Dacă şi pentru dumneavoastră ziua de duminică înseamnă singura zi de odihnă, de trezit mai târziu decât de obicei, de stat pe lângă casă şi de lenevit şi dacă duminica vă inspiră la un mic dejun luat mai înspre ora prânzului, ei bine în mod sigur veţi folosi propunerea mea pentru organizarea unui mic brunch.
O masă consistentă pe care nu am servi-o în mod normal la prima ora a micului dejun, dar care nu poate lua locul unui prânz îndestulător şi bogat. Mai degrabă o gustare elegantă, lejeră bine asortată unui pahar de şampanie sau unui vin uşor.
Vă propun două variante cu care să vă delectaţi într-o duminică, ambele extrem de uşor de pregătit, cu ingrediente pe care în mod sigur le găzduieşte frigiderul dvs. aproape în orice sezon.
Salata Caesar
Reţetă: nr. porţii : 4 pers / Timp preparare: 30 min / Timp total: 30 minute

Ingrediente: un piept de pui (condimentat cu sare, piper, cimbru); salată (de preferat cu frunza crocantă); 2-3 felii de bacon; parmezan ras pentru décor; 4 felii de pâine (transformate în crutoane)
Dressing: 1 linguriţă de muştar; 150 ml ulei de măsline; 1 gălbenuş de ou; 2 căţei de usturoi; 100 g parmezan ras; 2 bucăţi de peşte anchoa (din conservă)
Metoda de preparare: Pieptul de pui se condimentează şi se pregăteşte pe un grill până devine rumen.
În aceiaşi tigaie grill prăjim şi feliile de prosciutto până devin crocante ca să le putem fărâmiţa.
Spălam salata foaie cu foaie şi o tamponăm pentru a obţine nişte frunze neîmbibate cu apă. Se pregăteşte şi dressingul folosindu-ne de un blender în care punem toate ingredientele menţionate mai sus şi le mixam.
Feliile de pâine se taie cuburi, se asezonează cu puţin oregano şi se stropesc cu ulei de măsline apoi se pun într-o tavă în cuptorul încins la 180 de grade pentru a obţine nişte crutoane aurii. Având toate acestea pregătite putem începe să montăm salata. Există două variante pe care eu le-am adoptat de-a lungul timpului de câte ori am pregătit această salată. Ambele sunt la fel de simple şi de practice. Fie se alege să se facă un singur bol mare în care să se pună toate componentele, urmând ca din acest bol să se servească fiecare, fie varianta în care de la început se montează salata în monoporţii.
În oricare din variante metoda este aceeaşi: se asează foile de salată şi se ung cu dressing într-un mod generos, se presară crutoanele, chipsurile de prosciutto, parmezan ras şi bucăţile de piept de pui fripte. Şi aici puteţi alege să lăsaţi pieptul de pui în fâşii mai mari sau îl puteţi tăia bucăţi mai mici.

Shakshuka
Mâncam Shakshuka cu mult înainte să ştiu că se chema aşa, şi asta pentru că era una dintre frecventele mâncăruri ale verilor petrecute la ţară cu bunica mea în casa străbunicilor. 
Avea bunica o prietenă din copilărie, farmacistă, care lucrase în ultima parte a carierei cu vestita Ana Aslan. Era o bucurie pentru mine ca şi copil să ascult mărturiile povestite ale acestei doamne cu glas absolut fermecător despre delegaţiile peste graniţă făcute împreună cu legendara Ana Aslan.
Poveştile erau fascinante şi parcă din altă lume, o lume a eleganţei, a bunului gust, a decenţei, a simţului măsurii. Ei bine, prietena aceasta a bunicii avea pe lângă un regim de viaţă extrem de disciplinat şi un regim alimentar extrem de strict, simplu şi mai ales asortat anotimpurilor. La ea am mâncat pentru prima dată şi apoi am adoptat şi noi atât de gustoasa shakshuka.


Reţeta
Nr. de porţii: 4 pers / Timp preparare: 15 minute / Timp total: 30 minute
Ingrediente:
8 ouă; 8-10 roşii medii (în general eu le aleg pe cele mai moi); 3-4 căţei usturoi; 4-5 linguri ulei de măsline; sare; piper; busuioc verde.
Metoda de preparare: Se taie roşiile bucăţi măricele (dacă aveţi timp şi disponibilitate le puteţi blanşa foarte scurt şi decoji – calitatea va fi clar mai bună) şi le căliţi la foc mic în uleiul de măsline. Se adaugă usturoiul şi se lasă la fiert până când roşiile sunt aproape transformate într-un sos catifelat. Se fac nişte locşoare în acest sos şi se sparg pe rând cele 8 ouă apoi se pune un capac peste, până când ouăle sunt gătite. Eu prefer să le gătesc mediu, pentru că nimic nu se compara cu nişte pâine prăjită înmuiată în gălbenuş de ou şi în sos de roşii. La final se pune sarea piperul şi se decorează cu frunze proaspete de busuioc şi dacă se doreşte şi cu bucăţi de brânză gorgonzola.
Mâncarea simplă, gătită din ingrediente simple este cea mai plăcută inimii! Poftă bună şi inimi curate!

Irina Lazăr


Irina Lazăr este proprietarul și chef Bistro 222, cartierul Maurer Târgu Mureș.