Anca Chindea, de ziua femeii
Fără urmă de îndoială, cele mai senzaționale manifestări ale oamenilor se datorează talentelor cu care sunt dăruiți. Dar talentul e mult mai complex decât sunt obișnuiți oamenii să creadă. E un ansamblu de caracteristici care acționează simultan și în armonie, ca instrumentele dintr-o orchestră. Unele dintre ele sunt condiționate genetic într-o măsură mai mare, capacități și abilități, care vor forma la un moment dat nucleul unui talent, iar altele sunt într-o măsură mai mare rezultat al (auto)educației și experiențelor sociale
”Casa Păpuşilor ”din Bastionul Mic al Cetăţii Medievale Târgu Mureş cuprinde o colecţie unicat de peste 700 de păpuşi din porţelan îmbrăcate în porturi populare şi în haine de epocă, realizată de o fostă funcţionară bancară, Anca Chindea. Pe lângă aceste pasiuni, îi place foarte mult să scrie și pregătește al patrulea volum de poezii. Îndeletniciri artistice, creative, pe care le-a moștenit de undeva de la o soră din partea bunicii.

Anca Chindea este nepoata unui veteran de război care a fost decorat cu gradul de virtute militară, care s-a întors acasă de pe front fără o mână. S-a născut pe meleaguri bistriţene, în Silvașu de Câmpie, și de peste 3 decenii locuiește în Târgu Mureş, orașul unde s-a căsătorit. Lucra alături de soțul ei în sistemul bancar, dar din nefericire a rămas văduvă cu doi copii. Ulterior, s-a recăsătorit și a renunțat la locul de muncă, din cauza unei probleme medicale.

”O prietenă dragă mie, un medic specialist din Târgu Mureş, mi-a spus că nu mai pot continua activitatea în bancă şi mă întrebam ce să fac. Mi-a zis să fac ce-mi place. I-am spus că îmi place să cos, să scriu, să creez”, şi așa Ancuţa Chindea a descoperit pasiunea pentru porturile populare vechi, pentru păpuşile de porţelan şi pentru poezie.
Întrebată ce mesaj are pentru femeile județului Mureș, și de pretutindeni, ne-a răspuns.
DE ZIUA TA, FEMEIE…
versuri Anca Chindea
Se-ntrec poeții în a scrie versuri,
Despre femei şi despre-a lor candoare
Şi cred că vor mai „curge” multe rânduri,
Mărturisind suprema lor valoare.
S-au scris romane multe, de iubiri
Cântate la ferestre-n serenade,
S-au oferit în taină trandafiri
Şi-mbrățişări, în seri de promenade.
Femeia azi se regăseşte-n toate,
Iubirea ei este nemărginită…
Ea poate atunci, când crezi că nu mai poate
Şi luptă, chiar de e dezamăgită.
Zâmbește și când sufletul îi plânge
Şi plânge-adeseori de fericire…
E fericită când la piept îi strânge,
Pe-acei ce le-a împărtășit iubire.
Nu cer nimic în schimbul dăruirii,
Menirea lor de Sus e rânduită!
Pe-acest Pământ urmează legea firii
De e mamă, de-i soție, ori iubită.
La mulți ani binecuvântați cu multă sănătate și fericire !