Vă propunem o incursiune în Dispeceratul Sistemului de management al traficului din Târgu Mureş, implementat de firma Swarco Traffic România. Ieri, managerul de proiect, Ion Dedu, ne-a prezentat cum funcţionează cele trei componente ale sistemului, cum se adună datele, cum le interpretează şi ce soluţii oferă „inginerul de trafic”, precum şi partea de siguranţă rutieră.

Am înţeles cum funcţionează acest sistem, a cărui menire este să optimizeze traficul, astfel încât timpii de aşteptare să se reducă şi traficul să se desfăşoare în condiţii de siguranţă.

Am văzut că zilnic sunt sute de şoferi care trec pe culoarea roşie a semaforului. Aceştia trebuie să se pregătească, pentru că în curând vor rămâne fără permis de conducere. În sfârşit, spun eu.

Foarte mulţi târgumureşeni au înţeles, poate şi din cauză că unii l-au prezentat folosind denumirea de „inteligent”, că este un sistem care ia, exclusiv, singur decizii şi care trebuie să îţi dea verde mai repede pentru că vede că te grăbeşti.

Dar să vedem cum funcţionează sistemul implementat de Swarco, firmă care aparţine celebrei familii Swarovski. Mai în glumă, mai în serios, putem spune, pe bună dreptate, că în Târgu Mureş avem semafoare Swarovski. Compania a implementat astfel de sisteme în marile oraşe ale lumii, de pe mai multe continente, şi în foarte multe municipii reşedinţă de judeţ din România.

Înainte de a vă invita să citiţi despre acest sistem, voi face referire la situaţia actuală a infrastructurii şi traficului din Târgu Mureş. Conform datelor furnizate ieri cotidianului nostru de Direcţia Fiscală Târgu Mureş, anul trecut în oraş erau înregistrate, în total, 75.553 de mijloace de transport, având 42.471 de proprietari, adică o medie de 1,77 mijloace de transport pe proprietar. 38.259 de persoane fizice din Târgu Mureş au deţinut anul trecut 55.078 de mijloace de transport, adică, în medie, 1,43 mijloace de transport pe proprietar. În ceea ce priveşte situaţia persoanelor juridice, 4.212 proprietari deţineau în 2024 un total de 20.475 de autoturisme, adică 4,86 mijloace de transport, în medie, pe fiecare proprietar.

Mai menţionez că nu avem niciun drum ocolitor şi că traficul greu de tranzit trece prin zone locuite ale oraşului: 22 Decembrie, Gheorghe Doja, Barajului şi Mureşeni. Altfel spus, suntem un oraş sufocat de autoturisme, în care foarte multă lume foloseşte maşina inclusiv pe distanţe scurte şi vrea să ajungă rapid, fără blocaje.

Acest Sistem de management al traficului a fost pus în funcţiune abia anul trecut. Celor 40 de intersecţii care fac parte din actualul sistem li se vor adăuga, în curând, alte 26, după ce, în şedinţa Consiliului Local din 27 februarie, a fost aprobată documentaţia tehnico-economică şi indicatorii tehnico-economici pentru proiectul: „Sistem de management al traficului în Municipiul Târgu Mureş – Etapa 2”.

Problemele trebuie rezolvate în intersecții

„Traficul e o problemă cu care ne confruntăm cu toții în ziua de astăzi. Vrem, nu vrem. E una dintre principalele probleme ale fiecăruia dintre noi, zi de zi. Singura soluție pe care poți să o iei în rezolvarea traficului, în afară de soluțiile majore, cum ar fi dezvoltarea infrastructurii – ceea ce, într-un oraș, este puțin mai dificil –, este să îl optimizezi, să ajungi să scoți cât poți de mult din acest trafic. Nodul sau punctul îngust într-o rețea, într-un sistem de trafic, este intersecția. Deci, cu cât mai bine rezolv problema traficului într-o intersecție, cu atât mai bine o să meargă toată rețeaua de trafic”, explică managerul sistemului, Ion Dedu. El spune că la aceste măsuri se adaugă și celelalte tipuri de organizări, cum ar fi cele legate de sensurile unice.

46 de camere care înregistrează tot

Sistemul monitorizează și culege date din 40 de intersecții din oraș, pe care le publicăm în caseta tehnică de la finalul articolului. Acestea sunt stocate în camera serverelor de la Dispeceratul Sistemului de Management al Traficului din Târgu Mureș. Datele sunt colectate prin rețeaua de fibră optică sau prin rețeaua de telefonie mobilă.

Toate informațiile ajung în camera serverelor, care sunt dedicate fiecărui tip de aplicație. Imaginile video din intersecții sunt stocate timp de 30 de zile, iar informațiile legate de trafic, care sunt folosite de sistemul de management, sunt stocate permanent. Imaginile care fac obiectul unor anchete judiciare sunt păstrate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Rețeaua de monitorizare din cele 40 de intersecții folosește 46 de camere de supraveghere. Toate camerele video sunt panoramice 360° și sunt controlabile din dispecerat. „Da, asta îmi permite mie să pot vizualiza traficul, pentru că atunci când apar probleme în trafic trebuie să vezi despre ce e vorba și să încerci să le rezolvi”, ne-a explicat managerul de proiect, Ion Dedu.

El spune că, în funcție de situație, se ia decizia în dispecerat sau sunt anunțați cei care sunt în măsură să rezolve problemele.

Sistemul implementat și în Târgu Mureș are trei elemente principale: tehnic, „inginerul de trafic” și de aplicare a legii

Primul element este cel tehnic, format din toată infrastructura care permite obținerea de informații transmise către sistem și care oferă ajutor în etapele de optimizare automată.

„În condițiile în care constatăm că o direcție este mai solicitată la un moment dat, deci apare un șoc de trafic, se poate interveni manual, astfel încât să se elibereze mai repede direcția respectivă și să nu se creeze alte probleme. Deci se poate aplica și manual”, spune reprezentantul Swarco.

Pentru problemele de trafic care apar la anumite ore, se fac diagrame care încep să funcționeze la o anumită oră sau se implementează un sistem adaptiv de numărare a vehiculelor și coordonare a intersecțiilor just in time, adică timpii de verde sunt acordați în funcție de numărul de vehicule. Această soluție e mai dificil de aplicat, pentru că necesită o matrice de intersecție, adică monitorizarea și controlul tuturor intersecțiilor.

În Târgu Mureș, pentru că sistemul nu cuprinde toate intersecțiile și astfel este imposibil de obținut o coordonare perfectă între toate nodurile din trafic, s-a aplicat sistemul „undă verde”. „Cel mai frecvent, ceea ce am aplicat și în Târgu Mureș, a fost realizarea unui sistem de tip undă verde, în care anumite direcții principale să fie prioritizate. În sensul în care să nu mergi doar pe verde, pentru că e foarte dificil de realizat asta, ci să oprești de cât mai puține ori la culoarea roșie a semaforului”, explică specialistul Swarco.

Inginerul de trafic

Sistemul tehnic înmagazinează date de trafic care sunt folosite pentru cea de-a doua componentă, numită inginerul de trafic. „Inginerul de trafic este cel care analizează problemele dintr-o anumită zonă și, cu ajutorul unor instrumente și programe de simulare, stabilește ce măsuri ar trebui luate pentru rezolvarea situației. Adică se fac niște determinări, se fac niște măsurători, se introduc într-un program de simulare, se testează diferite variante fără să fie nevoie de experimente în teren, după care se caută o soluție care să funcționeze și se încearcă aplicarea ei în trafic”, a menționat Ion Dedu.

Inginerul de trafic poate prevedea inclusiv investiții de tipul unui pasaj, dacă observă că într-o intersecție, indiferent ce măsuri s-ar lua, problemele persistă.

A treia componentă a sistemului: respectarea legii. Zeci de șoferi filmați cum au trecut pe roșu

A treia componentă a sistemului ține de enforcement, adică de respectarea legii. Aceasta este aplicată de către poliție și are în vedere: respectarea regimului parcărilor, astfel încât să nu fie blocate benzile de circulație activă, respectarea regulilor de traversare a intersecțiilor – pentru a nu fi blocate, prevenirea trecerii pe culoarea roșie a semaforului. De asemenea, sistemul contribuie și la siguranța și protecția cetățenilor, având capacitatea de a detecta furturi de autoturisme, urmărirea unor infractori etc. Toate aceste aspecte pot fi gestionate cu ajutorul acestui sistem.

„În acest sens, sistemul este monitorizat și de către poliție. În oraș sunt montate camere de trecere pe roșu, care detectează încălcarea semaforului, camere pentru respectarea benzii unice de autobuz – în momentul în care aceasta va fi implementată pe Gheorghe Doja –, precum și camere pentru recunoașterea numerelor de înmatriculare”, ne-a explicat Ion Dedu.

Între timp, cu ajutorul programului care operează platforma integratoare prin care se monitorizează în timp real toate cele 40 de intersecții, am ales să vedem șoferii care au trecut pe roșu în intersecția de la Catedrala Mare, pe sensul de mers dinspre strada Revoluției către Piața Trandafirilor.

Luni, 3 martie, și marți, 4 martie – până la ora 10:30 – erau deja peste 25 de șoferi care au trecut pe culoarea roșie a semaforului. Am văzut și câte trei sau chiar patru deodată care făceau acest lucru.

În curând, aceștia vor avea o surpriză uriașă: vor primi „mutarea în plic”, acasă, iar apoi vor rămâne fără permis.

Intersecția din oraș unde se intervine permanent: Papiu cu Mihai Viteazul

Platforma permite operatorului să vadă schema intersecțiilor cu toate elementele sale în timp real, având o vedere de ansamblu asupra a tot ceea ce se întâmplă în intersecție. „Poți să vezi și diagrama de semaforizare care rulează în momentul de față și să ai controlul efectiv asupra intersecției. Mai mult decât atât, de aici poți să accesezi controlerul, să modifici, să schimbi programul de semaforizare”, explică managerul proiectului. Conform acestuia, există mai multe zone care necesită intervenție la anumite ore, aproape zilnic. Intersecția cu cele mai multe probleme este cea a străzilor Papiu Ilarian cu Mihai Viteazul. A doua este, de fapt, cea mai mare intersecție din oraș, cea de la Catedrala Mare.

„Da, avem două situații care chiar necesită mereu intervenție. Prima este la Papiu cu Mihai Viteazul, unde se face virajul la stânga. După-amiază este foarte aglomerat și intervenim manual. Numai că aici apare o problemă, în sensul că, din cauza suprasaturării străzii Papiu Ilarian, intersecția se blochează. Acest lucru se întâmplă și din cauza intersecțiilor din apropiere, cum ar fi cea cu strada Cornești, și atunci nu poți să dai foarte mult drumul la trafic”, ne explică cei de la Swarco.

Ei spun că la această intersecție se lucrează după două diagrame – una pentru traficul de dimineață, când elevii merg la școlile din zonă, și una pentru după-amiază, când fluxul de trafic este mai intens dinspre zona clinicilor spre cartierul Tudor Vladimirescu.

„Noi chiar avem aici două diagrame de semaforizare: una de dimineață și una de după-amiază. Ele se schimbă automat, dar colegul operator intervine și manual. Urmărim pe camera video: când coada de mașini ajunge să blocheze intersecția, anulăm verdele de pe Mihai Viteazul.”

Cu ajutorul datelor culese și interpretate de „inginerul de trafic”, precum și pe baza observațiilor celor care operează sistemul, au apărut și primele propuneri pentru a interveni în cazul intersecției de la Papiu.

„Am analizat ceea ce se întâmplă și acum suntem în discuții pentru a propune un sistem de sensuri unice în această zonă, pe aceste străzi, astfel încât să încercăm să fluidizăm cât mai mult traficul pe Papiu, să nu mai apară acele blocaje și să putem, după-amiază, să dăm drumul la cât mai multe mașini să treacă prin intersecție”, a declarat pentru cotidianul nostru managerul sistemului.

Trecerile de pietoni de la Ceasul cu Flori: de la 149 de secunde de așteptare, la jumătate

Pentru că cele mai multe nemulțumiri ale târgumureșenilor față de funcționarea sistemului de management al traficului au fost, de departe, legate de trecerile de pietoni din Piața Trandafirilor, de la Ceasul cu Flori, i-am solicitat lui Ion Dedu să ne lămurească.

În primul rând, s-a intervenit și a fost mărit timpul de verde plin de la 4 secunde la 9 secunde, iar timpul de verde intermitent, în care pietonul care a început traversarea pe verde plin trebuie să finalizeze trecerea străzii, a fost mărit la 6 secunde. Astfel, acum pietonii au aproape 15 secunde pentru a traversa în siguranță. În plus, mai există un timp de siguranță până când autovehiculele primesc verde și pot începe să ruleze.

Întrebat de ce, chiar și la ore târzii sau dimineața devreme, când nu sunt autovehicule în mers în Piața Trandafirilor, pietonii trebuie să aștepte după apăsarea butonului, managerul de sistem a explicat că acest timp este corelat cu unda verde pentru autoturisme.

El a precizat, însă, că acest timp a fost înjumătățit față de cele 149 de secunde inițiale. Astfel, acum un pieton trebuie să aștepte maximum 1 minut și 15 secunde.

Unda verde…

Pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, în zona centrală, pe strada Gheorghe Doja, pe strada 22 Decembrie 1989 și pe strada Mihai Viteazul s-au creat culoare de undă verde, în măsura posibilităților. Managerul de proiect explică de ce acest lucru nu este posibil 100%.

„Orice intersecție care nu este semaforizată sau orice sens giratoriu aflat pe traseu reprezintă o necunoscută în această undă verde. Eu știu când pleacă vehiculul, dar nu și când ajunge, deoarece poate întârzia la un sens giratoriu. Din acest motiv, nu mai pot estima decât într-o oarecare măsură momentul în care ajunge la următoarea intersecție semaforizată, astfel încât să-i pot da verde”, arată Ion Dedu. El a mai spus că, pentru a avea undă verde, trebuie să existe aceeași lungime a ciclului de semaforizare, dând exemplu trecerile de pietoni de la Ceasul cu Flori, care au trebuit optimizate ținând cont de acest principiu, pentru a asigura funcționarea corectă a undei verzi.

1 Decembrie cu Ștefan cel Mare și cu Budai Nagy Antal – o zonă complicată, aflată în studiul „inginerului de trafic”

Zona intersecției dintre Bulevardul 1 Decembrie 1918, Ștefan cel Mare și Budai Nagy Antal este una foarte delicată. Aici există două intersecții foarte apropiate, cu viraje la stânga și fluxuri intense de vehicule care fac acest viraj.

„E o zonă delicată din punct de vedere al analizei traficului și, pe baza măsurătorilor pe care le facem, încercăm să găsim soluții de organizare a traficului și diagrame de semaforizare. Se simulează inclusiv trecerile de pietoni. Căutăm soluții care să îmbunătățească situația în aceste intersecții”, spune Ion Dedu despre zona aflată în studiu.

Pe măsură ce Primăria Târgu Mureș va extinde sistemul de monitorizare a intersecțiilor din oraș prin investiții, iar toate vor fi incluse în sistem, se va putea realiza un astfel de model la scara întregului oraș. În acel moment, „inginerul de trafic” va putea ști imediat ce măsuri să ia în cazul în care se închide o arteră din cauza unui eveniment sau apare un blocaj generat de un incident.

Sistemul implementat până acum – despre care veți putea citi mai multe detalii în continuare – reprezintă baza pentru orice fel de dezvoltare ulterioară. Este primul pas care trebuie făcut, iar apoi se pot adăuga noi echipamente tehnice, preferabil astfel încât să acopere întregul oraș și să permită dezvoltarea unei strategii integrate și unitare.

Astfel de sisteme sunt benefice și pentru mediu, tocmai de aceea investițiile sunt finanțate de Uniunea Europeană.

Bătălia se dă pentru fiecare secundă

Specialiștii de la Swarco, care au implementat astfel de sisteme în toată lumea, susțin că bătălia se dă pentru fiecare secundă. Conform studiilor, fiecare secundă câștigată înseamnă patru autoturisme care trec prin intersecție și câțiva zeci de metri eliminați din coada de mașini care stau la semafor.

„Ca să înțelegeți importanța fiecărei secunde: de aceea s-au montat semafoarele de prim vehicul – acelea amplasate mai jos, special pentru prima mașină –, deoarece s-a constatat că, la pornirea pe verde, se pot câștiga una, două sau chiar trei secunde dacă primul șofer vede semaforul de jos”, explică Ion Dedu. Îmi permit să adaug că am mai câștiga secunde bune dacă șoferii nu ar sta cu ochii în telefoanele mobile.

Dragoș Bardoși