Aproape 76. 000 de copii din Regiunea Europeană mor în fiecare an înainte de a împlini 5 ani, iar bolile netransmisibile sunt responsabile pentru 1 din 6 decese înainte de vârsta de 70 de ani. Aceasta este concluzia celui mai recent Raport european privind sănătatea al OMS, bazat pe date disponibile din toate cele 53 de state membre din Europa şi Asia Centrală.
În ciuda progreselor înregistrate în unele domenii, Regiunea Europeană a OMS – recunoscută ca având unele dintre cele mai puternice sisteme de sănătate din lume – stagnează în mare măsură sau chiar regresează la o serie de indicatori, de la sănătatea copiilor şi adolescenţilor până la bolile cronice.
Publicat o dată la 3 ani şi folosind dovezi la nivel de ţară, raportul oferă guvernelor şi factorilor de decizie repere clare cu privire la calea de urmat într-un moment în care dezinformarea, criza forţei de muncă din domeniul sănătăţii, îmbătrânirea rapidă a populaţiei şi schimbările climatice – afectează sănătatea mai mult ca oricând.
Potrivit documentului, în toate cele 53 de state membre, în anul 2022, 75.647 de copii au murit înainte de a împlini 5 ani. Principalele cauze ale mortalităţii sunt: ​​complicaţii la naştere prematură, asfixie la naştere, anomalii cardiace congenitale, infecţii ale căilor respiratorii inferioare şi alte infecţii neonatale.


„Un copil sănătos are mai multe şanse să devină un adolescent sănătos, un adult sănătos şi o persoană în vârstă sănătoasă, având în vedere că, pentru prima dată, în Regiunea Europeană a OMS sunt mai multe persoane cu vârsta peste 65 de ani decât sub 15 ani”, afirmă dr. Hans Kluge, directorul OMS – Europa.
Raportorii mai notează că:

1 din 5 adolescenţi din Regiunea Europeană se confruntă cu o afecţiune mintală.

Sinuciderea este principala cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani.

Fetele raportează în mod constant niveluri mai scăzute de bunăstare mintală în comparaţie cu băieţii.
Aproape 15% dintre adolescenţi afirmă că s-au confruntat recent cu hărţuirea cibernetică.

Unu din 10 adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani utilizează o anumită formă de produs din tutun, inclusiv ţigările electronice

Aproape 1 din 3 copii de vârstă şcolară este supraponderal şi 1 din 8 trăieşte cu obezitate.
Comercializarea produselor bogate în sare, grăsimi şi zahăr are o influenţă negativă asupra modelelor de consum ale copiilor şi adolescenţilor şi contribuie la apariţia unor probleme de sănătate pe termen lung. Cu toate acestea, majoritatea ţărilor permit continuarea unor astfel de practici de marketing dăunătoare. 
Dr. Kluge: „În lumea noastră online şi interconectată, tinerii se simt, paradoxal, mai singuri decât oricând. Lupt cu greutatea corporală şi lipsa de încredere în sine îi pregăteşte pentru o sănătate precară ca adulţi. De aceea, mai târziu în acest an, OMS/Europa şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) vor prezenta tuturor celor 53 de state membre ale Regiunii Europene a OMS o nouă strategie de referinţă pentru sănătatea copiilor şi adolescenţilor.
Decese prevenibile din cauza bolilor netransmisibile. Regiunea Europeană a făcut progrese în abordarea bolilor netransmisibile (BNT) – de departe cel mai mare ucigaş din regiunea noastră. Cel puţin 10 state membre au îndeplinit obiectivul OMS de reducere cu 25% a mortalităţii premature. Cu toate acestea, în Regiunea Europeană, 1 din 6 oameni încă moare – înainte de a împlini 70 de ani – din cauza bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului sau bolilor respiratorii cronice.
Bolile cardiovasculare reprezintă 33,5% – o treime – din decesele premature cauzate de BNT din regiune, riscul fiind de aproape 5 ori mai mare în Europa de Est şi Asia Centrală decât în ​​Europa de Vest. Cancerul cauzează încă o treime – 32,8% – din decesele premature din Regiunea Europeană în ansamblu.
Regiunea Europeană are cel mai mare consum de alcool din lume, cu o medie de 8,8 litri de alcool pur per adult pe an – cel mai mare în Uniunea Europeană şi cel mai scăzut în ţările din Asia Centrală.
Consumul de tutun în rândul adulţilor rămâne ridicat la 25,3% în general. Regiunea nu atinge obiectivul de reducere cu 30% a fumatului până în 2025.
„Bolile netransmisibile încă nu se bucură de atenţia pe care o merită, în ciuda faptului că reprezintă 90% din toate decesele din regiunea noastră”, a menţionat dr. Kluge. „Interesant, incidenţa cancerului este mai mare în vestul şi nordul Europei, comparativ cu estul Europei şi Asia centrală, unde bolile cardiovasculare sunt mai frecvente, în parte din cauza condiţiilor de viaţă diferite, a comportamentelor de sănătate ale populaţiei şi a eficacităţii sistemului de sănătate. Întreaga regiune se confruntă cu cauzele fundamentale ale bolilor cronice, de la consumul de tutun şi alcool la accesul redus la alimente sănătoase şi hrănitoare, la poluarea aerului, la lipsa activităţii fizice. Criza climatică nu face decât să înrăutăţească situaţia prin creşterea poverii bolilor pe tot spectrul, în special a bolilor cronice.”


Regiunea Europeană a OMS cunoaşte cea mai rapidă încălzire din cele 6 regiuni ale OMS, temperaturile crescând de aproximativ două ori mai mult decât rata medie globală. În întreaga regiune, se produc, anual, aproximativ 175. 000 de decese cauzate de căldură. În plus, este important să recunoaştem impactul sectorului sănătăţii în sine asupra mediului. În 2020, sectorul global de asistenţă medicală a fost responsabil pentru aproximativ 5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.


Ratele de vaccinare de rutină stagnează odată cu reapariţia bolilor infecţioase. Ratele de vaccinare suboptimale din ultimii ani, într-un mediu marcat de reticenţe semnificative, alimentate de dezinformare, au condus la reapariţia a bolilor prevenibile. În 2023, s-au înregistrat 58. 000 de cazuri de rujeolă în 41 de state membre ale Regiunii Europene, o creştere uluitoare – de 30 de ori faţă de anul precedent.
În schimb, trebuie salutat succesul în abordarea tuberculozei (TB) în Regiunea Europeană, cu o reducere cu 25% a incidenţei şi o scădere cu 32% a deceselor între 2015 şi 2022. În ciuda acestui fapt, TB rezistentă la medicamente rămâne o problemă. Aceste cazuri de tuberculoză rezistentă la medicamente, greu de tratat, reprezintă un sfert din cazurile noi, iar rata de succes a tratamentului lor este mult sub ţinta de 80%. Cu toate acestea, noi dovezi din 13 ţări arată că un plan de tratament redus, de 9 luni, pentru TB multirezistentă are o certă rată de succes. În trecut, tratamentul pentru tuberculoza rezistentă la medicamente putea dura până la 3 ani. 
Demenţa este una dintre principalele cauze de dependenţă şi dizabilitate în rândul persoanelor în vârstă. În ultimele decenii, s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de decese cauzate de boala Alzheimer şi alte demenţe. În 2019, demenţa a afectat peste 14 milioane de oameni din regiune, iar prevalenţa este de aşteptat să se dubleze până în 2030.
„Pe măsură ce resursele financiare şi umane sunt din ce în ce mai solicitate, accesul la asistenţa medicală devine mai dificil”, a explicat dr. Natasha Azzopardi-Muscat, director al politicilor şi sistemelor de sănătate, OMS/Europa. „Acest lucru afectează în special gospodăriile cu venituri mici. În cele 53 de state membre ale noastre, proporţia gospodăriilor care se confruntă cu cheltuieli catastrofale pentru sănătate variază de la sub 1% la peste 21%. În 25 de state membre, aproximativ 5% dintre gospodării se confruntă cu cheltuieli exorbitante pentru sănătate, ceea ce înseamnă că costurile de îngrijire a sănătăţii le împiedică să satisfacă alte nevoi de bază, cum ar fi hrana şi energia. Asigurarea unei vieţi de sănătate bună înseamnă a investi strategic în sistemele de sănătate pentru a ne asigura că acoperirea este cu adevărat universală.” 
Un nou program european de lucru va fi adoptat de statele membre în cadrul unei sesiuni a Comitetului regional al OMS pentru Europa, la sfârşitul lunii octombrie. Există un consens larg cu privire la o serie de provocări presante în domeniul sănătăţii, inclusiv sănătatea mintală, BNT, securitatea sănătăţii, violenţa împotriva femeilor şi fetelor şi impactul schimbărilor climatice asupra sănătăţii.
Dr. Hans Kluge: „Într-o perioadă de polarizare politică şi socială crescândă, inclusiv în ceea ce priveşte sănătatea, Raportul european asupra sănătăţii oferă guvernelor dovezile şi cunoştinţele de care au nevoie pentru a acţiona rapid pentru a realiza politici de sănătate solide, pentru a construi sisteme de sănătate rezistente, pentru a proteja vieţi şi, în acest proces, pentru a consolida structura societăţii. Putem şi trebuie să facem mai bine lucrând rapid pentru sănătatea pentru toţi.” (sursa – who.int/europe/news/item/25-02-2025-from-cradle-to-cane–who-s-new-european-health-report-warns-of-lifelong-health-crises-across-the-region; foto – pixabay.com)
Ileana Sandu