Au apărut primele victime. 20 de pacienţi au ajuns deja la urgenţe. Moartea albă (datorată frigului) se poate instala oricând. Vântul, umezeala, consumul de alcool şi sedative sunt factori de risc suplimentari.
Recunoaşterea şi intervenţia rapidă sunt esenţiale în astfel de situaţii. Până cănd legea Ciuhodaru (privid predarea educaţiei pentru sănătate şi a noţiunilor de prim ajutor) va fi adoptată e bine de ştiut:
1.Primele simptome ale degerăturilor includ tulburările de sensibilitate (furnicături, înţepături), pielea se înroşeşte şi se descuamează iar apoi apar flictenele (bule ca după arsuri) şi se instalează tulburări motorii!!!În forma severă se merge până la gangrenă ce necesită amputaţia segmentului de membru.
2.Primele semne de alarmă ale hipotermiei:
- frisoanele, piele rece, palidă, parestezii (amorţeli) la nivelul membrelor, tulburări de echilibru şi de vorbire, somnolenţă asociate unor respiraţii superficiale şi cu frecvenţă joasă, bradicardie, puls imperceptibil urmate de confuzie, halucinaţii şi comă urmate deces.
- Pacienţii se pot răni cu uşurintă datorită tulburărilor de echilibru iar în funcţie de severitatea lezională şi a hipotermiei pot rămâne imobilizaţi la domiciliu sau se pot înregistra cazuri letale
Primul ajutor constă în lucruri simple şi uşor de făcut, având drept scop limitarea pierderilor de căldură şi încălzirea progresivă a pacientului): - Plasaţi pacientul pe o suprafaţă uscată care asigure protecţie faţă de răceala solului.
- Găsiţi un adăpost sau spaţiu (eventual încălzit) pentru a-l proteja de frig şi vant
- Îndepărtaţi hainele umede.
- Dacă e posibil, admininistrarea de lichide calde.
- Nu nu masaţi zonele lezate.
- Nu încălziţi pacientul prin prin contact cu surse de căldură (sobă, calorifer) întrucât tulburările de sensibiliate pot duce la arsuri.
Dacă descoperiţi o persoană în hipotermie:
a) asiguraţi protecţia termică (spaţiu închis, protejat de frig şi vânt, încălzit) şi asiguraţi încălzirea activă şi pasivă prin îmbracăminte adecvată, consum de lichide calde, dar nu alcool;
b) nu expuneţi direct persoana la o sursă de căldură precum apa fierbinte, duş sau cadă (din cauza deficitului de sensibilitate se pot produce arsuri şi pot apărea fenomenele de şoc);
c) hipotermia impune evaluare suplimentară şi tratament de specialitate.
Reţineţi:
Vântul şi umezeala accentuează hipotermia şi duc rapid la instalarea degerăturilor.
Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.
Nu lăsaţi copiii singuri în maşină (sursa şi foto: facebook.com/TudorCiuhodaru)
Dr. Tudor Ciuhodaru
Organizaţia Mondială a Sănătăţii propune
Etichete de avertizare privind riscul de cancer al consumului de alcool
Recipientele în care se comercializează băuturi alcoolice ar trebui să fie prevăzute cu etichete de avertizare privind riscul de cancer. Această măsură simplă şi ieftină le poate oferi consumatorilor posibilitatea de a face alegeri în cunoştinţă de cauză care pot contribui la reducerea efectelor nocive ale consumului de alcool. În acest sens, un nou raport al OMS/Europa subliniază nevoia urgentă de etichetare obligatorie şi standardizată a băuturilor alcoolice.
Anual, consumul de alcool cauzează aproximativ 800.000 de decese în Regiunea Europeană a OMS, unde se trăiesc şi cei mai mari băutori din lume. Multe ţări din regiune nu au făcut încă progrese semnificative în implementarea politicilor de reducere a efectelor nocive ale alcoolului. Deşi cancerul este principala cauză a deceselor cauzate de alcool în Uniunea Europeană, nivelul de conştientizare a publicului cu privire la legătura dintre alcool şi cancer rămâne alarmant de scăzut.

Un studiu OMS/Europa prezentat în raport, realizat în 14 ţări din Regiunea Europeană, a dezvăluit că doar 15% dintre respondenţi ştiau că alcoolul cauzează cancer de sân şi doar 39% cunoşteau legătura acestuia cu cancerul de colon, deşi aceste tipuri de cancer reprezintă cea mai mare proporţie de cancere legate de alcool în UE în rândul femeilor (cancer de sân) şi bărbaţilor (cancer de colon).
Asemenea etichetele de avertizare sunt folosite, în prezent, în doar 3 din 27 de ţări ale UE, şi în numai 13 din cele 53 de state membre OMS/ Europa, majoritatea consumatorilor nefiind conştienţi de riscurile cu care se confruntă.
Cercetări care au implicat aproape 20. 000 de participanţi din 14 ţări din Regiunea Europeană au constatat că avertismentele de cancer de pe etichetele sticlelor cu băuturi alcoolice sporesc semnificativ gradul de conştientizare cu privire la riscuri, declanşând dezbateri despre consumul de alcool, în comparaţie cu alte tipuri de mesaje de sănătate.
Industria alcoolului sprijină, în general, introducerea codurilor QR pe produse, permiţând consumatorilor să caute informaţii suplimentare despre sănătate, dacă doresc. Cu toate acestea, un studiu pilot a arătat că doar 0,26% dintre cumpărători au scanat coduri QR, subliniind importanţa etichetelor vizibile pe ambalaj.
Planul European de Combatere a Cancerului stabileşte obiectivul de a obţine o reducere relativă de cel puţin 10% a consumului de alcool până în 2025, iar una dintre activităţile cheie din Plan este elaborarea de propuneri pentru furnizarea de informaţii nutriţionale şi de sănătate privind băuturile alcoolice.
Pe baza dovezilor existente, Irlanda a adoptat o nouă lege care impune etichete de avertizare împotriva cancerului pe produsele care conţin alcool începând din 2026, fiind prima ţară din UE şi a doua ţară din lume (după Coreea de Sud) care a introdus asemenea avertismente. (sursa -who.int/europe/news/…; foto – pixabay.com)
Mituri şi realităţi despre alimentaţia persoanelor de vârsta a treia
Mit: Adulţii în vârstă trebuie să mănânce de trei ori pe zi. Nevoile calorice variază de la persoană la persoană. A mânca trei meniuri complete pe zi poate fi uneori o adevărată corvoadă pentru adulţii în vârstă care suferă de pierderea poftei de mâncare sau consideră că gătitul le ia prea mult timp. Produsele preambalate sau mâncărurile „comode” pot rezolva problema. Dacă trei mese sunt prea multe, luaţi în considerare înlocuirea lor cu cinci sau şase gustări sănătoase, pe parcursul zilei. Alegeţi-le pe cele mai sănătoase, hrănitoare şi uşor de preparat: legume congelate sau conservate • fructe congelate neîndulcite sau conserve cu conţinut scăzut de zahăr • curcan la grătar sau pui la grătar • supă sau tocană cu conţinut scăzut de sare • salată de varză.
Mit: Hidratarea trebuie să provină, în totalitate, din lichide. Hidratatrea este vitală pentru sănătate, dar unii adulţi în vârstă au dificultăţi în a consuma cei doi litri de apă recomandaţi de specialişti. Cu toate că apa este cea mai bună sursă de hidratare, consumul de alimente bogate în apă, cum ar fi pepene verde, salată verde, piersici, roşii sau căpşuni poate fi un supliment excelent.
Mit: Suplimentele sunt suficiente pentru un regim alimentar sănătos. Suplimentele alimentare sunt adesea considerate o modalitate rapidă de a vă asigura zilnic vitaminele şi mineralele necesare, dar cea mai bună sursă de nutrienţi sunt alimentele pe care le consumăm.
S-ar putea să vă fie greu să obţineţi suficienţi nutrienţi, mai ales dacă trebuie să evitaţi unele alimente. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă ar trebui să luaţi un supliment de vitamine sau minerale, cum ar fi calciu, vitamina D, magneziu sau vitamina B-12, deoarece unele suplimente alimentare pot interfera cu anumite medicamente.
Mit: Adulţii în vârstă nu au nevoie de atât de multe proteine ca tinerii.
Adulţii în vârstă au nevoie chiar de mai multe proteine decât adulţii cu vârsta sub 65 de ani. Proteinele – carnea slabă, carnea de pasăre, peştele şi ouăle – ar trebui să formeze „grosul” unei mese. Acest grup de alimente este vital pentru menţinerea sănătăţii oaselor şi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar.
Mit: La vârsta a treia, nu trebuie „să ne batem capul”cu regimul alimentar. Un stil de viaţă sănătos ar trebui urmat în fiecare etapă a vieţii. Nutriţioniştii recomandă seniorilor să consume o varietate de alimente, inclusiv proteine slabe, fructe şi legume, cereale integrale şi lactate cu conţinut scăzut de grăsimi. Este în regulă ca adulţii în vârstă să se bucure, ocazional, de mici „plăceri vinovate”, atâta timp cât dieta lor este echilibrată şi cu opţiuni sănătoase. Cu toate acestea, poate fi necesar să luaţi măsuri de precauţie suplimentare. De exemplu, medicul dumneavoastră vă poate recomanda evitarea alimentelor cu ouă crude, cum ar fi maioneza, sosurile etc. (surse – healthline.com, proactiveseniors.ca, medicalnewstoday; foto – pixabay.com)

Ileana Sandu