Prof. drd. Adela Hagău. Omul de la catedră, model de neînlocuit
Prof. drd. Adela Hagău și-a ales încă din timpul școlii frumoasa profesie de educator al tinerilor și în perioada 1987-1991 a urmat cursurile Liceului Pedagogic „Mihai Eminescu” Târgu Mureș după care a urmat Facultatea de Științe și Litere, secția Filologie (între 2001-2006) , un stagiu de Masterat în „Istoria literaturii și sistemul criticii literare” ambele la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș și un doctorat în Filologie la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. Conform pregătirii profesionale, în anul 1991 s-a calificat ca învățătoare, în anul 2006 a fost licențiată în Filologie, iar din anul 2007 este Master – Istoria literaturii și sistemul criticii literare. După ce a fost învățătoare la școlile generale din Cecălaca, Tăureni, Roșiori și „Ioan Vlăduțiu” Luduș între anii 1991-2006, de la 31 august 2006 a devenit profesor cu gradul didactic I la catedra de Limba și literatura română a Școlii Gimnaziale„ Ioan Vlăduțiu” din Luduș.
Un adevărat dascăl, o profesoară dedicată acestei chemări, cu vocație și implicată total în procesul de formare al copiilor.Cel mai important proiect coordonat de prof. Adela Hagău a avut ca obiectiv lucrările de investiții “Extindere și echipare a structurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu” Orașul Luduș, județul Mureș”, început la debutul lunii august 2021 și finalizat la sfârșitul anului 2023. Proiectul a vizat extinderea și reabilitarea școlii astfel, capacitatea clădirii a crescut la 22 săli de clasă și trei laboratoare, s-au dotat cele 8 săli de clasă nou construite, precum și laboratorul de informatică cu obiecte de inventar și mijloace fixe necesare desfășurării în condiții optime a activității didactice. Sălile de clasă și laboratoarele noi au fost dotate cu materialele corespunzătoare procesului educațional. Printre echipamentele achiziționate se regăsesc: catedre, scaune, bănci, dulapuri pentru materialele didactice, laptopuri, imprimante, unități desktop, sistem de operare preinstalat, monitoare, server cu sistem de operare, centrală detecție și alarmare la incendiu, camere supraveghere interioară.
100 de zile de școală – o sărbătoare a bucuriei
La Școala Gimnazială “Ioan Vlăduțiu” Luduș, ziua de marcare a primelor 100 de zile de școală a fost transformată într-un adevărat festival al bucuriei și creativității, în acest început de săptămână. Clasele pregătitoare, alături de învățătoare și de părinți, au celebrat această etapă importantă printr-o serie de activități menite să sublinieze entuziasmul și progresul copiilor. Evenimentul a fost coordonat de prof. Călugăr Melania, prof. Stan Lidia, prof. Tapaszto Mihaela și prof. Hângan Delia.
Într-o atmosferă veselă și primitoare, micii școlari și-au prezentat cu mândrie proiectele realizate cu ocazia acestui eveniment. Fiecare lucrare a reflectat imaginația, efortul și dorința de a învăța, demonstrând că școala nu înseamnă doar lecții și teme, ci și momente de bucurie și descoperire. Această sărbătoare a reprezentat nu doar o privire asupra progresului realizat în primele luni de școală, ci și un prilej de a consolida relațiile dintre copii, dascăli și părinți. Implicarea acestora din urmă a fost esențială, sprijinul lor contribuind la reușita unui eveniment care a adus zâmbete și entuziasm în rândul celor mici.
Fără îndoială, aniversarea primelor 100 de zile de școală a fost o dovadă că educația poate fi o experiență plină de inspirație. Pentru micii învățăcei, aceasta nu a fost doar o simplă zi de sărbătoare, ci un nou început promițător în drumul lor educațional.
Redacția cotidianului Cuvântul Liber urează tuturor profesoarelor o primăvară caldă, multă sănătate și La mulți ani!


