Urmaşă a unui imperiu ce stăpânea teritorii de pe trei continente şi care a influenţat dezvoltarea umanităţii, Italia atrage an de an milioane de turişti, prin înzestrarea sa foarte generoasă – un univers al muzeelor şi al artei, chiar şi oraşele mici având obiective ce merită vizitate. Italia semnifică unicitate, măiestrie şi rafinament, 53 dintre atracţiile sale figurând pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Aici se regăsesc nenumărate exemple ale talentului marilor artişti ai lumii: Rafael, Michelangelo, Titian sau Leonardo da Vinci, iar oraşele italiene constituie şi în prezent un veritabil model de inspiraţie pentru arhitecţii contemporani.
Italia este cunoscută pentru moştenirea sa culturală, cu opere de artă celebre precum Statuia lui David de Michelangelo, frescele din Capela Sixtină şi picturile lui Leonardo da Vinci, locuri istorice şi clădiri impresionante, de la Colosseumul din Roma şi Piaţa San Marco din Veneţia, până la Turnul Înclinat din Pisa şi faimoasa Catedrală din Florenţa, de la plajele din Sicilia până la lacurile din nordul ţării, Italia te încântă la fiecare pas.


Este considerată una dintre destinaţiile culinare de top din lume, cu mâncăruri delicioase, precum pizza, paste, fructe de mare şi brânzeturi, iar vinurile italiene sunt celebre în întreaga lume.
De notat că multe dintre cele mai mari case de modă din lume sunt italiene, iar brandurile italiene de lux, cum ar fi Gucci, Prada, Versace, Dolce & Gabbana şi Armani sunt recunoscute pe plan mondial.
Eturia (eturia.ro), una dintre cele mai serioase agenţii de turism din România, oferă câteva informaţii interesante şi utile despre Italia şi italieni:

„Atât prietenii, cât şi străinii îşi urează buongiorno sau buonasera, iar ciao nu este folosit între străini. Prietenii se salută cu un sărut pe ambii obraji.
Într-un local, nu striga chelnerul sau ospătarul de la distanţa, ci doar ridică degetul arătător.
Florile, ciocolata sau o sticlă cu vin sunt atenţii potrivite pentru o vizită la un italian.
Cocktailurile nu sunt populare in Italia, iar băutura se serveşte, în general, însoţită de mâncare.
Cere nota când doreşti să pleci dintr-un local deoarece ospătarul nu va aduce nota fără ca aceasta să fie cerută.
Nu ţine coatele pe masă sau mâinile în poală, ci tot timpul la vedere.
Foloseşte cuţitul (nu mâinile) pentru a lua brânza de pe un platou.
Cadourile sunt desfăcute atunci când sunt primite, in faţa celui ce a oferit respectivul cadou.
Italienii sunt deschişi, toleranţi si chiar curioşi la obiceiurile altora. Pot tolera lipsa de punctualitate, ineficienţa sau greşeli oneste, dar nu şi lipsa de politeţe sau aroganţa.
Încearcă să nu adresezi întrebări personale.
Italienii au simţul umorului foarte dezvoltat şi pot fi chiar autoironici.
Nu este indicat ca invitaţii să îşi toarne singuri vin in pahar.
Bacşişul nu este obligatoriu in Italia, deoarece acesta este de regulă inclus deja în nota de plata. Dacă totuşi nu este inclus, poţi lăsa bacşiş extra între 10% si 15% din valoarea totală a notei de plată.
De asemenea, se oferă între 1 şi 2 euro pentru cameristă, garderobă, portar etc.
Preţul unui meniu într-un restaurant obişnuit este în medie 15 euro, o bere locală costă in jur de 4,5 euro, iar un cappuccino este în jur de 1,35 euro.
Tariful în cazul unei călătorii cu taxiul este de 1,5 euro/km, iar 1 litru de carburant costă aproximativ 1,5 euro”.

Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe (www.mae.ro/travel-conditions), intrarea cetăţenilor români în Republica Italiană este permisă în baza cărţii de identitate sau a paşaportului. Nu este necesară deţinerea unei vize.
Asigurarea medicală este obligatorie: se recomandă încheierea, înainte de călătorie, a unei asigurări medicale cât mai cuprinzătoare, care să prevadă inclusiv repatrierea medicală sau de deces. De asemenea, se recomandă obţinerea Cardului European de Sănătate, care permite deţinătorului accesul la îngrijirile medicale necesare.
Totodată, se poate încheia, înainte de plecare, o asigurare de călătorie care să acopere toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.
Accesul la sistemul sanitar privat se face în baza poliţelor de asigurări medicale private sau se achită sumele aferente serviciilor medicale prestate, direct prestatorilor privaţi.
Asistenţa sau servicii medicale pe durata prezenţei în Italia, poate fi solicitată la Unitatea Sanitară Locală (Azienda Sanitaria Locale) din localitatea unde se află cetăţeanul român. Informaţii privind localizarea şi modul de funcţionare a Unităţilor Sanitare Locale pot fi obţinute prin consultarea paginii web a Ministerului Sănătăţii al Italiei https://www.salute.gov.it/portale/documentazione/p6_2_8_1_1.jsp?id=13
Numărul de telefon care poate fi accesat în caz de urgenţe medicale este 118.
Sumele deţinute la intrarea în Italia cu valori mai mari de 10.000 EUR se declară obligatoriu la autorităţile de frontieră italiene – sancţiunea la contravenţie este confiscarea şi plata unei amenzi procentuale din suma respectivă.
Medicamentele sunt admise în cantităţile necesare pe durata şederii temporare pe teritoriul Italiei. Pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale, este recomandată deţinerea unei reţete de la medicul curant.


Link util: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/alcohol-tobacco-cash/index_ro.htm
În vederea călătoriei în spaţiul UE (inclusiv Italia), animalele de companie au nevoie de paşaport european. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic. Link util: www.salute.gov.it/portale/caniGatti/dettaglioContenutiCaniGatti.jsp?lingua=italiano&id=217&area=cani&menu=viaggiare
Italia este o ţară cu un nivel scăzut al criminalităţii. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului de bunuri din autovehicule sau de autovehicule pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi). Zonele de risc se află, în general, la periferiile marilor oraşe. Se recomandă evitarea, pe cât posibil a acestor zone, în special noaptea.
În cazul pierderii sau furtului documentelor de identitate româneşti (paşaport, carte de identitate, permis de conducere), este recomandată sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a celui mai apropiat oficiu consular român. În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor italiene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă: 113 – Poliţia; 112 – Carabinierii/număr unic în caz de urgenţe; 115 – Pompierii; 118 – Salvarea (Pronto Soccorso).


Italia este una dintre ţările cu cel mai mare risc seismic din zona mediteraneeană. Zonele cu risc seismic se situează de-a lungul lanţului muntos Apenini (unde există încă zone vulcanice active), cu o concentraţie în partea central-meridională a peninsulei, zonele cele mai periculoase fiind regiunea Campania – Calabria şi Sicilia. Lângă Napoli se află zona Campi Flegrei cu risc foarte mare, generat atât de fenomenele vulcanice frecvente, cât şi de numeroasele localităţi aflate în proximitatea oraşului Napoli, fiind monitorizată permanent de către autorităţile locale competente. De asemenea, vulcanul Etna (Sicilia), care erupe periodic, este monitorizat permanent.
Permisul de conducere românesc este valabil în Italia. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă, iar centura de siguranţă este obligatorie. Este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire). Asigurarea internaţională de răspundere civilă auto pentru terţi (cartea verde) este obligatorie.
Parcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost (în general taxa este de 1 euro/oră, iar tichetele se cumpără fie de la aparatele de taxare din parcare, fie de la centrele de difuzare a presei sau tutungerii).
Este interzisă deţinerea şi utilizarea detectoarelor de radar sau a aparatelor anti-radar, contravenţia la această regulă fiind sancţionată cu amenzi ridicate.


Moneda naţională este euro. Se acceptă utilizarea cărţilor de credit/debit.
Autorităţile italiene au reglementat din anul 2022, ca limită maximă privind efectuarea de plăţi în numerar, suma de 999,99 euro.
Italia este o ţară de religie creştină, respectiv catolică (în proporţie de aproape 80%).
Există un cod vestimentar privind vizitarea bisericilor, fiind interzisă intrarea persoanelor în pantaloni scurţi sau fuste scurte sau cu topuri fără mâneci. De regulă, bisericile / catedralele mari au afişat la intrare un cod vestimentar şi nu permit accesul persoanelor care nu respectă acest cod.
Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Italia este asigurată de Ambasada României la Roma, precum şi de Consulatele Generale ale României la Roma, Bologna, Bari, Milano. Torino, Trieste şi Catania.
Telefon de urgenţă: +39 345 147 39 35.)
Datele furnizate de MAE au numai caracter informativ. „Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare”, precizează MAE. (foto – pixabay.com)
Ileana Sandu