România este o țară cu peisaje de poveste, orașe pline de istorie și locuri care merita descoperite și redescoperite. Competiția Destinația Anului nu este doar un clasament al celor mai atractive locuri turistice din țară, ci un adevărat fenomen național, menit să pună reflectoarele pe acele destinații care inspiră, atrag și creează experiențe memorabile pentru turiști.
Această competiție nu este doar despre trofee sau clasamente, ci despre recunoașterea obiectivă a valorii pe care fiecare destinație o aduce turismului românesc. Procesul de selecție este unul riguros, bazat pe trei piloni esențiali: votul unui juriu format din peste 100 de experți, votul publicului, unde sute de mii de oameni aleg locurile lor preferate, și o cercetare sociologică extinsă, care oferă o perspectivă detaliată asupra tendințelor turistice din România.
Dincolo de competiție, Destinația Anului este o platformă multimedia care promovează frumusețile României pe tot parcursul anului. Prin milioane de vizualizări online, apariții TV, articole în presa națională și internațională, precum și prin colaborări cu influenceri de top, această inițiativă devine un vector esențial pentru dezvoltarea turismului românesc.
Câștigătorii edițiilor anterioare au beneficiat de creșteri impresionante în intenția de vizitare, confirmând astfel impactul pozitiv pe care competiția îl are asupra turismului local. Fie că este vorba de regiuni pitorești, orașe vibrante sau atracții unice, Destinația Anului 2025 promite să aducă în prim-plan cele mai frumoase locuri ale României, oferind turiștilor oportunitatea de a descoperi noi comori ascunse.
Județul Mureș este prezent în finala din 2025 a competiției cu trei destinații fabuloase: Sovata, Saschiz și Palatul Culturii din Târgu Mureș
Iată și care sunt toate destinațiile și obiectivele finaliste din acest an:
La categoria „Orașe care inspiră”, finaliștii de anul acesta sunt: București, Brașov, Chișinău, Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Timișoara, Constanța, Iași, Piatra Neamț, Târgu Neamț. La categoria „Stațiuni balneo-climaterice”, finaliștii sunt: Sovata, Băile Felix, Slănic Moldova, Colibița, Călimănești-Căciulata, Tășnad, Techirghiol, Vatra Dornei, Sinaia, Covasna, Bran, Lacul Sărat.
La categoria „Tărâmuri fermecate”, finalistele sunt: Orașul Bicaz și împrejurimile Neamț, Rezervația Naturală „Plaiul Fagului”, Republica Moldova, Țara Bârsei, Brașov, Țara Codrului, Maramureș, Țara Dornelor, Suceava, Ținutul Mănăstirilor din Bucovina, Ținutul Zimbrului, Neamț.
La categoria „Sate de poveste”, finaliștii sunt: Biertan – Sibiu, Breb – Maramureș, Cacica – Suceava, Ciocănești – Suceava, Figa, Beclean – Bistrița-Năsăud, Fundata – Brașov, Fundu Moldovei – Suceava, Mila 23 – Tulcea, Satul Țîra – Republica Moldova, Saschiz – Mureș, Șimon – Brașov, Vânători Neamț – Neamț.
La categoria „Distracție și aventură”, finaliștii sunt: Alpine Coaster – Toplița, Harghita, Arca Land, Iași, Aventura Parc, Brașov, Brambura Park Avrig, Sibiu, Club Aventura Praid, Harghita, Club Vila Bran, Brașov, Complex Agrement Ariniș, Suceava, Complexul de Agrement Balta Zătun, Galați, Complexul de Hipism și Turism Agricol „Kazak Club”, Republica Moldova, Cornișa AquaPark & Sports, Botoșani, Dino Parc, Râșnov, Brașov, Mini Transilvania, Odorheiu Secuiesc, Harghita.
La categoria „Cultură și educație”, finaliștii sunt: Castelul Bran, Brașov, Castelul Corvinilor, Hunedoara, Castelul Peleș, Prahova, Cazinoul din Constanța, Cetatea Sucevei, Complexul turistic Cricova, Republica Moldova, Muzeul Astra, Sibiu, Muzeul de Istorie Suceava, Muzeul „Ion Creangă” – Bojdeuca, Iași, Palatul Culturii Iași, Palatul Culturii, Târgu Mureș, Mureș, Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, Republica Moldova, Teatrul Național Vasile Alecsandri, Iași.
Saschiz, cu un sit UNESCO, două cetăți și zeci de legende, în finala competiției
Comuna Saschiz, al cărei centru istoric este cuprins în patrimoniul mondial UNESCO alături de Biserica fortificată ‘Sfântul Ștefan’, construită în secolele XIV-XV, străjuită la Vest de Cetatea Țărănească din secolul al XIV-lea, complet restaurată, și la nord-est de Cetatea Uriașilor, care era locuită în jurul anilor 2500 îHr – 1800 îHr, a intrat în finala competiției Destinația Anului 2025.
‘Avem vești foarte bune! Saschiz a ajuns în finala Destinația Anului 2025, la categoria ‘Sat de Poveste’, iar destinația de ecoturism Colinele Transilvaniei, din care facem parte, e finalistă la categoria ‘Tărâmuri fermecate’. Putem duce Saschizul pe podium împreună! Între 4 și 25 martie 2025 votează Saschiz și Colinele Transilvaniei’, a postat Primăria comunei Saschiz pe Facebook.
O competiție de interes național organizată în parteneriat cu Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Alianța Pentru Turism, Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV), Asociația Cred în România, Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), RoBoost Antreprenorești, Re-Patriot, Urlaub in Rumanien, Academia de Studii Economice București, Asociația de Ecoturism din România (AER), Mamaia – Susținător principal al stațiunilor turistice românești.
Destinațiile câștigătoare în anii trecuți au beneficiat de creșteri majore în intenția de vizitare, fie că au fost regiuni, orașe, stațiuni, sau atracții.
Administrația comunei Saschiz consideră că există suficiente argumente ca Saschiz să fie Destinația Anului 2025, la categoria ‘Sat de Poveste’, având în Patrimoniul UNESCO situl săsesc cu biserica fortificată ‘Sfântul Ștefan’ din Saschiz, a cărei construcție a început în anul 1493, cu o fortificație construită între secolele al XIV-lea și al XV-lea, cu ziduri înalte până la 9 metri, din care se mai păstrează doar o parte.
Biserica este construită în stil gotic, iar turnul de apărare are niveluri cu guri de tragere și seamănă cu Turnul cu Ceas din Sighișoara.
Pe lângă acesta, Saschiz mai deține Cetatea Țărănească a cărei ridicare a început în 1347 și s-a terminat în secolul al XIV-lea, care se întinde pe o suprafață de 5000 de metri pătrați, în jurul căreia s-au țesut o serie de legende.
‘Ceea ce se vede și azi, Cetatea Țărănească din Saschiz este o cetate de apărare, care servea drept refugiu pentru localnici în caz de invazii, dar, în același timp, și pentru păstrarea alimentelor întrucât asigura un regim termic adecvat. Legendele spun că ar exista un gang secret subteran care face legătura cu biserica din centrul satului’, a spus primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită.
Primarul a spus că a fost descoperit un pasaj prin care se poate ieși în spatele cetății și că este posibil să fi existat un al doilea pasaj secret către o altă biserică, care a existat în apropiere.
De asemenea, Cetatea Uriașilor sau Huhnenburg, cum îi spuneau sașii, este situată la 4 kilometri nord de comuna Saschiz, într-o zonă de pășunat denumită de localnici Volsoc, existența ei fiind confirmată de cercetări arheologice efectuate în 1949.
Cercetările au scos la iveală că Cetatea Uriașilor are o formă circulară, este situată pe un platou înalt de 681,5 metri, epistolar, are diametrul de 60 de metri, iar la 150 de metri mai jos de vârf, aceasta este înconjurată de o terasă bine păstrată pe laturile de sud-vest și nord-vest. În Monografia comunei Saschiz se menționează că Cetatea Uriașilor fost cercetată de o echipă de arheologi din Cluj în anul 1949, care a scos la iveală fragmente de ceramică de tip Coțofeni, specifică anilor 2500 – 1800 înainte de Hristos, dar că așezarea datează din preistorie.
Pe lângă numeroasele legende țesute în jurul acestei cetăți, în anul 2015 în Saschiz a fost deschis un atelier de ceramică, în care a fost reînviat meșteșugul olăritului într-o tehnică specifică acestei zone, sgraffito, care a fost abandonată pe la mijlocul anilor 1700 și se numea ‘ceramica albastră de Saschiz’. (Agerpres https://agerpres.ro/2025/03/04/mures-saschiz-cu-un-sit-unesco-doua-cetati-si-zeci-de-legende-in-finala-competitiei-destinatia-anulu–1427773)
Palatul Culturii din Târgu Mureș, o bijuterie Art Nouveau
“Palatul Culturii din Târgu Mureș reprezintă o capodoperă a arhitecturii Art Nouveau, fiind nu doar o bijuterie locală, ci și o valoare europeană în peisajul cultural. În 2025, vizitatorii pot explora frumusețea sa arhitecturală complexă, care îmbină arta aplicată și tradițiile populare, și pot savura evenimente culturale care promovează moștenirea artistică a regiunii. Această destinație propune o experiență de neuitat, îmbogățind înțelegerea istorică și artistică a orașului”, se arată în prezentarea obiectivului de pe pagina de internet a competiției, destinatiaanului.ro. Tot aici se mai arată că în prezent, Palatul Culturii adăpostește mai multe instituții de cultură: Muzeul Județean Mureș, Filarmonica de Stat Târgu Mureș și Biblioteca Județeană Mureș. În clădire pot fi vizitate diverse expoziții și galerii de artă ale Muzeului Județean Mureș. La etajul 1, aripa dreaptă, se află expoziția „György Bernády. Legături sociale și rețele de relații” alături de Camera memorială Dandea și renumita Sală a Oglinzilor. La etajul 2, aripa dreaptă, se află sălile de expoziții temporare, alături de Sala Mică și o sală destinată activităților de pedagogie muzeală. Etajul 3 găzduiește expozițiile permanente: în aripa dreaptă se află Galeria de Artă Românească Modernă și Galeria Ion Vlasiu, iar în aripa stângă, Galeria de Artă Maghiară (1850–1920) și o sală de pedagogie muzeală.
Palatul nu este doar un spațiu expozițional, ci și un loc de întâlnire culturală, unde se desfășoară numeroase evenimente, conferințe și spectacole, promovând astfel arta și tradițiile locale.
Sovata, sursă de vindecare, refacere și stare de bine
“Sovata, sănătate prin apă şi resurse naturale! Sovata este o stațiune balneo-climaterică cu funcționare permanentă fiind renumită pentru lacurile sale cu ape tămăduitoare. Ea este situată în Depresiunea Praid-Sovata, pe Râul Târnava Mică, în județul Mureș, la o distanță de 60 km de orașul Târgu Mureș” – așa sună prezentarea stațiunii pe pe pagina de internet a competiției Destinația Anului.
Conform prezentării, figura marcantă în staţiune, Lacul Ursu, este o adevărată sursă de sănătate, iar fenomenul de heliotermie și data precisă de formare i-au adus lacului două recorduri mondiale.
Sovata este o staţiune cu o bogăţie de resurse naturale şi geografice care o clasează în topul staţiunilor cu cel mare mare potenţial turistic pe segment de welness şi spa. Ea deţine servicii cu o atenţie deosebită la detalii, ambianţă caldă, produse şi servicii de calitate, astfel fiecare turist va avea experienţe memorabile, beneficii multiple pentru stare de bine şi sănătate.
“Sovata este renumită pentru tratarea unei game variate de afecţiuni, de la probleme de ordin ginecologic, ale sistemului locomotor, respirator, nervos, dermatologic, digestiv toate acestea au terapii specializate şi soluţii eficiente spre vindecare. Vindecarea, refacerea şi starea de bine începe cu nămolul extras şi cu apa sărată. Efectele tratamentului cu nămolul sapropelic: scade inflamaţia, durerea, detoxifiază, relaxează musculatura, stimulează imunitate -toate sunt atuuri de neegalat. Turismul practicat este unul profilactic, curativ şi reparator”, este prezentată mult îndrăgita stațiune din județul nostru.
Fiecare dintre dumneavoastră poate da un vot fiecărei din cele trei destinații turistice din județul Mureș prezente în finala competiției intrând pe pagina de internet www.destinatiaanului.ro.
Andrei Roman
foto: Agerpres