Consiliul Judeţean Mureş a obţinut fonduri europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru achiziţionarea de microbuze şcolare electrice, un proiect a cărui valoare totală depăşeşte 35 de milioane de lei. Anul trecut Consiliul Judeţean a lansat o procedură de achiziţie publică pentru două tipuri de microbuze electrice. Prima licitaţie a vizat achiziţionarea de microbuze cu 16+1 locuri, câştigată de compania AVEURO INTERNATIONAL SRL, valoarea contractului fiind de 25.852.512 lei. Contractul a fost semnat cu compania în octombrie 2024, iar microbuzele au fost livrate în termenul stabilit.  Consiliul Judeţean a depus cererea de finanţare în parteneriat cu administraţiile locale.

„Aceasta înseamnă că unităţile administrativ-teritoriale care primesc microbuze şcolare sunt obligate să construiască staţii de încărcare pentru acestea şi să acopere costurile de operare ale autobuzelor şcolare electrice. În urma primei licitaţii, 17 unităţi administrativ-teritoriale vor primi 24 de microbuze şcolare. Un număr de 1959 de elevi, care fac naveta, vor fii beneficiarii finali ai acestei investiţii”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Mureş Péter Ferenc cu prilejul predării microbuzelor către autorităţile locale.

Şcolile care beneficiază de microbuze noi sunt: Şcoala Gimnazială „Sfântul Petru” din Comuna Sânpetru de Câmpie – 2 microbuze, Şcoala Gimnazială sat Deaj din Comuna Mica, Şcoala Gimnazială Comuna Beica de Jos din Comuna Beica de Jos, Şcoala Gimnazială Crăciuneşti nr. 1 din Comuna Crăciuneşti – 2 microbuze, Şcoala Gimnaziala Pogăceaua din Comuna Pogăceaua, Şcoala Gimnazială Fântânele din Comuna Fântânele, Şcoala Gimnazială Şăulia din Comuna Şăulia, Şcoala Gimnazială „Dr. Nyulas Ferenc Eremitu” din Comuna Eremitu – 2 microbuze, Şcoala Gimnazială Sfântul Nicolae Mare din Comuna Suplac, Şcoala Profesională „Gheorghe Şincai” Râciu din Comuna Râciu – 2 microbuze, Şcoala Gimnazială „Ion Dacian” Saschiz din Comuna Saschiz, Şcoala Gimnazială „Palko Attila” din Comuna Aluniş, Şcoala Gimnazială „Wesselenyi Miklos” Ghindari din Comuna Ghindari, Şcoala Gimnazială Hodac din Comuna Hodac, Şcoala Gimnazială „Kadar Marton” din Comuna Pănet – 2 microbuze, Şcoala Gimnazială Măgherani din Comuna Măgherani – 2 microbuze şi Şcoala Gimnazială Acăţari din Comuna Acăţari – 2 microbuze.

Primarul comunei Fântânele, Varga József, spune că noile maşini vor rezolva problemele legate de transportul elevilor din cele 7 sate aparţinătoare: „În Comuna Fântânele sunt în jur de 460 de şcolari şi preşcolari. Autobuzul pe care îl avem are o vechime de 7-8 ani, iar copiii împreună cu şoferul fac naveta. În prezent se fac aproximativ 27 de curse pe zi pentru a transporta toţi copii la şcoală.”

A doua etapă a licitaţiei se referea la achiziţionarea microbuzelor cu 8+1 locuri, însă nu a fost depusă nicio ofertă adecvată pentru acest tip de microbuz, motiv pentru care procedura de achiziţie publică a fost anulată.

„Din bugetul alocat pentru primul lot al licitaţiei, destinat microbuzelor cu 16+1 locuri, au rămas fonduri disponibile, deoarece preţul microbuzelor a fost mai mic decât valoarea maximă specificată în anunţ. Cu sumele astfel economisite, putem achiziţiona încă 7 microbuze cu 16+1 locuri”, a mai arătat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş Péter Ferenc.

Este în desfăşurare a doua procedură de achiziţie publică, în cadrul căreia alte 6 localităţi din judeţul Mureş vor primi microbuze şcolare electrice de la Consiliul Judeţean Mureş: Comunele Hodac, Sărăţeni, Răstoliţa, Bălăuşeri şi Sângeorgiu de Pădure 1 microbuz şcolar iar comuna Gurghiu va primi 2 microbuze şcolare

Prin acest proiect finanţat din PNRR, Consiliul Judeţean Mureş va achiziţiona în total 31 de microbuze şcolare electrice pentru 22 de unităţi administrativ-teritoriale, asigurând astfel transport ecologic pentru aproximativ 2.700 de elevi din judeţul Mureş.

Sanda Viţelar