Aproximativ 10.000 de elevi din învăţământul preuniversitar sunt aşteptaţi să participe la faza judeţeană a Olimpiadei de Religie, care va avea loc mâine, 15 martie, în organizarea inspectoratelor şcolare judeţene, în cele 48 de centre din ţară.
Elevii care vor obţine locul I la faza judeţeană se vor califica la faza naţională, care se va desfăşura între 22 şi 27 aprilie.
Preotul George Jambore, inspector patriarhal responsabil pentru disciplina Religie în cadrul Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române, a explicat că numărul mare de elevi care participă la Olimpiada de Religie arată preocuparea acestora de a cultiva valorile netrecătoare ale credinţei: „Predarea Religiei în şcoală are valenţe educaţionale profunde, prin rolul ei formativ în viaţa copiilor şi a tinerilor, demonstrat şi de studiile educaţionale şi sociologice în domeniu. Educaţia morală, artistică, socială, ştiinţifică beneficiază de pe urma ajutorului oferit de educaţia religioasă”.
De asemenea, inspectorul patriarhal a amintit că „în perioada interbelică, disciplina şcolară Religie ocupa primul loc în catalog/foaia matricolă, fiind scoasă din şcoală de regimul comunist ateu, în numele socialismului ştiinţific”.
Prima Olimpiadă de Religie a avut loc în anul 2009 la Baia Mare.
În prezent, părinţii sunt cei care decid dacă elevii participă la Ora de Religie, însă numărul mare de elevi înscrişi la această disciplină arată interesul lor constant pentru religie.
Etapa judeţeană a Olimpiadei de religie ortodoxă – proba scrisă – va avea loc mâine, la Şcoala Gimnazială Europa din Târgu Mureş, după ce, pe 8 februarie, Liceul Vocaţional Reformat din municipiu a găzduit etapa similară a competiţiei pentru cultele reformat, evanghelic şi unitarian.
Pe lângă Olimpiada de Religie, elevii mai pot participa şi la Olimpiada interdisciplinară „Cultură şi Spiritualitate românească” (Religie – Limba Română)(foto: pexels.com)
