Azopan.ro este o arhivă foto online care îşi propune salvarea şi publicarea patrimoniului fotografic analogic din România. Colecţia doreşte să publice cât mai multe din milioanele de poze realizate analog, păstrate în adâncul sertarelor, în pod, pe rafturile din depozitele muzeelor sau cele care exista numai pe suport negativ.


Cotidianul Cuvântul liber vă va prezenta imagini inedite din Arhiva Azopan.
Astăzi imagini cu afişe ale spectacolelor Ansamblului Profesionist Mureşul şi Filarmonicii de Stat Târgu Mureş din perioada 1960-1970.


Foto: Lóránd Bach
Ansamblul Secuiesc de Stat a fost înfiinţat pe 1 octombrie 1956, cu 134 de membrii. În această perioadă au fost prezentate suite de dansuri construite pe unitatea dintre dans, orchestră şi cor. În scurt timp dirijorii, coreografii şi soliştii împreună cu ansamblul au devenit cunoscuţi în toată ţara. Ansamblul a prezentat un spectacol aproape de patru ori pe an, care a umplut sălile de spectacol primind o constantă atenţie din partea presei şi al publicului.


Primul album al ansamblului a apărut în 1963 în parteneriat cu studioul Electrecord din Bucureşti, iar din anul 1969 au fost filmate în mod regulat noile spectacole. Ansamblul înainte de revoluţie a vizitat următoarele ţări: Iugoslavia (1969), Germania de Vest (1972), Ungaria (1975, 1980), Mongolia, Coreea, China, Uniunea Sovietică (1977), Cehoslovacia (1990), iar o parte din trupă au ţinut spectacole în Statele Unite ale Americii şi Canada (1971, 1978).


Numele Ansamblului Secuiesc de Stat a fost schimbată din 1959 în Ansamblul de Stat de Cîntece şi Jocuri, iar în 1970 a devenit corul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş. În 1980 a devenit din nou o instituţie independentă sub numele actual cu două trupe de dans (maghiară şi română) şi avea sediul în clădirea Şcolii Reformate. În 2006 Ansamblul Artistic Mureşul a primit ca sediu fostul cinematograf din Dâmbul Pietros având o sală de spectacole cu o capacitate de 332 locuri pe fotolii.

Locaţia unde îşi desfăşoară activitatea Filarmonica de Stat este Palatului Culturii construit între anii 1911-1913 din iniţiativa primarului György Bernády, o adevărată emblemă a arhitecturii Secession având două săli de concert. Sala mare cu o capacitate de 700 de locuri este un adevărat templu al muzicii fiind dotată de o orgă de 4.488 de tuburi şi 78 de registre construită de Fabrica Rieger. Pe scenă au susţinut concerte muzicieni de talie mondială precum Béla Bartók, Pablo Casals, Ernst von Dohnányi, George Enescu, Jan Kubelík şi Carlo Zecchi. Sala mică de concerte, cu peste 200 de locuri este spaţiul ideal pentru concertele camerale şi cele corale.

Înfiinţată în anul 1950, datorită unor muzicieni excelenţi care au pus bazele unei instituţii culturale, astăzi este renumită şi recunoscută pentru activitatea sa de susţinere de concerte simfonice, vocal-simfonice, operă în concert, corale sau camerale. Nu este de neglijat faptul că de la înfiinţare au fost organizate pentru elevi dar nu numai, foarte atractive concerte educative.
Sanda Vițelar