Mucenicii se mănâncă în ziua de 9 Martie, atunci când ortodocşii prăznuiesc Sfinţii 40 de mucenici. Totuşi pregătirea lor încep cu o zi înainte, în 8 Martie, de ziua femeii.
Este un gând pentru ca mie această zi specială, deloc întâmplător, îmi aduce in inimă şi in minte femeia aşa cum este ea : mamă, bunică, soţie. Femeia cum era ea mai demult, cu mai puţin timp de coafor, de petrecut în saloane sau la SPA-uri, dar cu mâinile muncite, cu griji pentru toţi cei ai casei.
Sunt gesturile acelea pe care mamele-femeile-soţiile le fac necondiţionat, mereu cu iubire, acele gesturi care îţi merg şi ţi se aşează direct la casa sufletului şi pentru care ştii că vei iubi aceste femei pentru tot restul vieţii dar şi dincolo de ea.
La mine în inimă şi în amintiri, în 8 Martie, bunica făcea aluatul pentru mucenicii munteneşti. Întindea cât era masa de lungă o foaie subţire şi fără cusur şi se chinuia săraca cu o formă/ştampilă cu cifra 8 să decupeze sutele de bucăţele de 8. Mi-aduc aminte că pe scara de bloc unde locuiam noi în Bucureşti, o singură doamnă avea o ştampilă din aceasta extrem de performantă şi se făceau programări din timp cine când se apuca de coca de mucenici. Si aproape ca o tradiţie, toţi vecinii de pe scară plimbau forma aceea de la un apartament la altul)
Apoi mai ştiu că ii lăsa la „zvântat” şi între timp, ne aşeza pe toţi la masă să spargem şi să curăţam nuci. O nebunie, vă daţi seama ce ne omoram noi după spartul şi curăţatul de nuci… Dar era frumos pentru că atunci era timpul nostru cu noi: mama, tata, bunica… ne rupeam unghiile acolo în nucile acela, povesteam şi râdeam.


În zilele de azi este mai greu cu procedeul acesta de a face tradiţionalii mucenici. Nu mai este vreme nici de întins foaie şi nici de mers prin vecini să caut ştampilă – i-am găsit de cumpărat la supermarket!! Nu am adunat nici familia în jurul mesei să îmi cureţe nuca, pentru că, nu-i aşa, toţi suntem ocupaţi cu fel de fel în acest iureş nebun… dar nu aceasta este important.. Important este să ducem tradiţia cât putem de mult în timp. Asta ne conturează ca popor, asta ne întregeşte ca inimi.
Încercaţi şi faceţi o discuţie cu copilaşii despre semnificaţia acestei zile, o să vă surprindă câte de multe vor ştii să vă zică : dascălii şi profesorii de religie le spun aceste lucruri…in fond educaţia şi formarea lor ca oameni începe acasă, se continuă la şcoală şi iar se reîntoarce acasă în familie şi biserică.
Reţetă: Timp preparare: 30 min. Timp total: 1 oră
Ingrediente: 250 g mucenici – paste sub forma cifrei 8 cumpărate din comerţ; apă -conform instrucţiunilor de pe ambalaj de – obicei proporţia este de 1: 4 (mucenici -apă); coaja de la o lămâie şi /sau portocală ; 200 g zahăr; 250 g nucă măcinată; esenţe ( rom, vanilie); o linguriţă de sare; scorţişoară
Metoda de preparare:
Punem apa la fiert împreună cu sarea, coaja de lămâie / portocală, zahărul şi în momentul în care a început să fiarbă adăugăm mucenicii pe care îi fierbem conform instrucţiunilor de timp de pe ambalaj (de obicei în jur de 10-12 min)
Oprim focul şi acoperim vasul cu capac. Chiar şi în absenţa focului, mucenicii vor continua să se umfle. Când se răcesc se adaugă restul ingredientelor: nuca, scorţişoara, esenţele. Puteţi adăuga suplimentar funcţie de cum vă place zahăr sau mai multă nucă.
Să fie iubire în inimi cât cuprinde, soare şi voie bună!

Irina Lazăr


Irina Lazăr este proprietarul și chef Bistro222, cartierul Maurer din Târgu Mureș