Conform informațiilor oficiale pe care le-am primit ieri, pentru ridicarea și transportul deșeurilor abandonate ilegal pe teritoriul administrativ al Târgu Mureșului, în 2024 s-au cheltuit nu mai puțin de 23.652.305 lei. Este vorba despre 28.501,74 tone de deșeuri abandonate ilegal în păduri, pe pășuni, pe malurile apelor sau pur și simplu pe domeniul public al orașului. Vorbim de o treime din totalul deșeurilor din Târgu Mureș, anul trecut fiind ridicate în total 71.802 tone de deșeuri, inclusiv cele clandestine.
Conform legii și al contractului existent, serviciul de ridicare și transport al deșeurilor clandestine este asigurat de societatea de salubritate care deține contractul de colectare a deșeurilor menajere din Zona 2 a județului Mureș, cea din care face parte municipiul Târgu Mureș, alături de alte 18 localități.

În prezent, colectarea deșeurilor menajere din Zona 2 este asigurată de Asocierea Polaris M. Holding SRL- Urban Grup Environment SRL, conform unui contract atribuit prin negociere directă, fără publicare prealabilă, valabil până la finalizarea licitației.
Așadar, este vorba de peste 4,75 milioane de euro pe an doar pentru a ne scăpa de gunoaiele aruncate ilegal. Un calcul simplu ne arată că zilnic, orașul plătește 13.020 de euro pentru ridicarea acestor deșeuri.

Anul acesta ar trebui să înceapă investiția în Centrul cu Aport Voluntar, în valoare de 6 milioane de euro, finanțată de Ministerul Mediului. Licitația se află acum în procedură. Centrul, care va fi amplasat undeva în zona Metro, va pune la dispoziția târgumureșenilor o platformă unde, oricând, vor putea duce deșeuri altele decât gunoiul menajer, cum ar fi moloz, mobilă sau alte tipuri de deșeuri voluminoase. În prezent, societatea de salubrizare, de câteva ori pe an, organizează colectarea deșeurilor voluminoase în diferite zone ale orașului.
Poliția Locală Târgu Mureș, prin buletinul informativ pe care îl publică zilnic pe pagina sa oficială de Facebook, prezintă diferite situații în care cetățeni ai municipiului sunt amendați pentru abandonarea deșeurilor sau locuitori ai comunelor din zonă care, în mod ilegal, aduc gunoi menajer și îl depozitează în jurul ghenelor din oraș.

Pentru societățile specializate în salubrizare, ridicarea și transportul deșeurilor ilegale este o afacere bună, având în vedere suma mare pusă în joc. După cum ați văzut mai sus, doar anul trecut aceasta s-a apropiat de 5 milioane de euro.
Dragoș Bardoși
sursa foto: Poliția Locală Târgu Mureș/Facebook


