şi am analiza în profunzime ce se întâmplă în jurul nostru, politicienii şi-ar mai permite să trateze cu atâta indiferenţă subiectele esenţiale?
Atâta timp cât nu îi tragem de mânecă, ei vor defila în voie după propria lor agendă. Că doar sunt superficiali, ca şi noi… De ce i-ar interesa agenda noastră, dacă oricum nu ştim unde e strada Speranţei?
Ne putem întreba, de asemenea, de ce oamenii nu se implică mai mult în viaţa comunităţii. E lipsă de timp, de interes sau, mai degrabă, convingerea că oricum nimic nu se poate schimba? Dacă am trece de la comentarii grăbite la acţiune concretă, dacă ne-am ridica privirea din ecran şi am începe să punem întrebări, poate că am avea şi lideri mai puţin superficiali. Până atunci, rămânem în această buclă a indiferenţei, în care politicienii ne tratează cu superficialitate pentru că şi noi îi tratăm la fel.
Aşadar, ce facem? Continuăm să răsfoim în grabă paginile de internet şi să comentăm ironic sau începem să privim dincolo de titluri?
PS. Diferenţa dintre dumneavoastră, abonaţii noştri sau cei care cumpăraţi ziarul de la puţinele chioşcuri de presă care au mai rămas în Târgu Mureş, şi cititorii noştri din online este mare. Scriu doar „mare” ca să nu pară că exagerez. Ştim că ne citiţi cu interes, că sunteţi critici – alături de noi, dar critici – şi ne bucură telefoanele, scrisorile sau e-mailurile dumneavoastră, care vin cu propuneri, cele mai multe de bun-simţ şi de care ţinem cont, încercând să îmbunătăţim produsul pe care vi-l livrăm de cinci ori pe săptămână.
Fie că ne-aţi cerut să reintroducem telefoanele utile, să tipărim anunţurile de mică publicitate cu caractere mai mari sau să punem titlul la locul lui, nu în mijlocul articolului, de fiecare dată am ţinut cont de ceea ce ne-aţi transmis. Pentru că suntem conştienţi de relaţia directă, specială, pe care o avem cu dumneavoastră. De aceea, cred că în jurul cotidianului Cuvântul Liber putem crea o comunitate de oameni interesaţi de soarta cetăţii, de oameni implicaţi, ştiind că dumneavoastră aţi contribuit, prin activitatea profesională, indiferent de domeniul în care aţi activat, la dezvoltarea acesteia şi că puteţi continua să o faceţi şi de acum înainte.
Fiind bine informaţi, având o educaţie solidă din vremurile în care oamenii încă ştiau să se salute între ei şi să-şi întindă o mână de ajutor, sunteţi adevăraţi formatori de opinie în Târgu Mureş şi în judeţ. În aceste vremuri în care lucrurile par să o ia razna cu o repeziciune de neînchipuit, o mână de oameni ghidaţi de bun-simţ, de dragoste de ţară şi de Dumnezeu pot ţine steagul sus, pot veghea ca flacăra să nu se stingă.
Să ţinem aproape şi să auzim de bine.
Vă mulţumesc!
Dragoș Bardoși